Verktygslåda för kroniskt sjuka

verktygslåda för kroniskt sjuka
Bild av Syda Productions / Canva

Ett sjukdomsskov kan komma plötsligt. Genom att förbereda en liten “verktygslåda” kan du minska på stressen som uppstår när du blir tvungen att åka till sjukhuset.

När man är kroniskt sjuk är livet aldrig förutsägbart. Måendet kan växla om från helt okej till katastrofalt på en dag. Ibland kan allt vända på några timmar. Det är oftast svårt, om inte omöjligt att förutse när ett sjukdomsskov kommer att slå till. Därför gäller det att vara beredd.

Ett sjukdomsskov ställer tillvaron på sin spets. Om du inte har några hanteringsstrategier alls kan du lätt överväldigas av hopplöshet, rädsla och depression. Det är inte ovanligt att den mentala biten är svårare att hantera än själva sjukdomsskovet.

Gör din egen “verktygslåda”

Genom att förbereda en liten ”verktygslåda” kan du åtminstone minska lite på stressen som uppstår när du plötsligt måste åka iväg till sjukhus eller ligger hemma utslagen på soffan.

En verktygslåda är en liten väska med saker som kan underlätta tillvaron när du är sjuk. Du kan packa ner trevliga saker som lugnar dig och saker som kan vara behändiga att ha med sig på sjukhus.

Förslag på saker du kan packa ner i din verktygslåda:

  • En mp3-spelare laddad med din favoritmusik, avslappningsövningar, guidade meditationsövningar och ljudböcker. En inbyggd radio kan vara bra också ifall du tröttnar på musiken. Glöm inte att packa med hörlurar.
  • Något du tycker om att sysselsätta dig själv med. Till exempel ett handarbete, målarbok eller en dagbok som du kan skriva av dig i. Vad som helst som kan få dig att slappna av.
Läs mer:
13 sätt att svalka sig i sommarhettan
målarbok
Bild av AndreaObzerova / Canva
  • Tidningar, böcker och korsord passar bra sysselsättning på sjukhus. Packa ner en bok som får dig på bättre humör. Tragiska och tunglästa böcker är det bäst att inte ta med sig. Glöm inte läsglasögonen.

En pad eller en laptop, färdigladdad med dina favoritfilmer och favoritspel.

  • Telefonladdare och övriga laddare som du kan behöva. Om du glömt att ta med dig din telefonladdare finns det ofta laddare att låna på sjukhuset.
  • Penna och papper eller anteckningsbok.
  • Småpengar som du kan använda i caféterian. Undvik att ta med dig stora summor.
  • Bekväma kläder som till exempel tofflor, sockor, morgonrock, en varm tröja och underkläder. Det som sjukhusen har att erbjuda brukar oftast inte vara så bekvämt. Speciellt inte de halvmeterlånga lösa tubstrumporna.
tofflor
Bild av Lisa Fotios / Pexels

En påse för smutskläder som dina anhöriga kan ta med hem och tvätta.

  • Tandborste, tandkräm, fuktighetskräm, ansiktsrengöringsmedel, deodorant, schampo, bindor, hårborste och fickspegel. Det kan vara bra att packa ner det i en vattentät necessär.
  • Foton eller vackra bilder som du tycker om att titta på. Men ta inte med dig något som inte är värdefullt.
  • Dina favoritsnacks. När man är sjuk får man njuta lite extra av något man tycker att är gott. Om inte läkaren av någon orsak säger nej.
Läs mer:
Ta hjälp när du inte själv orkar städa
snacks
Bild av Oleksandra Numenko / Canva
  • Skriv en lista över mediciner och vitamintillskott som du tar. Kom ihåg att också nämna mediciner som orsakat dig allergiska reaktioner. Det här kan vara bra att göra på förhand eftersom det är svårt att komma ihåg allt när man är sjuk. Skriv listan på papper eller ha den sparad i mobilen.
  • Sist men verkligen inte minst, öronproppar och sovmask. Det kan rädda många nätter och dagar under din sjukhusvistelse. När grannen snarkar, när maskiner piper och väser, när tv:n skränar och när skötarna kommer in och tänder de bländande taklamporna klockan sju på morgonen är det guld värt med öronproppar och ögonmask. Har du glömt att packa ner det finns det ofta på avdelningen.
sovmask
Bild av Voyagerix / Canva

Packa inte ner:

  • Starka dofter, värdesaker, mycket pengar,
  •  Sådant som behöver avlägsnas före kirurgiska ingrepp, som till exempel smink, nagellack och smycken.

Vad brukar du ta med dig? Kom gärna med tips så kan jag lägga med det på listan.

Du kanske också kan ha nytta av att läsa mitt inlägg ”Sju tips för att ta sig igenom ett sjukdomsskov

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Har alltid en dosett med mina mediciner nedpackad. För de inte ska bli “gamla” så byter jag dosett och tar den nedpackade dosetten när min andra är slut. Sen gör jag en ny och stoppar i väskan igen.
    Packar alltid ned alla mina astmamediciner. Astmamedicinerna finns aldrig inte ens luftrörsvidgande, när jag kommit in med astmaanfall.
    Mina andra helt vanliga mediciner finns oftast ej heller, där av egen dosett.

    Packar alltid ner stödstrumpor också kan va bra om man blir sängliggande längre tid.

    Hårsnodd. Lypsyl, blir jag tokig utan. Så torr luft så läpparna spricker.

    Sen tommapåsar är bra, brukar komma till användning och behövas mer än man tror.

    Några av mina saker utöver det du skrivit. Som jag tar med mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *