Nu för tiden hör man ständigt om folk som påstår sig rena sina kroppar genom att dricka färggranna smoothies och olika juicer. Men vad vet vi egentligen om detox och hur det fungerar i kroppen?
Påståendena om den så kallade “detoxens” renande och positiva effekter på våra kroppar är oändliga, liksom symptomen som de sägs vara en bra behandlingsform för.
Medicine doktor, professor Juhani Knuuti förklarar på Turun Sanomat ingående om vad vi egentligen vet om detox och dess effekter i kroppen.
Vad menas med begreppet detox?
Med detox menar man att man renar kroppen från skadliga kemikalier. Man så att säga avlägsnar gifter från sin kropp.
Idén bakom hela detoxandet är att man tror att det samlas skadliga kemikalier i kroppen som orsakar ohälsa av olika slag. Man rensar sedan kroppen från dessa kemikalier genom att dricka olika juicer eller smoothies, äta piller, göra lavemang, ta renande fotbad med mera. Metoderna är många, men gemensamt är att de påstås vara avgiftande och förbättra vårt hälsotillstånd.
Symptomen som de sägs kunna behandla är också många och väldigt vaga. Det kan vara all ifrån trötthet, svettningar, magproblem och huvudvärk till dålig hy. Det går inte heller att objektivt mäta dessa symptom, utan de är bara subjektiva upplevelser som kan gå över med placebo.
Går inte att mäta eller bevisa
Detoxhysterin beror på att att rädslan för kemikalier har blivit allmänt utbredd, förklarar Juhani Knuuti. Man talar vagt om onaturliga kemikalier som samlas i kroppen, utan att kunna mäta dem eller bevisa påståendet på något vis. Inte kan man heller bevisa att detoxkurerna har någon som helst avgiftande verkan. De egna föreställningarna går före vetenskapliga fakta.
Hela kemikalieskräcken bevisar att vi människor är exponerade för flera gifter än vi var förr. Det är också sant att det kan ansamlas farliga kemikalier i vår kropp, men dessa gifter har inget att göra med detoxkurer.
Påståendet att man kan rensa ut onaturliga kemikalier ur kroppen med ämnen som påstås vara naturliga är inget annat än just det, ett påstående eller en myt. Det är ungefär som att tro på magi. Det finns inga biologiska eller fysiologiska bevis som stöder påståendet, skriver Juhani Knuuti.
Allt naturligt är inte bra
En vanlig sak som man hör folk säga är att allt vi människor skapar är onaturligt och att ämnen från naturen i sin tur är naturliga och hälsosamma. Detta är ett felaktigt tänkande av flera olika orsaker. För det första är största delen av naturens kemikalier inte bra för människan.
Det är i själva verket ett undantag att en kemikalie från naturen skulle vara helt ofarlig. I jorden finns många ämnen som är rent av farliga för människan att få i sig. Allt är inte för oss att äta. Växter i naturen har under årens lopp utvecklat försvarsmekanismer för att klara sig, varav att vara giftig är en av dem.
Också i helt vanliga livsmedel, inklusive ekoprodukter finns det skadliga ämnen. Halten av dessa skadliga ämnen är dock så liten att man i en vanlig mångsidig diet inte får i sig så mycket att kroppen inte skulle klara av att rensa ut det på egen hand.
För det andra är det alltid en doseringsfråga när det kommer till huruvida ett ämne är giftigt eller inte. Allting är giftigt i för stor mängd. Till och med vitaminer, mineraler och vatten.
Behöver kroppen hjälp med avgiftningen?
Det påstås också att levern skulle behöva hjälp med att rensa ut gifter för att fungera på ett optimalt sätt. Utgående från det påståendet har man skapat olika detoxkoster, superfoods, glutenfria dieter med mera, som man kopplat ihop med detox.
Genom miljontals år har människokroppen utvecklat effektiva sätt att ta hand om dessa giftiga kemikalier helt på egen hand. Vi rensar konstant ut skadliga ämnen ur vår kropp genom levern, njurarna, lungorna och genom att gå på toaletten.
Det här är välutvecklade överlevnadsmekanismer som gjort att vi överlevt under all denna tid, mitt bland naturens alla giftiga ämnen. De flesta giftiga ämnen som vi utsätts för i vår vardag är av ytterst liten halt och de sköter kroppen om alldeles utmärkt på egen hand.
Har detox någon bevisad effekt?
Svaret på den frågan är entydigt. Det finns inga undersökningar där man kunnat bevisa att detoxens effekter fungerar. Eftersom dessa giftämnen inte ens går att definiera eller mäta kan man inte heller mäta hur en detox fungerar.
Ändå marknadsförs de av försäljare som om de skulle ha en bevisad effekt. Det finns inte ett företag som kunnat bevisa att produkterna de säljer fungerar. Allt det bygger på är människans egna föreställningar och så kallade anekdotiska bevis. ”Det funkade för mig” och så går man på det helt utan närmare eftertanke.
Marknadsföringen av detoxkurerna bygger på människans rädslor och okunskap, och det är skamligt att det går till på det viset. Den giftgröna färgen på detoxsjuicerna som ofta används i marknadsföringen av dem är ju lite skrattretande i sig.
Varför köper folk detoxprodukter?
Vi köper detoxprodukter för att placeboeffekten fungerar så bra. Det är inte ovanligt att man samtidigt gör stora kostförändringar i samband med en detox, som till exempel att man slutar äta socker, alkohol, rött kött, stekt mat, gluten, man kanske börjar motionera mera, sova bättre och så vidare.
Utan tvekan gör de här sakerna gott för den egna hälsan. Men vi människor vill tro på allt möjligt, och intalar oss att det är detoxens magiska effekt som sparkat in.
Detox kan vara farligt för hälsan
Det är också klart att en del av detoxkurerna kan vara rent av farliga för vår hälsa eftersom det inte finns någon som har koll på vad en kur kan innehålla. Det kan röra sig om vilka ämnen som helst, utan något produktansvar.
Jag själv skulle aldrig köpa någonting som är marknadsfört som en detox. Jag tycker det är helt fel att lura folk på det viset. Sen igen menar jag inte att vitaminrika juicer och smoothies inte skulle kunna vara näringsrika och bra för hälsan, för det kan de visst vara. Problemet är när de marknadsförs som något som de helt enkelt inte är, och att det till och med kan vara skadligt för vår hälsa.
Här är en sevärd video med doktor Mikael Sandström på nyhetsmorgon i TV4 som handlar om juicedetoxkurer.
Källor: Medicinedoktor, professor Juhani Knuuti
http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/detox/
Per Stål, överläkare på leveravdelningen på Karolinska universitetssjukhuset
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=1603760