Sannas kamp för sin restless legs-diagnos

restless legs
Bild av LightFieldStudios / Canva

För att kunna vara sjuk måste du vara stark nog för att orka kämpa mot läkare efter läkare. Många orkar tyvärr inte och ger upp, berättar Sanna.

I hela mitt liv har jag haft ont i benen, ”växtvärk” kallades det. Med åren blev det värre och värre. Jag besökte läkare efter läkare, men de hittade inget fel på mig. Den brännande smärtan jag hade i händer, fötter och ben som kom och gick blev plötsligt kallad för psykisk och jag hamnade hos en psykolog. Visst, mitt liv var inte guld och gröna skogar, jag var deprimerad men både psykologen och jag visste att det inte var därför som jag hade ont.

Jag fortsatte söka hjälp, blev kallade för knarkare och gud vet vad av läkare, bara för att jag hade så ont och bad om hjälp om och om igen. Sen kom mitt stora break, jag hittade själv en artikel på nätet om Restless Legs Syndrom. I de flesta fall är detta en sjukdom där man får myrkrypningar i benen och ibland i andra delar av kroppen. Smärtan kommer på nätterna. Jag hade dock en svårare version i form av extrem smärta plus alla dessa ihärdiga krypningar. Krypningarna var något jag trodde alla hade, det hade ju blivit normalt för mig.

”Ta en Alvedon, det är bara lite mensvärk”

När jag äntligen fick ett svar och fick det bekräftat och behandlat av en neurolog vågade jag äntligen söka vård för min Endometrios också. En sjukdom som sedan min första mens fått mig att kräkas, svimma och hamna på sjukhus vid sex, mens, ägglossning och ibland även av något så enkelt som ett toalettbesök.

Läs mer:
Ni med reumatiska sjukdomar är hjältar!

”Ta en Alvedon, det är bara lite mensvärk”, är ett svar en livmoderbärare med såna smärtor får. Även trots att denna livmorderbärare kommer in med ambulans och skriker i högan sky. Även fast jag länge vetat vad som var fel eftersom min mamma har samma sak vågade jag aldrig nämna det. Jag orkade inte bli utskrattad och förlöjligad igen.

24 år av smärta

Men nu vågade jag och fick äntligen en operation, en diagnos och hjälp även för det. Det tog mig 24 år innan jag blev av med smärtan som förorsakades av endometriosen. Visserligen har jag cystor då och då som kräver sjukhusvård,  men till större del mår jag okej. När man till slut hittar en läkaren som lyssnar på en får man den hjälp man behöver.

Att ha dessa diagnoser tillsammans plus migrän har dock fått mig att falla in i en djup depression. Jag kommer att ha ont i resten av mitt liv, gå på starka läkemedel, kanske aldrig få barn och det kommer bara att bli värre. Men mitt hopp ligger i att kunna hjälpa andra att slippa lida som jag har gjort.

Sannas råd om restless legs

Så ge aldrig upp! Låt ingen kalla dig för dum när du är sjuk. Det är du som känner dig egen kropp bäst! Kämpa vidare, googla, gå med i Facebook grupper, sök privatläkare, kämpa på alla sätt och vis, för du är värd att må bra!

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *