Avföringstransplantation kan vara framtidens hopp

Jag läste en intressant artikel om avföringstransplantationer på magont.se. Transplantationerna har visat sig vara väldigt effektiva för att bota långvarig svår diarré orsakad av bakterien Clostridium Difficile. I Finland har 14 personer med allvarlig diarré blivit botade av avföringstransplantation, och nu testas transplantaionen mot IBS också.

Effekten av transplantationen har också visat sig vara långvarig. Man har undersökt patienternas tarmflora ett år senare och funnit att avföringen var mycket lik donatorns.

Det här låter väldigt spännande och lovande! Man vet ju aldrig vad mera för åkommor en avföringstransplantation har potential för att bota eller lindra. Forskare tror att det är möjligt att påverka tarmfloran permanent och att behandlingen därför kan användas vid andra fall än akuta diarréer.

Nu är nästa steg för forskarna att undersöka vilka bakterier i transplantationen som har den viktigaste rollen. De siktar på att i framtiden kunna ta fram en specifik bakterie-coctail som man kan använda istället för en avföringstransplantation.

 

Källa:

Avföringstransplantation – en succé mot diarré

Bild från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela
Läs mer:
Biverkningar av energidrycker tas inte på allvar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *