Nytt australienskt turbokaffe kommer med hälsovarning

I Australien har Baristol utvecklat ett nytt turbokaffe som innehåller 80 gånger mera koffein än en vanlig kopp kaffe. Det nya dunderkaffet som sägs kunna hålla dig vaken i 18 timmar lär ha tagits fram för en sjuksköterska som behövde hålla sig vaken under långa arbetsskift. Med kaffet kommer också en hälsovarning, på grund av den extremt höga koffeinhalten.

Det Australienska kaffet innehåller 5000 milligram koffein

På ett café i Adelaide i Australien serveras ”The Asskicker” som kaffet kallas. Det är en blandning av bland annat fyra espressoshots och mjölk. En kopp innehåller hela 5000 milligram koffein. Det är meningen att drycken skall intas sakta under tre till fyra timmar.

Det har blivit en hel del skriverier i samband med lanseringen av dunderkaffet, eftersom koffeinhalten är väldigt hög. I Sverige finns inget rekommenderat dagligt intag av koffein, och inte heller i Australien. Det beror antagligen på att koffein inte är ett näringsämne som kroppen behöver. Men bland annat i USA har man satt en gräns på 400 milligram koffein per dag för en vuxen person, vilket motsvarar cirka fyra koppar bryggkaffe.

Det är möjligt att förgifta sig med koffein

Det är möjligt att förgifta sig med koffein. En toxisk dos för de flesta vuxna ligger på cirka 20 mg per kilo kroppsvikt. Väger du 70 kilo innebär det att du måste dricka 14 koppar kaffe för en lindrig förgiftning. Det är vanligt med förgiftningssymptom redan efter 600 milligram koffein om man intar dosen under en kort tid. Sprider man ut ett koffeinintag på 400-600 milligram längs med dagen kan en del klara sig helt utan förgiftningssymptom.

Läs mer:
Biverkningar av energidrycker tas inte på allvar

En dödlig dos för en vuxen människa ligger enligt överdos.se på cirka 150-200 milligram per kilo kroppsvikt. Väger du 70 kilo innebär det 10 500 – 14 000 milligram, vilket uppskattas till cirka 100 koppar kaffe på 1,5 dl per kopp. Man kan ju själv räkna ut hur många 5000 milligrams dunderkaffekoppar det skulle krävas för att överdosera sig själv.

Ett för högt intag av koffein kan orsaka illamående, hjärtklappningar, darrningar, kräkningar, diarré, ångest och sömnproblem. Tilläggas bör att gränsen för hur mycket koffein vi tolererar är individuellt. En del har en högre tolerans medan andra får symptom redan efter några koppar kaffe.

Så mycket koffein innehåller följande livsmedel

-En kopp bryggkaffe på 1,5 dl innehåller 100mg koffein

– En burk energidryck på 1,5 dl innehåller 100mg koffein (mängden kan variera beroende på produkt och märke)

-En burk CocaCola på 33cl innehåller ofta 30-50mg koffein

Drycker förutom sådana som är baserade på kaffe eller te måste märkas med texten ”hög koffeinhalt” samt mängden koffein om de innehåller mer än 150 milligram koffein per liter.

Livsmedelsverkets rekommendationer

Livsmedelsverket rekommenderar följande angående koffein:

-Gravida bör inte inta mera än 100 mg koffein per dag (motsvarar cirka tre koppar kaffe på 1,5 dl)

-Undvik kosttillskott med koffeinpulver utan doseringsmått eftersom dessa är lätta att överdosera av misstag och kan leda till allvarliga förgiftningar

Läs mer:
Morotsliv bjuder på lifehacks för en hälsosammare livsstil

-Energidrycker som innehåller koffein bör inte användas som törstsläckare, och det kan vara farligt att kombinera dessa med alkohol om man överdoserar koffeinet.

Läs mera om koffein här:

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/koffein/

http://overdos.se/overdos-av-koffein/

http://www.epochtimes.se/nytt-kaffe-haller-dig-vaken-i-18-timmar/

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01123

*Bild från Pixabay

 

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

7 kommentarer

  1. Ojdå, jag skulle aldrig testa, med tanke på hur illamående jag blev en gång efter 2 espresso under en eftermiddag. Hann nätt och jämt hem och in på toan och så satte kräkreflexerna igång. Och så låg jag och mådde skit ett par timmar på soffan innan det gick om. Om redan det var överdos för mig så tror jag att jag skulle hamna på sjukhus av det där kaffet 😀

  2. Och ja, ville tillägga att jag inte riktigt förstår varför kroppen måste ha kaffe överhuvudtaget. Kan förstå att det är fiffigt under nattskift (har själv jobbat nätter och dricker ej kaffe, men kan ha druckit extra starkt te, cola eller t.o.m finrexin..! istället). Men jag menar sådär normalt under dagstid. En normalt fungerande kropp borde egentligen få den energi som behövs genom alldeles normal kost. Men folk blir vana och så tror de sig inte klara sig utan drogen kaffe längre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *