Vicks letar efter sjukdomsbedragare

Nu vill det stora företaget Vicks göra oss uppmärksamma på att det vandrar omkring en massa sjukdomsbedragare mitt ibland oss. Ännu ett hårt slag mot de sjukdomsdrabbade. Det här är både skamligt och oprofessionellt och förstärker sjukdomsstigmat ytterligare.

Idag när jag surfade runt dök det upp en väldigt upprörande artikel i mitt nyhetsflöde. Jag antar att företaget Vicks som säljer diverse förkylningsprodukter är bekant för de flesta. Åtminstone jag har under min uppväxt använt mig av ett flertal av deras produkter. Bland annat deras snuvspray, halstabletter och salva.

Vicks har låtit göra en undersökning och påstår att en av fem amerikaner överdriver sin sjukdom för att vinna mera sympati från folk. Information om hur studien har utförts går inte att hitta.

Förnedrande och oprofessionellt

Själv tycker jag att undersökningen är både oansvarig och förnedrande för alla som lider av diverse sjukdomar. Det spelar ingen roll om det handlar om att överdriva en vanlig förkylning eller en kronisk sjukdom. Budskapet som Vicks sprider ut i världen är det samma, att vi ska vara på vår vakt mot sjukdomsbedragarna som vandra runt omkring oss.

Jag förstår inte vad Vicks vill uppnå med den här skamliga och osmakliga undersökningen. Ett av de största och sorgligaste problemet när det kommer till att vara sjukdomsdrabbad är stigmatiseringen.

Läs mer:
Morotsliv bjuder på lifehacks för en hälsosammare livsstil

Många är väldigt rädda för att söka hjälp för sin sjukdom eftersom de är rädda att bli utpekade som bedragare. Väldigt många av oss som lider av kroniska sjukdomar ser inte alls sjuka ut. För många av oss är det en hopplös situation som tyvärr i många fall leder till att man inte får hjälp för sin sjukdom eller söker hjälp allt för sent.

Märklig profilering

För mig framstår det som väldigt märkligt att ett företag som Vicks väljer att profilera sig på det här viset. Vad är det man försöker uppnå måntro? Det här är bara ännu ett exempel på hur lite förståelse folk har för hur livsförödande en sjukdom kan vara utan att det syns utåt. Hoppas att det kommer in ordentligt med kritik för deras ytterst oprofessionella och osmakliga reklamkampanj.

Jag vill också tipsa dig om mitt inlägg “Vi måste sluta peka ut potentiella bedragare”.

Reklamvideon som tar upp undersökningen kan man se här:

Bild från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *