En av de allra lömskaste formerna av depression är den så kallade leende depressionen. Med det avses personer som går omkring och ständigt håller uppe en fasad. De maskerar sin depression genom att ordagrant gå omkring och le och verka glada inför andra människor.

Utåt sett kan det verka som om personen med den leende depressionen lever ett riktigt gott liv. Det är inte sällan deras liv till och med kan verka perfekta. De kan leva ett familjeliv, göra karriär, ha ett rikt socialt liv och ofta verkar de positiva och ivriga.

Svårupptäckt

Den här typen av depression är ofta svår att upptäcka. De flesta människorna har aldrig hört termen förut. De som lider av leende depression är ofta skickliga på att förbise sina känslor och behov. Fastän de ofta känner av depressionssymptom förnekar de dem in i det sista av rädsla för att verka som svaga människor inför andra.

Många associerar depression med apati och isolering. Folk ser framför sig en person som har tappat intresset för allt den tidigare tyckt om, sitter håglös och gråtandes på soffan dag ut och dag in, eller sover sig igenom dagarna och skyr allt socialt umgänge.

Faktum är att många depressioner ser ut just på det viset, men en väldigt stor del av depressionerna är rena rama motsatsen. Speciellt den leende depressionen tar sig väldigt annorlunda i uttryck. Därför ska man vara väldigt försiktig med att ha förutfattade meningar när det kommer till depressioner.

Läs också  Bra och behändiga julklappstips

Typiska tecken

Människor som lider av den leende depressionen har ofta själva ingen aning om att de lider av en depression. De har ju allt och borde inte ha någon anledning till att vara deprimerande enligt dem själva. Framför allt klarar de av att le och skratta, så varför skulle de ens misstänka att de är just depression som de lider av? Men så fungerar inte en depression. Man kan ha allt och ändå må dåligt.

Det typiska tecknet för den leende depressionen är att man innerst inne känner sig nedstämd och ledsen. Fasaden och leendet är en skyddsmekanism för att dölja de innersta känslorna, speciellt från andra. Man kan till exempel vara ledsen och nedstämd på grund av ett misslyckat förhållande, förändringar på arbetsplatsen eller för att man sakar en mening eller riktning i livet. Eller så kan man gå omkring med en ihärdig känsla av att något inte står rätt till.

Övriga symptom man kan uppleva när man lider av den leende depressionen är ångest, rädsla, ilska, trötthet, utmattning, irritation och hopplöshet. Man kan också känna sig sömnig och ha svårt att känna glädje som tidigare. Alla har olika upplevelser av depressionen. Det är möjligt att känna av bara ett av dessa symptom eller uppleva flera samtidigt.

Läs också  5 hemligheter som vi kroniskt sjuka håller

Panikattacker och självmordstankar

Trots att man klarar av att le inför omvärlden kan man lida av nedstämdhet, panikattacker, låg självkänsla, insomnia och ha självmordstankar. En av de mest skrämmande sakerna med den leende depressionen är att man har energin som krävs för att planera och utföra ett självmord. Personer som lider av en mer sedvanlig depression är ofta så apatiska och orkeslösa att de inte har energin och tankekraften som krävs för att utföra ett självmord. Därför kan just den leende depressionen vara extra farlig.

Bra behandling finns

De goda nyheterna är att det finns bra behandlingar för den här typen av depression. Man kan ha stor nytta av psykoterapi men i många fall kan det räcka med att anförtro sig åt en person som står en nära. Bara genom att få prata om den inre sorgsenhet man upplever kan ge lättnad. Man behöver aldrig vara rädd eller skämmas för att söka professionell hjälp. Många ser sin depression som en form av svaghet, men det är det inte alls. Och att våga ta steget till att söka hjälp är tecken å mognad och självrespekt.

Om du misstänker att någon mår dåligt

Om du misstänker att en person som står dig nära lider av den leende depressionen och försöker påpeka detta ska du inte bli förvånad om personen reagerar på ett negativt sätt. Det är väldigt normalt. De flesta är ju inte medvetna om att det existerar något som en leende depression och termen depression kan kännas främmande, skrämmande och för extrem. Det kan ta tid för personen att komma till insikt. Det bästa du kan göra är att visa att du finns där för att prata när personen behöver det.

Läs också  5 saker kroniskt sjuka både vill och inte vill höra

100 ansikten av psykisk ohälsa

Ta dig gärna en titt på mitt inlägg 100 ansikten av psykisk ohälsa där 100 frivilliga personer som lider av olika former av psykisk ohälsa, bland annat depression har skickat in foton på sig själva. Målet med inlägget var att visa att man kan se ut precis hur som helst och må riktigt dåligt inombords.

Följ Lungan i stormen

För mera artiklar, blogginlägg, podcast och diskussioner om livet med kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

*Bild av Free-PhotosPixabay
Källa: Psychology Today