Meteorologer har varnat för extrem sommarhetta i år också. För många är hettan outhärdlig. Alla har inte tillgång till luftkonditionering och har svårt att veta vilka knep de ska ta till för att få lite svalka. Här kommer några tips på vad du kan göra för att kyla ner dig i sommarhettan.

1. Låt fläkten kyla

Sätt is i en stor grund skål, stekpanna eller pajform under en fläkt som blåser. På så vis skapas en skön kylande luftström. Kylklampar går också bra att använda.

2. Använd bomull

Använd bomullslakan i sängarna eftersom bomull andas. Använd också bomullsplagg.

3. Sänk kroppstemperaturen

Om du inte kan kyla ner rummet tillräckligt kan du försöka få ner din kroppstemperatur. Ta en sval dusch, badda pannan och nacken med en blöt handduk eller drick en kall dryck.

4. Använd flaskor

Fyll flaskor med vatten och frys ner dom. Du kan sedan sätta fötterna på dom. Kom ihåg att lägga en kökshandduk emellan flaskan och fötterna. Du kan också sätta fötterna i kallt vatten.

5. Stäng och öppna fönster

Öppna fönstren när det är svalare ute än inne. Stäng dom när det börjar bli varmare ute. Då är det kanske lite mera uthärdlig temperatur inomhus på morgonen.

6. Stäng elektriska apparater

Stäng av all onödig elektronik som värmer upp rummen. Ha inte på glödlampor som värmer.

Läs också  Detta visste du inte om kronisk sjukdom

7. Undvik spisen

Undvik att använda spisen eller ugnen när du lagar mat. Passa på att äta något som inte behöver värmas upp, som till exempel en god sallad. Eller tillred din mat utomhus om det är möjligt.

8. Drick ordentligt

Kom ihåg att dricka mycket. Äter du dåligt är det ännu viktigare att dricka, eftersom man får en stor del av dagens vätskebehov genom maten man äter. Normalt behöver vi dricka ungefär 1½ – 2 liter per dygn. Om man har svettats eller arbetat med något fysiskt tungt behöver man ännu mera. Huvudvärk och koncentrationssvårigheter kan vara tecken på vätskebrist.

9. Fyll en socka

Fyll en socka med någon typ av ris och sätt den i en plastpåse och in i frysen. Du kan till exempel ta med den i sängen och hålla den vid fötterna när du ska sova. Du kan lägga den en stund på platser där du hittar din puls, som till exempel vristerna, nacken, knävecken, handlederna, och vid armbågarna, Det går också bra att sätta en värmekudde av gummi i frysen.

10. Blöt ner ett lakan

Häng ett nerblött lakan framför fönstret. På så vis blir det svalare inne när vinden blåser på lakanet.

11. Sov på golvet

Om det blir för varmt i sängen kan du pröva att lägga madrassen på golvet och sova där istället. Du kan också sova ute i hängmatta eller tält och gå in igen när det blir för varmt.

Läs också  Bra att veta om förkylningar

12. Mörkt inomhus

Om du använder luftkonditionering ska du stänga fönstren på dagen och fälla ner spjälgardinerna, så att det inte kommer in så mycket solljus. Håll också ytterdörrarna stängda eftersom mycket ljus kommer in genom dem också.

13. Spraya vatten

Fyll en sprayflaska med vatten och spraya på ansiktet eller kroppen när du har riktigt varmt. Det ger lättnad för en liten stund.

Bild från Pixabay