10 vanliga sätt som kroniskt sjuka döljer sina sjukdomar

dölja sjukdom med smink
Bild av siberianstock / Canva

Vi kroniskt sjuka är mästare på att dölja våra sjukdomar. Det sker både medvetet och omedvetet. Ibland är det nödvändigt att kunna dölja att man är sjuk.

Man kan behöva skydda sitt privatliv, eller så känner man sig helt enkelt inte bekväm med att vara öppen om sin hälsa i vilka situationer som helst. Det här är några av de mest vanliga sätten som vi kroniskt sjuka döljer våra sjukdomar på.

1. Ler och skrattar

Av någon outgrundlig anledning så tror överraskande många att när man är sjuk så är man det varje dag och varje timme på dygnet, hela livet ut. Att vi kan le och skratta under bättre dagar och också under de dagar vi mår riktigt dåligt verkar framstå som en omöjlig ekvation för många. En sjukdom suddar inte ut all humor i livet. Vi behöver också få roa oss och lägga vårt fokus på något lite mer lättsamt ibland. Helst så ofta vi bara kan.

2. Tar starka värkmediciner

Många kroniskt sjuka klarar av att göra saker som att gå på kaffe med vänner, handla eller ta en promenad. Vi behöver få komma ut och göra normala saker. Men det att du ser oss ha det trevligt och skratta tillsammans med en vän på ett café betyder inte att det är något oplanerat och konsekvenslöst. Många är tvungna att planera hela sin dag eller dagarna före och efter för att orka ut.0

Att vi klarar en stund är ofta tack vare starka värkmediciner. Sedan kan de kommande dagarna vara reserverade för att ligga hemma och må extremt dåligt på soffan. Men det här ser ju aldrig någon annan än de som står den sjuka allra närmast.

3. Sitter eller lutar istället för att stå

Att man mår väldigt dåligt och att benen känns som värkande geléklumpar när man befinner sig på en offentlig plats eller träffar vänner går ofta lätt att dölja genom att sitta ner eller luta sig mot en vägg. Många sjuka planerar på förhand att besöka platser där det är möjligt att sitta ner. Och många behöver också se till att en toalett finns nära till hands.

Läs mer:
Kan det bli för mycket sjukdomsgnäll?

4. Tar skydd från våra partners

Det är inte lätt att vara självständig för många som är allvarligt sjuka. Det kan vara psykiskt svårt att våga ta sig till affären för att sköta veckans inköp. För att inte tala om fysiskt omöjligt. Många har turen att ha en partner som alltid ställer upp och troget står vid sidan av en. Att ta sig till olika ställen eller vistas på offentliga platser eller att vara ensam är omöjligt för många. Men med en förstående partner som hjälper till med allt tänkbart blir saker plötsligt genomförbara och man vågar sig på saker som man ensam aldrig skulle våga.

5. Ett aktivt socialt liv

För många kroniskt sjuka är vännerna viktigast i livet. Många har förstående vänner som de kan prata om sina sjukdomar med utan att skämmas. Andra vill inte prata om sjukdom när de träffar sina vänner, utan föredrar att prata om mera lättsamma saker. Man kanske klarar av att trycka tillbaka sjukdomssymptomen så länge träffen räcker. Man ler och skrattar och ser inte sjuk ut alls. Därför är det många som har vänner som verkligen inte förstår att deras kroniskt sjuka vän faktiskt är allvarligt sjuk.

6. Måna om utseendet

Många kroniskt sjuka kvinnor har berättat för mig att de använder smink för att täcka över de dåliga dagarna. Eller så klär man sig prydligt. Detta både för att de själva ska känna sig lite bättre och för att de inte vill visa hur dåligt de egentligen mår för arbetskollegor, vänner och bekanta. Man kan vara elegant och vacker och se helt normal ut trots att man är minuter från en ambulansfärd till akuten.

Läs mer:
Du som är kroniskt sjuk är viktig för andra

7. Visar oss bara under de bra dagarna

De flesta kroniskt sjuka klarar av att fungera på något vis i vardagen tack vare fantastiska mediciner. Men de dagarna som vi mår riktigt dåligt så ser ingen oss, förutom de allra närmaste. När vi ligger på soffan med full ångest och proppar i oss starka värkmediciner efter en tur till affären är det ingen som vet. Att vi blev så gott som sängliggandes en vecka efter en tjejkväll märker ingen.

8. Planerar noga

Planering är a och o för kroniskt sjuka. Men man måste också lära sig att vara förberedd på att ändra eller avbryta sina planer när som helst. Mediciner ska packas, kuddar och motorupphöjd säng måste finnas för många om man ska sova borta övernatten. En toalett måste finnas nära till hands vart man än åker, speciellt för dem som lider av mag- och tarmsjukdomar. Bilrutter måste planeras så att man orkar. Resor kan behöva planeras in i minsta detalj flera veckor i förväg. Vilodagar måste rymmas med i schemat och så vidare i alla oändlighet.

9. Gömmer tröttheten

Oftast klarar man som kroniskt sjuk av att dölja hur utmattad man känner sig. Den korta stund man träffar vänner klarar man ofta av att se pigg och frisk ut. Man kanske har tagit extra värkmediciner, en espresso eller sminkat över de svarta ringarna under ögonen.

10. Växlar mellan aktivitet och vila

Det är en ständig balansgång mellan att vara aktiv och att vila när man är kroniskt sjuk. Att vila när värken börjar sätta igång eller när man får sina sjukdomssymptom eller känner sig utmattad kan vara för sent. För att hålla sjukdomen i styr måste man se till att man inte tar ut sig till max. Därför begränsar många aktiviteterna väldigt mycket. En timme i mataffären kan betyda en dag av vila hemma på soffan.

Läs mer:
Glöm inte bort de anhöriga

11. Humor

Humor är viktigt i livet. Och många kroniskt sjuka har lärt sig att skratta och skämta om sina sjukdomar. Många har en riktigt morbid humor som nästan bara andra kroniskt sjuka förstår. En tillvaro helt utan skratt och skoj blir tillslut outhärdlig när man är allvarligt sjuk. För att lätta på trycket så använder många humor, vilket lätt kan få folk runtom en att tro att man inte mår så dåligt som man säger sig må.

12. Magiska krafter

Längs med åren som kroniskt sjuk har jag blivit mer och mer förvånad över hur mycket motgångar en människa kan tåla. Många lever sådana fruktansvärt tunga liv på grund av sjukdom att man inte förstår hur dom orkar vara så vänliga och positiva. Det måste nog vara magiska krafter det är frågan om 😉

Känner du ingen dig på någon punkt? Hur döljer du din sjukdom?

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

17 kommentarer

 1. Fantastiskt bra beskrivet!
  Det är precis så det är.
  Tack för du delar med dig av din klokhet.
  Lisa

  1. Fick beskedet av en sköterska ingen förklaring. Bara du har en autoimmun sjukdom/ fantastisk bra skrivet! Tack

 2. Så skönt att veta att man inte är ensam! Även om jag inte skulle önska detta elände på min värsta fiende. 🙁 Jag döljer min sjukdom genom skratt. Sedan försöker jag ladda batterierna på min kolonilott. Vilket gör att jag får färg i ansiktet. Jag kan vara hur trött och nere som helst, med svår ångest och medarbetare säger: “du ser ju pigg ut i alla fall!” Suck, ska man vara underviktig, likblek och gå omkring och gråta för att bli trodd? :'(

  En trevlig dag eller kväll med vänner kan resultera i flera dagars utmattning. Det är svårt för mig att umgås både lördag och söndag om jag ska orka med jobb och barn.

  Fräsch och välsminkade var det länge sen jag var för min treåring får den energin av mig istället.

  1. Förstår dig väldigt bra för jag kan känna igen mig så mycket i det du beskriver. Man ska ju inte behöva se döende ut för att bli trodd. Styrkekram till dig från mig!

 3. Väldigt bra sammanfattat Pernilla! Jag skrev faktiskt ett liknande inlägg igår! Om just drtta om hur vi som kroniskt sjuka inte tas på allvar från omgivningen, att omgivningen inte förstår hur sjuka vi faktiskt är eftersom det inte syns på oss.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *