Att visa sitt stöd för en person med kronisk sjukdom

stötta kroniskt sjuk
*Bild av KatarzynaBialasiewicz / Canva

Här är några tips på hur man kan göra om man vill visa sitt stöd för en person som lider av en kronisk sjukdom eller går igenom något tungt.

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska säga till eller bete sig runt en kroniskt sjuk person. Det finns tyvärr ingen magisk fungerande formel eftersom alla människor är olika. En del vill prata om sin jobbiga livssituation och andra inte. De flesta av oss kroniskt sjuka har ändå ett behov av stöd i någon form av människorna runt omkring oss. Om du faktiskt vill visa att du bryr dig om någon som är kroniskt sjuk, trots att ni kanske inte känner varandra speciellt bra så finns det många sätt att göra det på.

Här kommer några tips hur du kan göra om du vill visa ditt stöd för en person som lider av en kronisk sjukdom.

1. Hör av dig

När man är sjuk och mår dåligt saknar man både krafter och initiativförmåga. Man orkar helt enkelt inte höra av sig, samtidigt som man önskar att någon annan skulle förstå hur tungt man har det. Vi kroniskt sjuka håller ofta inne med vårt lidande eftersom vi är rädda för att belasta andra med vårt sjukdomsältande. Men det är dessvärre en så stor del av våra liv att vi behöver få prata av oss. Så ta mod till dig och skriv e-post, skicka ett sms eller ring upp. Bli inte besviken om du inte får ett svar förrän några veckor senare.

Läs mer:
Kan det bli för mycket sjukdomsgnäll?

Var envis och fortsätt höra av dig, för ditt stöd behövs, i vilken form det än må vara. Det är viktigt att du kontaktar den sjuka personligen och inte bara hör med de anhöriga om hur personen mår. Det är inte samma sak att skicka en hälsning via någon annan som att höra av sig till personen direkt.

2. Skippa kallpratet

Med kallprat avses prat om väder och vind och standardfraser där man nästan kan räkna ut vilka svar som förväntas av en. Ibland känns det nästan som om en del är så obekväma och rädda för att prata om en sjukdom att de försöker stöka undan saken genom att ställa en snabb fråga i förbifarten om måendet. Alternativt blir det en ledande fråga eller ett konstaterande som ”Du ser pigg ut idag” eller ”Så du har mått bättre nu va?”

Sedan övergår man till att prata om något helt annat vardagligt igen och den sjuke känner att det inte är någon idé att berätta desto mera om sitt mående. Man lär sig snabbt vilka man kan prata med på vilket sätt. Fråga istället på ett seriöst sätt hur personen mår och lyssna på vad personen svarar. Gör inga antaganden om personens mående baserat på vad du ser framför dig eller hur personen låter när hen pratar.

Läs mer:
Isolation är de kroniskt sjukas vardag

3. Fortsätt hålla kontakten

När man är sjuk har man ofta inte den psykiska orken som krävs för att hålla kontakten med vänner och bekanta. Förvänta dig inte att personen orkar hålla kontakten och ta initiativ till att höra av sig eller komma på besök. Var envis och fortsätt föreslå träffar, skriv kort, chatta eller skicka e-post. Vad som helst duger, så länge du visar personen att du finns tillgänglig och inte tänkt låta relationen rinna ut i sanden.

Ofta kan man som sjuk känna sig som en svikare när man inte orkar med besök eller ens tala i telefonen. Det dåliga samvetet kan göra en ännu mera uppgiven och initiativlös. Så fortsätt att visa att du bryr dig. Det här kan man göra hur bra eller hur dåligt man än känner personen.

4. Kräv inget i gengäld

Var tydlig med att visa att du inte kräver något i gengäld av den sjuka. Visa att du finns där för att stötta utan att personen behöver känna att den måste orka göra något för dig. Du kanske besöker din sjuka och förväntar dig att hon nästa gång skall besöka dig istället. Eller du kanske bjuder på mat men får återbud i sista sekund. Det kanske kan verkar som om din vän helt enkelt inte är intresserad.

Läs mer:
Ärligheten är guld värd för kroniskt sjuka

Ta inte illa upp. Det får bara den sjuka att må ännu sämre och ger ett ännu sämre samvete, eftersom personen känner att den borde orka med något som den inte har krafter till. Att ha fysiska krafter för att orka träffas eller prata betyder inte att man psykiskt orkar med en träff eller ett telefonsamtal.

Det här var bara några tips på saker du kan göra för att närma dig någon som är sjuk eller mår psykiskt dåligt. Det gäller att ta mod till sig och bara våga, och framför allt att vara envis och inte kräva något tillbaka.

Har du flera tips på vad man kan göra för att stöda en utsatt person så får du gärna lämna en kommentar.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *