Hälsofördelarna med en bra säng

stor kontinentalsäng i sovrum

*Annons för Nordiska rum*

Det talas mycket om hur stor betydelse sömnen har för hälsan. Det finns många råd om hur man kan somna lättare, men väldigt sällan talas det om hur viktigt det är med en bra säng. Många som lider av sömnproblem är inte ens medvetna om att sängen kan påverka sömnkvaliteten negativt.  

Det har uppskattas att vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv i sängen. Det innebär att vi har legat ungefär 16 år i en säng när vi är 50 år gamla. Därför är det mycket viktigt att välja ut en bra säng som passar de egna behoven.  

En god sömn gör gott för hälsan

Det finns många hälsofördelar med att sova gott. Bland annat dessa:

  • Stresskänslorna minskar
  • Minnet förbättras
  • Problem med smärta i rygg- och nacke minskar
  • Ökad livslängd

Eftersom vi svettas mycket medan vi sover och dammkvalster stortrivs i våra madrasser kan såväl vår hälsa som vår sömn påverkas av en dålig säng. Det rekommenderas att en säng borde bytas vart åttonde till tionde år.

Hur ska en bra säng vara?

Det är viktigt att sängen är tillräckligt stor. Om man delar säng med sin partner sover man bättre om det finns gott om utrymme. Sängen ska inte vara för hård eller för mjuk. Den ska ge din rygg ett bra stöd samtidigt som den ska kunna forma sig efter din kropp. Lider du av rygg- och ledsmärtor är det extra viktigt med en säng som ger kroppen ett bra stöd.

Läs mer:
Välkommen till Lungan i stormen!

En säng som känns hård för en person kan kännas mjuk för en person som väger mera. Om man delar säng med en partner som skiljer sig mycket åt i vikt lönar det sig att välja ut varsin madrass eller välja en säng med vändbara madrasser.

Nöjd med kontinentalsängar

Själv har jag sovit i kontinentalsäng sedan sju år tillbaka och är jättenöjd. Jag har problem med muskel- och ryggsmärtor som uppstått efter många operationer i bröstkorgen. Det gör att jag måste sova i olika positioner.

Utan en säng som ger mig bra stöd får jag ont och känner mig mindre utsövd än vanligt. Kontinentalsängar är bra eftersom de har flera fjädrade lager. Det ger en mycket bra liggkomfort.

Kontinentalsängar för olika behov

Jag kan rekommendera Nordiska rums kontinentalsängar. De har ett bra utbud i varierande prisklasser. Deras sängar tillverkas i både Europa och Asien och importeras direkt från fabrikerna för att hålla sina priser så låga som möjligt.

De erbjuder också 10 års garanti som täcker ram- och fjäderbrott. De har fri frakt på alla ordrar och snabb leverans. Du får också personlig rådgivning när du ska välja säng.

Dessutom tycker jag att kontinentalsängar är fina. Man kan välja en säng som passar den övriga inredningen i sovrummet. Eller så kan man inspireras av sängen och inreda sitt rum efter den. Själv har jag fixat en mysig sänghimmel av några ljusslingor och genomskinliga gardiner. Jag vill att sängen ska kännas som en inbjudande och trygg plats. Det får mig att somna lättare.

Kontinentalsäng i massiv furu från Nordiska rum

Det här är en kontinentalsäng 160 x 200 cm med ram i massiv furu klädd i beiget möbeltyg. Jag tycker om kombinationen av vitt och gröna växter. I min smak ser ett ljust sovrum mera inbjudande ut än ett mörkt.

  • Tjocklek bäddmadrass: 6cm 
  • Tjocklek pocketmadrass: 17cm
  • Tjocklek resårbotten: 23cm
Kontinentalsäng med vändbara pocketmadrasser

Det här är en annan modell med bonellfjädrar i resårbotten. Pocketmadrassen i mitten har en 7-zonsindelning och går att vända. Den ena sidan är medium och den andra är fast. Genom att vända på den kan man variera liggkomforten i vardera av halva sängen. Bäddmadrassen överst är i polyester.

Happy kontinentalsäng i ljusgrått möbeltyg

Det här är en annan modell som jag tycker ser fin ut. De små inredningsdetaljerna piggar upp och är en bra kontrast till det gråa. Detaljerna gör allt. Sängen är 180 x 200 cm.

  • Tjocklek bäddmadrass: 6cm 
  • Tjocklek pocketmadrass: 18cm
  • Tjocklek botten: 20cm
Läs mer:
Matkassar - ett smidigt och spännande inslag i vardagen

Nordiska rum säljer också andra produkter än sängar. Bland annat har de utemöbler av hög kvalité. Besök nordiska rum för att ta en titt på deras utbud.

Slutligen en titt på vårt sovrum och sänghimlen jag skrev om. Berätta gärna om hurdan säng du sover i och hur det påverkar din sömn och din hälsa.

*Omlsagsbild från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *