Hjärndimma, hjärntrötthet eller fatigue? – En guide i diagnosdjungeln

Hjärndimma, hjärntrötthet, mental trötthet eller fatigue? Begreppen är många och dimmiga men något som kroniskt sjuka har nytta av att veta.

Jag har tidigare försökt beskriva hjärndimman man lever i som kroniskt sjuk. Hjärndimman är inget påhitt, utan ett känt fenomen som många kroniskt sjuka upplever. Ändå är det ett ganska dimmigt begrepp. Jag tänkte därför försöka förklara vad som menas med hjärndimma och reda ut lite olika begrepp.

Hjärndimma, mental trötthet, hjärntrötthet och fatigue är medicinska termer som beskriver extrem mental uttröttning i kombination med en långsam återhämtning.

Överlappande och förvirrande termer

Många av de här begreppen överlappar varandra. Till exempel hjärntrötthet, fatigue och hjärndimma. Med hjärndimma avses vanligtvis en omedelbar försämring av den mentala kapaciteten som följer efter en mindre psykisk eller fysisk ansträngning. Med hjärntrötthet avses ett mer varaktigt tillstånd som ofta kan uppkomma efter stroke, skallskada eller andra neurologiska sjukdomar och inflammationer som påverkar hjärnan.

Om hjärndimma

Begreppet hjärndimma används ofta för att beskriva förändringar som kan komma plötsligt och variera från timme till timme, eller från dag till dag. Hjärntrötthet däremot kan vara i tiotals år.

Härndimman kommer ofta tillsammans med skov av autoimmuna sjukdomar. Det kan visa sig i att man får problem med minnet, har svårt att uttrycka sig själv och att man kan känna sig förvirrad. Det kan bli svårare att minnas detaljer och att ta till sig och komma ihåg ny information. Man får ofta svårt att hitta de rätta orden. ”Vad heter den där dörröppnarsaken nu igen? Nyckel var det ju!” Ord son liknar på varandra kan vara svåra att särskilja. Man kan blanda ihop innebörden av orden och man kan få svårare att hålla reda på siffror.

Läs mer:
Sannas kamp för sin restless legs-diagnos

Jag rekommenderar att du läser Bättre hälsas inlägg om hjärndimma för mera information om hur den fungerar och hur du kan göra för att hantera den.

Hjärndimman upplevs av många personer som lider av den autoimmuna systemsjukdomen SLE. Det är också ett vanligt fenomen vid fibromyalgi. Det talas mycket om den så kallade ”fibrodimman”. Men samma tillstånd kan uppkomma också vid andra autoimmuna sjukdomar. Dimman kan vara ett väldigt frustrerande och skrämmande tillstånd.

Om hjärntrötthet och mental trötthet

Medan termen hjärntrötthet eller mental trötthet mest används för att beskriva ett tillstånd som kan uppstå efter en genomgången neurologisk sjukdom använder man termen fatigue för att beskriva trötthetsbesvär under en akut eller kronisk sjukdoms förlopp. Ofta talar man om cancer-fatigue där man efter insjuknande och hård behandling kan uppleva både fysisk och psykisk trötthet.

Det är vanligt med sömnlöshet, lättutlöst huvudvärk som kommer ofta, viljelöshet, ljud- och ljuskänslighet och känslomässig labilitet. Det kallas också ibland för emotionell inkontinens.

Om fatigue

Fatigue är en obeskrivligt tung känsla som både sitter i kroppen och i huvudet. Man känner sig som om man gick omkring i en tjock mental dimma. Tröttheten kan uppkomma av en minimal ansträngning eller helt utan att man gjort något. Den påverkar alla aktiviteter i vardagen och återhämtningen tar otroligt lång tid. Ändå känner man sig aldrig helt utvilad hur länge man än försöker återhämta sig. Det är som om batterierna aldrig laddar till hundra. De laddas max till hälften och på den lilla sparlågan ska man försöka få att räcka till en hel dag.

Läs mer:
Kommer aldrig att känna mig som hemma på sjukhus

Oftast kan människor som lider av fatigue inte beskriva sin trötthet i ord. Det är få som förstår att ta fatigue på allvar. Inte ens inom vården är detta något som man fäster stor uppmärksamhet vid. Inom sjukvården kallar man också fatigue för ”sjukdomsrelaterad trötthet”. Det är lite lättare att förstå för personer som inte är insatta i ämnet.

Man kan se tydliga samband mellan fatigue och sjukdomar som MS (multipel skleros) och cancer. Men också vid reumatiska sjukdomar som till exempel SLE där cirka 80 % av patienterna lider av fatigue. Andra sjukdomar där fatigue också är vanligt förekommande är till exempel MS, Crohns, Bechterew, Ehlers-Danlos syndrom och fibromyalgi och övriga reumatiska sjukdomar.

Läs också

För mera information om fatigue rekommenderar jag att du läser mina tidigare inlägg:

Sjukdomsrelaterad trötthet är viktigt att förstå

Autoimmuna patienters trötthet bör tas på allvar

Jag rekommenderar också mitt inlägg om skillnaden mellan depression, utbrändhet, utmattningssyndrom, stresskollaps, utmattningsdepression och burnout.

Slutsatser

Sammanfattningsvis kan man säga att de här olika termerna används på olika sätt beroende på vem man talar med. Dessa begrepp överlappar ofta varandra och är svåra att hålla reda på. Som anhörig till en person som lider av någon form av mental trötthet eller hjärndimma måste man förstå att den sjuka begränsas i sin vardag av dessa symptom som i grund och botten har en fysisk orsak, och man måste också förstå att ta detta på allvar. Det har ingenting med lättja att göra. Inte hellre med att man motionerar för litet.

Läs mer:
Att vara mittemellan frisk och allvarligt sjuk

Lungan i stormen rekommenderar

Jag kan rekommendera följande böcker som relaterar till det jag tagit upp i artikeln

När hjärnan inte orkar: Om hjärntrötthet

“I den här boken berättas om ett osynligt handikapp som är vanligt vid skada eller sjukdom i nervsystemet och som kan bli ett långvarigt problem – hjärntrötthet. Nu verkar behandlingsmöjligheter vara i sikte!” -Bokus

Leva med fibromyalgi: 101 tips

Denna bok innehåller tips om allt ifrån stresshantering, smärtlindring, sömn och berättelser med fokus på fibromyalgi.

Eat Clean

Hälsosam mat kan göra dig piggare och ge mer ork i vardagen. Den här kokboken är den kompletta guiden till maten som stärker ditt immunförsvar, skyddar mot sjukdomar, ökar din prestationsförmåga. När man lider av en autoimmun sjukdom lönar det sig att rycka i alla strån som man bara orkar och kan. Att börja äta hälsosamt är ett steg på vägen.

Följ Lungan i stormen

För mera artiklar om kronisk sjukdom kan du också följa Lungan i stormens Facebooksida.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mental_tr%C3%B6tthet

http://www.webmd.com/lupus/features/lupus-fog-memory-problems#1

Bättre hälsa: Gör fibromyalgin dig glömsk?

Bild från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *