Därför är det så viktigt att våga känna obehagliga känslor

obehagliga känslor
*Bild av RyanKing999 / Canva

Vi är uppvuxna i en kultur som anser att obehagliga känslor ska undvikas till varje pris. I längden är det inte hållbart. Att skjuta undan och förneka “negativa” känslor är inte att leva fullt ut eller att ta sig själv på allvar. Det här är tre orsaker till varför det är så viktigt att våga känna obehagliga känslor.

Ända sedan barndomen har många av oss fått höra saker som ”gråt inte”, ”det är ingen vits att vara ledsen”, ”gaska upp dig nu” eller ”tänk positivt istället”. Vi är uppvuxna i en kultur som anser att obehagliga känslor ska undvikas till varje pris.

Istället försöker många bedöva de tunga känslorna genom en mängd olika självskadebeteenden som att dricka alkohol, tröstäta, använda olika droger, hålla sig själv sysselsatt nästan dygnet runt och en mängd andra självdestruktiva hanteringsstrategier. Allt detta i ett försök att fly undan det man inte vågar konfrontera.

Inte hållbart i längden

Det här beteendet sitter i ännu i vuxen ålder.  I längden är det inte hållbart att försöka stuva undan alla svåra känslor. Möjligtvis kan det hålla till och med i många år, men de som inte vågar möta sina känslor rör sig sakta men säkert närmare bristningsgränsen. Kraschen kommer förr eller senare för dom flesta eftersom ingen av oss är en undermänniska med oändliga kraftreserver.

Psychology Today har listat tre orsaker till varför det är så viktigt att lära dig själv att gå igenom och hantera alla dina känslor. Jag tänkte gå igenom dem i korthet här.

1. När du bedövar sorg bedövar du också glädje

Den sorgliga sanningen som så många försöker förneka in i det sista är att du inte kan välja vilka känslor du bedövar. När du försöker tysta ner sorg, nedstämdhet, ilska och frustration förhindrar det dig samtidigt från att känna riktig glädje och genuin lycka. Det som är så häftigt med att vara människa är att vi har ett så brett känslospektrum. Att kunna känna sorg, nedstämdhet, ilska, frustration och att vara ledsen gör oss förmögna att kunna känna lika stark glädje och lycka.

Läs mer:
8 fysiska varningstecken för kronisk ångest

Psykoterapeuten Jennifer Rollin på Psychology Today föreslår att vi ska tänka på känslor som en ocean av vågor. Dom höjer sig för att sedan sjunka tillbaka. Inga känslor varar för evigt. Känslor som vi är rädda för och ofta betraktar som negativa som ilska, vrede, ledsenhet och frustration är nödvändigt för att vi ska kunna växa som människor. Det är viktigt att kunna vara sig själv fullt ut i det här livet istället för att begränsa viktiga delar av sig själv.

2. Att slåss mot dina känslor orsakar mera lidande

Att kämpa mot sina känslor och försöka bedöva dem genom ett självskadebeteende leder bara till mera lidande. Det är ungefär som att lägga bandage över ett stort öppet sår. Det kan kännas bättre en liten stund med det hjälper inte mot det underliggande problemet.

När du känner en känsla som du tycker är obehaglig eller som skrämmer dig, försök istället för att skjuta undan den känna efter hur den känns och var den känns. Försök observera känslan. Våra känslor är egentligen små eller stora budbärare som försöker tala om för oss att det är något viktigt som vi borde uppmärksamma och ta itu med.

Det finns många känslor som vi automatiskt stämplar som fel eller som fula, som till exempel svartsjuka och avundsjuka. Istället borde vi stanna upp och fundera över varför vi känner som vi känner. Du kanske är avundsjuk på en vän som precis gett ut sin första bok. Känslorna som uppstår i samband med det kanske du upplever som förkastliga och genanta men egentligen berättar de något om dig. Kanske det att du också har en passion för att skriva och gärna också en dag skulle vilja göra verklighet av dina författardrömmar.

Läs mer:
Kroniskt sjukas psykiska mående förbises

Känner du stark ilska mot någon annan människa kan det vara ett tecken på att den personen inte respekterar dina gränser eller helt förbiser dina behov. Det kan också vara en indikation på att du inte kommunicerar och berättar om dina behov på ett tillräckligt sätt.

3. Att våga känna och leva ut alla känslor innebär att leva livet full ut

Att försöka fly från sina känslor och försöka bedöva dem istället för att använda sig av hälsosamma strategier för att hantera dem är ohållbart i längden. Genom att försöka skjuta undan allt som känns ens lite obehagligt förhindrar du dig själv från att leva livet fullt ut och känna mening i livet. Att känna sig sårad, att känna frustration, ilska, smärta med mera är naturligt och inget som vi behöver vara rädda för. Kan du känna dessa känslor kan du också känna sprudlande lycka, glädje och tacksamhet i livets goda stunder. Det är ett tecken på att du är en hälsosam människa om du kan och vågar känna alla känslor.

För att du ska kunna möta och hantera alla känslor är det viktigt att du övar på självmedkänsla. Det är egentligen inte så märkvärdigt. Det handlar om att du själv ska öva på att svara på dina egna känslor på samma sätt som du skulle svara på en närståendes känslor. Det är ingen idé att klandra dig själv när du känner dig ledsen, ångestfylld, rädd eller ilsken. Det gör bara saken värre. Öva istället på att tala vänligare till dig själv. Observera vad rösten i ditt huvud säger och fundera på om du skulle ha sagt samma sak åt en nära vän som mår dåligt.

Läs mer:
Min depressionsberättelse

Ett tecken på styrka

Att våga känna de jobbiga känslorna tillsammans med personer som du litar på är ett tecken på styrka. Att tillåta sig själv att känna är ett sätt att läka och gå vidare och det finns många sätt du kan gör det på. Du kan välja att anförtro dig till någon som står dig nära eller att skriva dagbok, uttrycka dig genom någon form av konst eller kontakta en psykolog. Hur du går tillväga är upp till dig själv.

Att vara ärlig mot dig själv och våga känna alla känslor behöver absolut inte betyda att du förvandlas till ett känslovrak som gråter och skriker hur som helst i andra människors sällskap. Det finns tillfällen då man kanske känner att det är bättre att försöka hålla tillbaka. Det viktigaste är att du ändå tar dig tid att känna och hantera känslorna vid ett senare tillfälle istället för att skjuta bort dem helt och hållet. För det är så viktigt för ditt välmående.

Källa: Psychology Today

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *