sätta upp mål och fungerande system

Igår när jag satt och slösurfade på Youtube råkade jag se en video som jag tyckte var bra. Det var en ung tjej som berättade att hon pressat sig allt för mycket, så att hon som en frisk människa ständigt var trött och slut. Målen hon satte upp för sig själv var för stora och kändes svåra att uppnå.

Orsaken till att det blev så svårt för henne att uppnå sina mål var att hon ständigt satte upp nya mål, men inte hade något system för hur de skulle utföras. För att ta städning som ett exempel. Att städa hemma kan kännas som att bestiga mount everest.

Nackdelen med målsättning

För att huset ska bli städigt kan man sätta upp som mål att städa. Men sen blir det ju stökigt igen, och då måste man igen sätta upp ett nytt mål. Det som den unga tjejen hade insett vara att det var mycket effektivare att satsa på att göra upp ett system istället. I fallet med städningen kunde systemet vara att plocka undan efter sig, så att det inte blir lika stökigt i hemmet.

Alltså ska man försöka undvika att sätta upp mål för sig själv. Kanske inte helt och hållet sluta, men kanske testa en annan strategi när det inte funkar med målen. Det här känner jag att jag borde försöka jobba på. Istället för att ständigt piska mig och tänka att jag åstadkommit för lite, vare sig det gäller städning här hemma eller att skriva texter för mina hemsidor borde jag fokusera mera på mina system och skapandeprocesser.

Läs också  32 svarta tankar kroniskt sjuka har

Hitta system som passar dig

Låter det virrigt? Jag är inte helt 100 % säker på att jag själv vet exakt hur jag menar. Men jag menar ungefär att vi kroniskt sjuka behöver hitta system som passar just oss. Och dessa system måste fokusera på det mest essentiella. Alltså det vi måste göra för att må så bra som möjligt trots våra sjukdomar.

Det kan innebära att vi inför en kvälls- eller morgonrutin då vi dricker en varm kopp te och njuter av fågelkvitter en stund, eller att vi alltid ger oss själva en timmes egentid varje dag. Om vi hittar saker som får oss att må bra kan vi göra dem till en rutin, och på så vis må bättre i längden.

Skippa ordet “måste”

Mindre fokus på mål som ”Det måste vara städigt innan helgen”, ”Jag måste gå ut och gå varje dag” eller ”Jag måste hälsa på Lisa den här veckan”. När man inte uppnår sina mål känner man sig misslyckad. Att ständigt misslyckas kan vara enormt tärande på den psykiska hälsan. Vi som redan mår dåligt behöver inte mer som tär på oss. Vi behöver hitta sätt att må bättre.

Att fokusera på att hitta fungerande system är därför en smart lösning. Se inte systemen som regler som aldrig får brytas. Försök i stället att se dem som något som stärker dig. Hitta sätt att utföra hushållssysslor eller arbeten så som det passar dig. Kanske det är så enkelt som att slänga några handdukar i tvättkorgen ibland när du går förbi? Eller ta med dig kaffekoppen och sätta den i diskmaskinen efter att du använt den?

Läs också  7 nyttiga copingstrategier för kronisk sjukdom och depression

Hitta små vägar

Hitta små vägar som gör att Mount Everest lite lättare att bestiga. Tänk inte bara på hur högt berget är och hur omöjligt det känns att nå ända upp. Man behöver inte alltid bestiga hela berget. Det är kanske viktigare hur det känns att vandra.

Vad har du för tankar om att göra nya fungerande system istället för att försöka nå stora mål?

Flera artiklar om livet med kronisk sjukdom

För mera artiklar, blogginlägg och poddavsnitt om livet med kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook här.

*Bild av Cathy Yeulet via Canva