Det är lätt hänt att man som kroniskt sjuk glömmer att ta sina mediciner. Det är så många piller och tider att hålla reda på. Dessutom ser många piller likadana ut, vilket inte gör saken lättare. Här kommer några tips på hur du kan hålla koll på dina mediciner.

Använd dosett

Om du inte redan använder en dosett, köp en. De är väldigt behändiga och finns i många varianter, färger och former. Du vet alltid om du tagit din medicin genom att se om facket är tomt eller inte.

Välj en synlig plats

Ha dosetten på en plats där du ser den. Till exempel på ett bord bredvid sängen. Och se till att fylla en flaska med vatten som du kan ha med dig vid sängen. Byt ut eller rengör flaskan varje dag.

Rutin för påfyllning

Det kan vara bra att ha en rutin för när du fyller på dosetten. Om du har en månadsdosett kan du fylla på den till exempel i början av månaden. På så vis är det lättare att hålla koll på hur mycket medicin man har kvar.

Kom ihåg att vissa mediciner ska förvaras i sin originalförpackning och inte i dosett. Det brukar stå på förpackningen.

Telefonappar som påminner

Det finns en mängd bra appar till telefonen som hjälper dig att komma ihåg att ta dina mediciner. Om du är en person som alltid har din telefon i närheten kan du pröva att installera en av alla appar som finns. Gå in på Appstore eller Google Play och pröva till exempel någon av följande appar: My Therapy, Medisafe eller Pills Time.

Läs också  Handla mat enkelt via nätet

Här finns några förslag på appar som påminner dig om att ta dina mediciner.

Apodos

Apodos är dosförpackade läkemedel som man mot en liten månadsavgift kan få från apoteket. Varje dospse innehåller de mediciner som ska tas vid ett och samma tillfälle. Påsen är märkt med dina personuppgifter, när läkemedlen ska tas och vad de innehåller.

Med apodos är det lätt att se om man tagit rätt läkemedel vid rätt tidpunkt. Om du är intresserad av apodos kan du läsa mera här.

Careousel medicinpåminnaren och dosetten

Det finns nog knappast så många kroniskt sjuka som inte använder en dosett. Men dosetten Careousel är inte bara en dosett. Den fungerar också som en medicinpåminnare. Man plockar in sina mediciner i dosan, och när det är dags att ta dem hörs en ljudsignal och/eller ett blinkande ljud syns.

En medicinpåminnare ger trygghet. Man behöver inte oroa sig för att man tagit för mycket medicin eller att man glömt att ta den. Det är också en stor fördel för dig som är anhörig till någon som är kroniskt sjuk, men inte alltid kan vara närvarande. Med hjälp av Careousel håller du koll på att dina anhöriga tar sina viktiga mediciner.

Läs mera om Careousel här.

Läs också  Julklappen som ger långvarig glädje

Sätt upp lappar

Sätt en lapp någonstans där du går förbi varje dag. Till exempel på kylskåpet eller på en dörr du öppnar varje dag.

Larm till kvällen

För vissa är morgonmedicinerna en invand rutin som man inte behöver påminnas om. Men att komma ihåg sina kvällsmediciner kan vara svårare. Det kan vara en bra idé att sätta ett larm på till kvällen som upprepas varje dag.

Ha en extradosett i väskan

När man har bråttom iväg på morgonen är det lätt att man glömmer sina mediciner. Det är därför bra att ha med sig en liten dosett i väskan. Eftersom mediciner ska förvaras i rätt temperatur är det inte smart att ha extramediciner på en plats där det blir för kallt eller varmt, som till exempel i handskfacket på en bil.

Om du glömt att ta din medicin

Om du glömt att ta din medicin ska du inte ta en dubbeldos. Det kan vara farligt. Läs på medicinens bipacksedel om hur du ska göra ifall du glömt att ta din medicin. Om du är osäker på hur du ska göra ska du kontakta vården.

Följ Lungan i stormen

För mera artiklar, blogginlägg, podcast och diskussioner om livet med kronisk sjukdom kan du följa Lungan i stormen på Facebook.

Läs också  Vad kroniskt sjuka önskar att folk skulle säga oftare

*Bild från Pixabay