10 smarta tips för ökat psykiskt välbefinnande

psykiskt välbefinnande
Bild av Viorel Kurnosov / Canva

Du som lider av en kronisk sjukdom kan ha väldigt mycket nytta av att satsa på att stärka din mentala hälsa. Både fysiska och psykiska sjukdomar sliter hårt på psyket. För att hjälpa dig att må och orka bättre tipsar jag här om hur du kan öka ditt psykiska välbefinnande.

Ett av de vanligaste nyårslöftena i världen är att träna och sköta sin fysiska hälsa. Enligt en undersökning har 37 % som måla att komma i god fysisk form och 32 % vill gå ner i vikt. Sorgligt nog har undersökningar också visat att endast 8 % klarar av att hålla och fullfölja dessa löften.

Börja må psykiskt bättre trots sjukdom

Skulle de här människorna i stället förstå att lägga fokus på att förbättra sin mentala hälsa skulle de högst antagligen också lyckas bättre med de övriga målen i livet. Att träna och komma i form rent fysiskt har ju ändå att göra med din mentala disciplin.

Du som lider av en kronisk sjukdom kan ha väldigt mycket nytta av att satsa på att förbättra ditt psykiska välbefinnande. Kroniska sjukdom, vare sig de är fysiska eller psykiska sliter hårt på psyket. För att hjälpa dig att må och orka bättre tipsar jag här om hur du kan öka ditt psykiska välbefinnande. Vem som helst kan ha nytta av de här tipsen, inte bara kroniskt sjuka. Du som är kroniskt sjuk kanske inte kan utföra alla dessa punkter men om du redan kan ha nytta av en enda av dem så är det bra.

1. Reservera 15 minuter per dag för självreflektion

Reservera några minuter per dag för att fundera på var du just nu befinner dig och var du vill vara imorgon. Reflektera över dagens åstadkommande och funder på vad du kan göra bättre eller annorlunda imorgon. Det här hjälper dig att ladda batterierna och gör dig mera klarsynt och fungerar som bränsle för din motivation.

Läs mer:
7 sätt att hantera depression vid sjukdom

2. Gör åtminstone en utmanande sak i veckan

För att komma ur din bekvämlighetszon behöver du utmana dig själv lite grann. Det behöver inte vara några stora utmaningar. Det kan vara att våga hälsa på en ny person, pröva på en ny hobby, smaka på en ny maträtt, säga ifrån när du blir orättvist behandlad.

Gör det här för att lära dig själv att inte vara rädd för att misslyckas. Det gör dig stresståligare och förändrar sakta sättet du ser på dig själv. Du blir av med dina hämmande begränsningar som du sätter för dig själv.

3. Utveckla en vänligare inre röst

Hur du talar till dig själv inne i ditt eget huvud påverkar ditt beteende och dina känslor starkt. Hård självkritik kommer bara att förhindra dig att uppnå dina mål. Försök bli medveten om hur du talar till dig själv. Ha som mål att tala till dig själv så som du skulle tala till en nära vän. Lyckas du med det här kommer det att förändra ditt liv på ett mycket positivt sätt.

4. Skriv tacksamhetsdagbok

Att öva på tacksamhet varje dag har många hälsofördelar. Det kan förbättra din sömn och minska på stress och ångest. Det tar bara några minuter per dag. Du kan till exempel ta som vana att skriva ner tre saker du är tacksam för varje kväll innan läggdags. Du kan skriva om hur små eller stora saker du vill, så länge du skriver ner något. Det här knepet kommer att fungera som en boost för din mentala hälsa.

Läs mer:
7 tips för att ta sig igenom ett sjukdomsskov

5. Gör upp ett schema för din dröm

Många går omkring med drömmar som aldrig blir förverkligade. ”Någon gång ska jag skriva en bok”, ”En vacker dag ska jag åka till Australien” och så vidare. Gör din dröm till ett mål genom att göra upp ett realistiskt schema för hur och när du kan förverkliga drömmen.

Du behöver inte förverkliga drömmen här och nu, utan du kan börja med att planera och läsa mera om det som intresserar dig. Små steg för dig vidare mot förverkligandet av din dröm eller dina mål. Plötsligt en dag kanske det som en gång bara var en dröm inte känns så svårt att göra till verklighet.

6. Bli mer medveten om dina känslor

Många har svårt med att visa känslor och till och med att erkänna dom för sig själv. Försök att sträva till att känna igen olika typer av känslor som du har. Försök sätta ord på dem. Tänk på hur dina känslor styr sättet du tänker och sättet du beter dig på. Dina känslor spelar nämligen en stor roll för beslut som du fattar i din vardag.

7. Lev i enlighet med dina värderingar

Det är en sak att säga att man tycker att det är viktigt att hjälpa de svaga i samhället och en annan sak att faktiskt leva enligt sina värderingar. Fundera på vad du lägger din tid och din energi. Lever du faktiskt så som du lär? Att leva i enlighet med sina värderingar är väldigt viktigt för den mentala hälsan.

Läs mer:
Lär dig mer om GAD - generaliserat ångestsyndrom

8. Sluta med en dålig vana

Ibland är det lättare att lägga av med en dålig vana istället för att föra in en ny. Om du till exempel lovat dig att du ska börja äta mera grönsaker men känner att du inte lyckas med det, lämna istället bort den där extra chipspåsen. Att försöka göra sig av med dåliga vanor minskar på känslor som att tycka synd om sig själv och gör så att de hälsosamma vanorna har mera effekt.

9. Sköt om din fysiska hälsa

Din hjärna fungerar inte ordentligt om du inte ger dig själv tillräckligt med sömn, motion och näringsrik mat. Lägg inte fokus på att bli smalare eller se snygg ut i en baddräkt. Sikta istället på att införa hälsosamma byggstenar för din kropp så att du kan njuta av att känna dig mentalt starkare.

10. Spendera mera tid med vänner och familj

Det är lätt hänt att man blir så uppslukad av sina vardagssysslor att man knappt har tid för att umgås med människorna som man bryr sig om. Enligt forskning är det väldigt viktigt att spendera tid med sina när och kära för en god mental hälsa. Gör det till en hög prioritet att umgås med de viktiga personerna i ditt liv.

Källa: Psychology Today

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

4 kommentarer

  1. själva tipsen var ju kanske bea…men otroligt dålig lista för en svårt kroniskt sjuk!! 8 av de tio är ju ändå omöjliga, för man orkar inte!!! äter inte mat ena varje dag, går inte öht att stå upp tre minuter o borsta tänderna?! joomenvisst kan jag göra allt det där, känns som ett stort hån faktiskt…

    1. Förstår precis vad du menar. Den här bloggen läses ju av personer med varierande grad av sjukdomar, både fysiska och psykiska så alla tips kanske inte passar alla. Jag skriver artiklar om hälsa mestadels med fokus på kronisk sjukdom, men jag publicerar också hälsoartiklar som vem som helst kan ha nytta av. Det var absolut inte menat som ett hån mot någon. Kan man redan ha hjälp av några av tipsen är det ju bra. Annars föreslår jag att du bara skippar de artiklar som inte tilltalar dig. Hoppas du fortsätter läsa min blogg och jag är också jätteglad och tacksam över all feedback från dig som läsare. Tipsa mig gärna om det är något speciellt du skulle vilja läsa mera om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *