Patientens vårdande läkare bör bedöma arbetsförmågan

Jag fick en fråga av en läsare som kom väldigt passligt. Mitt svar blev ett helt inlägg. Så här lyder frågan:

Om du fick ändra på en lag/byråkratipapper eller dylikt -vilken, hur och varför?

Det finns nog en hel del som jag skulle vilja ända på, men en sak som jag kommer att tänka på såhär direkt är pensionsförsäkringsbolagens och folkpensionsanstaltens (samma som FK i Sverige) egna läkares rätt att köra över en patients vårdande läkares utlåtande.

Jag kan ju ta mig själv som exempel. Min läkare är en väldigt skicklig lungspecialist och avdelningsläkare för en lungavdelning. Han har följt mig personligen sedan 2010, både på avdelningen, regelbundet en gång i månaden per telefon och vi träffas på polikliniken för lungsjukdomar minst en gång i året. Om det är någon som vet och förstår hur jag mår, vad jag klarar och inte klarar av så är det han. Min situation är komplicerad, oförutsägbar och unik, inget som går att sortera in i en viss kategori. Ändå har mitt pensionsförsäkringsbolag och folkpensionsanstalten tillsammans med sina egna läkare bara ignorerat min läkares intyg om att jag inte är arbetsförmögen och nekat mig all form av ekonomiskt understöd.

Beviljad sjukdagpenning är en lottovinst

När det var som värst var jag utan pengar i sex månader. Efter åratal av kämpande har jag äntligen blivit beviljad sjukdagpenning för en ”ny” diagnos, depression. Det sjuka är att skulle jag nu ansöka om stöd för lungsjukdomen och depressionen skulle det med 99 procents säkerhet inte bli godkänt. Vi har redan prövat det. Man kan tydligen bara ha en sjukdom i taget. Så nu är det bara att hoppas på att folkpensionsanstalten och pensionsförsäkringsbolaget godkänner mitt nya läkarintyg av min psykiater. Gör dom inte det är jag illa ute igen. Jag kan ärligt talat säga att jag inte har någon aning om hur det kommer att utfalla. Det är som att lotta. De flesta förlorar. Man vet aldrig vem, bara att det är många. Finns ingen logik någonstans.

Läs mer:
Ärlig behöver bli ärligare om sitt mående

Rätt till ekonomisk trygghet

Det är omöjligt för mig och många andra kroniskt sjuka människor att förstå hur det är möjligt att man kan få ett kallt avslag sådär bara, av en person som man aldrig har träffat. Man har ju genomgått åratal av undersökningar, sjukhusvistelser, provtagningar, kirurgiska ingrepp och så vidare. När man har en egen läkare som skrivit en hel tegelsten med ingående texter om ens eget hälsotillstånd och följt med i åratal. Hur kan en grupp utomstående människor tro sig ha rätten att ta ifrån svårt sjuka människor deras sista uns av trygghet? Hur sover man på nätterna när man har ett yrke som går ut på att suga livsglädjen och den sista kraften av människor som kämpar för att klara vardagen?

Patienterna ses som potentiella bedragare

Svaret är väl det att man ser på alla sina kunder som potentiella bedragare och att man saknar ett samvete. Det är säkert lätt att sitta på ett möte, utan någon som helst koppling till människan i fråga och bara ge avslag på avslag. Det är ju ändå bara några rader text på ett papper det handlar om.  Det förstörda människolivet behöver man inte bekymra sig om. Någon annan får städa upp efter en, som den sjukas anhöriga (om man har turen att ha sådana), en psykiater, socialarbetare eller psykolog och den vårdande läkaren. Alla dessa människor får sätta värdefull tid på att skriva nya papper, göra flera onödiga undersökningar och ringa land och rike runt.

Läs mer:
Lungan i stormen vill tacka dig!

Varför frågar jag mig?! Jag njuter verkligen inte av att uttrycka mig oförskämt, men i det här fallet så kan jag inte låta bli, eftersom jag tycker att det försäkringsbolagen och folkpensionsanstalten sysslar med är något mycket värre är bara oförskämt.

Min fråga är hur i hela fridens namn det är möjligt att några idioter kan förstöra för så många professionella människor och svårt sjuka människor? Den egna vårdande läkaren borde alltid ha sista ordet.

Utbrända läkare

Jag tänker på de läkare och socialarbetare som vårdar och hjälper mig och . Varför ska de ödsla värdefull tid på att göra om samma saker, utan att komma någon vart, år efter år? Tänker till exempel på min läkare som ansvarar för en hel avdelning med svårt sjuka patienter. Det känns fruktansvärt att jag är den som blir tvungen att stjäla av min läkares tid, som han skulle kunna ägna åt att ta hand om sina andra patienter. Att han skulle slippa upprepa något som han konstaterat i flera år redan skulle ta bort en stor börda från hans axlar. Det är inte rättvist mot någon att det ska gå till på det här sättet.

Läkare är en yrkesgrupp som nu för tiden lätt blir utbrända. Och jag förstår precis varför. De stackars sjuka patienterna och läkarna får tillsamman sitta i väntrummet hos psykologen till slut och känna sig totalt maktlösa. Vi patienter vill känna att vi har rätt till ekonomisk trygghet och läkarna vill känna yrkesstolthet och göra det dom verkligen brinner för, att hjälpa andra. Det finns absolut ingen som vinner på att det finns en betongvägg  där emellan att stånga huvudet blodigt i. Och jag kan lugnt säga att mina psykiska problem aldrig skulle ha blivit såhär stora om jag inte skulle ha varit tvungen att hålla på och kämpa som en dåre med instanserna istället för att få ta hand om mig själv. Nu har jag suttit utbränd, ångestfylld och fysiskt sjukare ända sedan sommaren.

Läs mer:
Det svåra med löften som kroniskt sjuk

Skriv under medborgarinitiativen

Därför uppmanar jag nu alla finländare att skriva under ett par medborgarinitiativ som går ut på att ändra på just detta. Man vill frånta rätten av folkpensionsanstaltens och pensionsförsäkringsbolagens läkare att ge avslag utan att ens ha träffat patienten i fråga.

Det andra medborgarinitiativet går ut på att ersätta folkpensionsanstaltens läkare med patientens egen läkare.

Här är länkarna till medborgarinitiativen. Skriv under! Det skulle betyda så mycket för så många.

https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/2745

https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/2787

Har ni några liknande initiativ i Sverige så kan ni meddela mig, så länkar jag till dom också.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Det är verkligen helt sjukt hur hela systemet fungerar (eller snarare INTE fungerar). Det måste bli en ändring snarast! Jag skrev under medborgarinitiativen och hoppas att tillräckligt många andra gör det också så att de går igenom. Tack för ett viktigt inlägg! ❤

    1. Jo det är galenskap! Jättefint att du skrev under! Och hoppas också att det kan bli någon ändring på det här snart. Trevligt att du tittade in på min blogg och att du tyckte om mitt inlägg 🙂 Jag ska lägga dig på min läslista, och kanske vi kan göra något roligt bloggsamarbete nån gång. Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *