Anna om livet med kronisk migrän – vägen till diagnos

kronisk migrän
Bild av Ihar Ulashchyk / Canva

Anna har levt med kronisk migrän sen innan tonåren. Ingen läkare har tagit henne på allvar och hon har fått kämpa hårt i väldigt många år för att få sin diagnos.

Jag har levt med migrän sen innan tonåren och idag är jag 24, snart 25.
Jag var på min första migränutredning i augusti 2013 där läkaren trodde att jag var deprimerad och ansåg att jag inte hade migrän. Själv var jag säker på att jag hade migrän då det är flera i min närmaste familjekrets har det. Men nej, läkaren ville inte lyssna eller förstå.

Kämpade för nya utredningar

Jag kämpade gång på gång för att få en ny utredning och nya mediciner, men blev bara hänvisad till vårdcentralen där jag fick höra att ”man kan ändå bara få mediciner så ingen migränutredning behövs”.

Migränen blev mer och mer intensiv och jag hade 1-3 migränanfall i veckan och huvudvärk dagligen. Humöret påverkades, känslorna och det sociala livet.
Ingen medicin hjälpte och till slut under våren 2017 kom jag till en läkare på vårdcentralen som jag aldrig hade träffat, som vägrade att skriva ut mediciner utan en ny utredning.

En månad senare var jag på sjukhuset för att få en ny utredning och där kunde de redan efter 15 minuter konstatera att jag hade kronisk migrän. Äntligen fanns det någon som förstod!

Läs mer:
Leende depression - missas ofta av vården

Nya mediciner för migränen testades ut och de började hjälpa. I all fall i början. Sen avtog effekten mer och mer. Jag fick även medicin att ta dagligen som skulle vigda blodkärlen för att förhindra migränanfall.

Fortfarande kronisk migrän

Nu efter ett halvår sitter jag här med nästan dagligen huvudvärk igen, men med färre migränanfall. Jag har gått från tre migränanfall i veckan till 2-6 i månaden.

Att acceptera att man aldrig kommer bli av med smärtan har jag gjort, men när ska omgivningen förstår vilket helvete det faktiskt är att leva med det? Att behöva bli ifrågasatt för att man inte kan eller orkar jobba eller umgås med vänner och bekanta när man ständigt ska behöva ha ont eller oroa sig för nästa migränanfall.

Synbortfall och minskad känsel är bara några av de symtomen jag känner och behöver handskas med. Och det värsta är att jag aldrig vet när nästa attack kommer. Det kan vara morgon, kvällen eller mitt på dagen, man vet aldrig.

Du kanske också är intresserad av Lindas sjukdomsberättelse om livet med kronisk migrän. Läs mer här.

Vill du dela din berättelse?

Hjälp andra genom att dela din sjukdomsberättelse.  Det behöver inte vara långt eller svårt. Tips och instruktioner hittar du genom att följa länken.

Läs mer:
Inte tillräckligt frisk och inte tillräckligt sjuk

Flera sjukdomsberättelser hittar du här.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *