Under inga omständigheter får du var ung och sjuk i Finland

Förra hösten/vintern blev jag ju skickad på en utredning av min arbetsförmåga till ett finskt privatföretag i Åbo. Folkpensionsanstalten godkände utredningen till slut efter sina första avslag.

Jag deltog i utredningen som var i två omgångar. Först tre dagar och sedan nio dagar till i två omgångar. De första tre dagarna klarade jag med nöd och näppe. De återstående dagarna var jag tvungen att vara hemma en dag på grund av utmattning och sjukdom. Tack och lov kom helgen emellan de där nio dagarna. Annars skulle jag inte ha orkat. Lungorna blödde varje dag och jag var fullkomligt slut och dimmig i både kropp och huvud.

Målet med hela utredningen var att få ett utlåtande där alla möjliga experter skulle kunna intyga att min hälsa inte räcker för att arbeta som en vanlig frisk människa. Och precis ett sådant utlåtande fick jag. Läkare, psykolog, socionomer och fysioterapeut med flera skrev alla i ett intyg, som totalt blev elva sidor långt att min arbetsförmåga är kraftigt nedsatt.

Klara intyg på arbetsoförmågan

De konstaterade att jag inte klarar av att arbeta på en arbetsplats. Och att jag max klarar av att arbeta deltid hemifrån på en egen bestämd tidpunkt. Och så rekommenderade de i samma intyg att jag skulle söka in på en skola i Salo, för att studera marknadsföring på sociala medier.

Eftersom mitt mål är att utveckla Lungan i stormen och ha det som mitt huvudsakliga jobb, vilket det ju redan är så ansåg både utredarna och jag att skolningen skulle vara ändamålsenlig.

Läs mer:
Mera vardagsinlägg?

Friskförklarad av arbetspensionsbolaget

Men den största orsaken till varför jag ansökte till skolan och mottog studieplatsen var för att mitt pensionsförsäkringsbolag anser att jag är helt frisk och vägrar bevilja mig ens deltidssjukpension. Det står de fortfarande fast vid trots att de fått hela den 11 sidor långa utredningen av min arbetsförmåga där motsatsen klart konstateras. Enligt dem ska jag kunna arbeta heltid. Punkt slut.

Det var på utredningen av min arbetsförmåga som alla tyckte att jag istället skulle börja studera på distans och ansöka om en form av yrkesinriktad rehabilitering. Det skulle ha inneburit att jag skulle ha fått en viss summa i månaden för att studera. Studierna skulle ha setts som en rehabiliteringsåtgärd för att kunna utveckla min egen företagsverksamhet.

Väntat över fem veckor på beslut

I över fem veckor har jag väntat på FPAs beslut om yrkesinriktat rehabiliteringsstöd. Idag hittade jag äntligen ett brev av dem i postlådan. Men inte blev jag ett dugg förvånad när jag läste det och insåg att det var ett avslag på den yrkesinriktade rehabiliteringen.

Enligt FPA är den inte ändamålsenlig. De utgår ifrån att mina tidigare studier ska räcka till och hänvisar till när jag som 19-åring studerade företagsekonomi och marknadsföring. Det hade nog ingenting med sociala medier att göra. Facebook fanns inte ens då till exempel.

Läs mer:
Alkoholen och vårt ändlösa självbedrägeri

Avslag efter avslag

Och de skriver också att de har beaktat min livssituation i sin helhet och hur stor sannolikheten är att den utbildning jag sökt till leder till att jag fortsätter i eller återgår till ett arbete som är lämpligt med tanke på mitt hälsotillstånd, eller att jag kommer ut i arbetslivet.

Så det här var ännu ett avslag i den redan stora högen. Så jag får inte ens deltidspension eftersom mitt pensionsförsäkringsbolag anser att jag är kärnfrisk. Detta trots att de fått både flera läkarintyg och hela kompendiet med utredningen av min arbetsförmåga.

Vad göra nu?

Och jag får inte stöd för att studera på distans heller. Vart ska jag vända mig nu månne? Jag har ju kontakt med socialen så dit vänder jag mig i första hand.

Jag fick ju också en chock här i vintras när FPA plötsligt skulle återkräva mig på 1000 € för att jag hade fått arbetslöshetsunderstöd som jag inte borde ha haft rätt till, eftersom jag flera månader senare blev beviljad anstaltsrehabilitering, som jag sedan avbröt på grund av hälsan. Största delen av summan skulle dras in av kommande månaders stöd.

Ska jag skriva mig som heltidsarbetssökande nu igen?  För det är ett som jag har fått klart för mig att jag måste skriva att jag kan ta emot heltidsarbete för att få arbetslöshetsersättning. Och såklart skriva ut mig ur skolan. För man får inte vara studerande samtidigt som man får arbetslöshetsersättning.

Läs mer:
Straffet när man som sjuk gör något roligt

Måste vara frisk

Eftersom jag inte får vara sjuk så måste jag ju vara frisk då. Det sjuka är hur man kastas omkring som en trasa, från instans till instans.

Som ung så får du under INGA OMSTÄNDIGHETER vara sjuk. Så är det bara. Ingen tror på att man kan vara ung och sjuk. Hur mycket man än lider ska man komma krälandes på jobb. Och sedan kan man kräla direkt till sjukhusakuten efteråt. Det här är ett stort osynligt problem som vi har i Finland som absolut måste göras något åt. Tyvärr är jag långt ifrån den enda som har fallit in i det här svarta hålet.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

4 kommentarer

  1. Precis så. Är i samma sits – bara att jag ännu har arbetsförmågeutredning framför mig. De ringde igår från FPA och skulle diskutera saken, men jag sa bestämt att här finns inga krafter för prövningar av något slag – krafterna räcker inte ens till matlagning åt den egna familjen. Hen höll med om att det inte låter som att arbetförmågeosv är till nytta för mig ännu. Tror mitt trumfkort här är att jag är mamma till en 4 åring, men det är ju tokigt att det behövs för att få förståelse och hjälp!!!

    Jag frågade då ang understöd och vad jag egentligen ska söka då jag har fått avslag på precis allt – tom rehab.stöd trots att jag ÄNTLIGEN får börja kognitivterapi och har terapeut klart. Svaret var ” tyvärr är du inte den enda i finland som tvingas vara arbetslös trots sjukintyg. Det är för att du ska ha en tryggad grundinkomst” . Så skriv dig som arbetslös och var tydlig med dem att du inte kan jobba eller studera. Du FÅR vila, utan dåligt samvete. Du behöver på inga sätt studera. Du får vara arbetslös utan att kunna ta emot jobb – när man fyller i att man är arbetssökande för man ljuga lite (nnrs kan man inte ens skicka in ansökan), men va ärlig sen i kontakten med dem. Det går, jag lever så.

    1. Tack för din kommentar! Det är verkligen sjukt att dom faktiskt sagt sådär åt dig. Vad hjälper det dig att du inte är den enda svårt sjuka som behandlas illa av instanserna?! Helt galet. Jag ska nog göra som du säger. Inte tvinga mig till något och bara skriva mig som arbetslös och göra klart för dom att jag inte kan ta emot arbete. Det är ju sjukt att man ska behöva göra så. Att man inte har rätt att vara ung och sjuk.

  2. Positivt är ju att pengarna som behövs kommer in, och det är inte bara krigande med FPA hela tiden. Man hinner vila utan blanketter som hoppar på axlarna och det finns utrymme att delta i verksamhet om man så vill. På TE-byrån finns det också en grupp där representant därifrån, läkare, psykolog och socialarbetare kan diskutera din situation, med eller utan dig , och försöka komma fram till hur man kan hjälpa på bästa sätt. För mig har det varit skönt att märka att det är ok att jag är sjuk och arbetslös, och att de är intresserade att hjälpa när jag orkar ta emot hjälpen – det kräver att du vågar säga nej när du inte orkar, men det går att lära sig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *