Kronisk sjukdom och sömnsvårigheter

sömnsvårigheter
Bild av nensuria / Canva

Sömnen är otroligt viktigt för alla som lider av kroniska sjukdomar. Sömnen och sömnkvaliteten är ofta också försämrad och man har ofta ett ökat sömnbehov. Här kan du läsa mera om sömnsvårigheter och kronisk sjukdom.

Sömn är något som är otroligt viktigt för alla som lider av kroniska sjukdomar men som vi ofta får alldeles för lite av. Många letar med ljus och lykta efter John blund utan framgång, och när han äntligen dyker upp är det en väldigt låg kvalitet på sömnen som han ger oss.

Sömnen blir ytlig med många uppvaknanden per natt och när man väl ska stiga upp känner man sig outsövd. Detta trots att man har sovit mycket längre en vad än vanlig frisk människa normalt sover.

Sjukdomar som kan orsaka sömnsvårigheter

Vanliga sjukdomsdiagnoser som kan orsaka sömnproblem är till exempel diabetes, Alzheimers, SLE och multipel skleros. Personer med neurologiska sjukdomar som Parkison’s och Alzheimer lider ofta av sömnproblem. Men vilken kronisk sjukdom som helst kan ställa till med sömnproblem.

Smärtan och utmattningen som personer med kroniska sjukdomar upplever påverkar vardagslivet och sömnen otroligt mycket. När man känner sig outvilad och kraftlös påverkas humöret också. Man kan känna sig ångestfylld och nedstämd och ha svårt för att sköta enkla vardagssysslor.

Mediciner kan ligg bakom besvären

Som om det inte skulle räcka med att en kronisk sjukdom kan orsaka sömnproblem så orsakar medicineringen för grundsjukdomen ofta också sömnproblem. Dessutom är det också vanligt att kroniskt sjuka utvecklar depressioner och ångest som i sin tur gör det svårt att få tag i sömnen.

Läs mer:
7 naturliga sätt att kontrollera autoimmuna sjukdomar

Sömnbehovet varierar också hos friska individer. En del klarar sig på bara sju timmars sömn medan andra behöver sova cirka tio timmar. Experter menar ändå att om man känner sig sömnig under dagen också när man utför enkla vardagssysslor så har man inte sovit tillräckligt.

Som kroniskt sjuk är det svårt att veta om det är sjukdomen som gör att man känner sig utmattad och sömnig dygnet runt eller om det är för att man inte fått tillräckligt med sömn.

Sömnskuld

Mängden sömn vi behöver beror också på hur mycket eller lite vi sovit den senaste tiden. Människan kan inte vänja sig med för lite sömn utan istället byggs en sömnskuld upp som vi någon gång kommer att tvingas ta igen när kroppen säger stopp.

Möjligen kan man vänja sig med att ha följa ett schema där man ofta sover allt för lite men vi kommer fortfarande till exempel att ha en försämrad reaktionsförmåga och överlag ett sämre omdöme. Att köra bil när man lider av sömnbrist kan vara livsfarligt, både för en själv och för andra i trafiken.

För lite sömn kan orsaka bland annat:

  • Problem med minnet
  • Depression
  • Ett nedsatt immunförsvar som gör att man lättare blir sjuk
  • Ökad upplevelse av smärta
  • Vad kan man göra?

Det första man ska försöka göra för att sova bättre är att försöka lindra smärtan som sjukdomen orsakar. Det här är ju långt ifrån alltid möjligt. För en del hjälper inte ens de starkaste värkmedicinerna. Men om man har smärtlindrande mediciner som fungerar är det bra att ta vid behov om smärtan gör att man inte kan sova.

Läs mer:
7 tips för att ta sig igenom ett sjukdomsskov

Hantera dina sömnsvårigheter

  • Sov i ett rum som är så tyst och mörkt som möjligt
  • Ha en behaglig temperatur i sovrummet. För hög temperatur försämrar sömnen.
  • Ät och drick sådant som underlättar insomnandet. Undvik fet och svårsmält mat. Exempel på bra mat att äta och dricka före läggdags är ett glas mjölk, en naturell yoghurt eller en banan. Drick inga koffeinhaltiga drycker. Drick din sista kaffekopp på eftermiddagen för att öka chanserna att somna lättare.
  • Om du kan så ska du undvika att ta långa tupplurar under dagen. Det här kan vara lättare sagt än gjort med en kronisk sjukdom och en del måste sova på dagen för att över huvud taget klara dagen.

Stäng alla skärmar

Undvik att sitta och stirra in i datorskärmen eller tv:n minst en halv timme före läggdags. Det blåa ljuset stimulerar pigghet och inte sömn.

Om du inte kan sova kan du stiga upp och sätta dig någon annanstans. Ibland blir det bara värre av att ligga och vrida sig i sängen. Till slut kan man få ångest bara av att gå in i sovrummet. Att associera sin säng med sömnlöshet är inte en bra idé. Därför kan man försöka med att bara lägga sig i sängen när man känner att man är riktigt sömnig. Att vara trött och att vara sömnig är inte samma sak.

Läs mer:
10 tips för att hantera ovisshet som kroniskt sjuk

För fler sömntips kan du också läsa min artikel ”Tio tips för att somna lättare”.

Sömnmediciner en sista nödlösning

Sömnmediciner är den sista utvägen och den är också bara tillfällig, men kan ibland vara nödvändig för att få ett mer fungerande sömnmönster. Sömnmediciner finns av många olika slag. Helst ska de inte användas mera än max två veckor i streck eftersom långvarigt bruk ökar risken för tolerans och kan göra en beroende av medicinen för att somna.

Lungan i stormen rekommenderar

Jag kan också varmt rekommendera boken Sov – 50 mindfulness- och avslappningsövningar för en god natts sömn. Den innehåller massor av praktiska och lättillämpade mindfulnessövningar för att hitta närvaro i nuet och förbättra sömnen.

Läsaren får hitta sitt eget sätt att hantera sina sömnproblem. I boken får man pröva på rogivande övningar som bland annat tankeexperiment, färgläggning och skrivknep. Den innehåller också en massa spännande fakta och nyttig kunskap om sömn. Jag brukar läsa några sidor och pröva på en ny övning varje kväll. Du kan beställa hem boken här.

Har du några bra sömntips får du gärna dela med dig.

Källa: Webmd.com

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

  1. Jag har inga problem med sömnen, men det kan bero på att jag äter många starka mediciner, dock inga sömnmediciner. Jag är mycket tacksam för att slippa att ligga och vrida mig!

    M V H

    Jane

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *