8 saker som alla kroniskt sjuka borde lära sig

råd för kroniskt sjuka
Bild av JNemchinova / Canva

Det här är några viktiga saker som kan öka välbefinnandet hos kroniskt sjuka.

1. Att säga nej

Du behöver inte känna skuld för att du tackar nej oftare när du är kroniskt sjuk. De riktiga vännerna förstår och de som inte förstår klarar du dig lika bra utan. Din hälsa går före allt.

2. Acceptera dig själv som du är

Ta den tid du behöver för att sörja din förlorade hälsa. Det är självklart att man får vara ledsen över sin förändrade livssituation, men gräv inte ner dig. Försöka att glädja dig över det du klarar av istället och fokusera på de små glädjestunderna i vardagen. Försök acceptera dig själv som du är och gå vidare.

3. Lev i nuet

Som kroniskt sjuk gäller det att kunna leva i stunden. Det är inte bra att hela tiden sitta fast i tankar om det förflutna eller gå och oroa sig inför framtiden. Lättare sagt än gjort, men att lära sig att fokusera på det du har och klarar nu är nyckeln till ditt psykiska välmående.

4. Att vara ärlig

Var ärlig mot dig själv och mot andra. Känn efter hur du mår och ta inte på dig för stora bördor. Säg inte att du mår bra när du egentligen mår dåligt. Om du döljer ditt illamående är det inte heller någon som kan förstå eller hjälpa dig och du mår själv bara sämre av det i längden.

Läs mer:
8 oväntade sätt att minska stress och ångest

5. Kontrollera det du kan

Sätt inte din energi på att försöka kontrollera något som du inte har makten att kontrollera. Kroniska sjukdomar är ofta oförutsägbara och att jämt oroa sig för sjukdomsförloppet leder till psykisk utmattning. Försök att släppa lite av din oro och fokusera på det du faktiskt kan göra för att må bättre, som att spendera tid med personer som du tycker om, röra på dig, följa din diet och så vidare.

6. Våga be om hjälp

Det är viktigt att våga be om hjälp som kroniskt sjuk, utan att skämmas. Lär dig att svälja din stolthet. Våga be om hjälp vare sig det gäller skjuts till läkarmottagningen, barnvakt, att handla eller att flytta en stol. Som kroniskt sjuk behöver man ofta hjälp med smått och stort i vardagen. De flesta är ändå glada över att kunna vara till hjälp. Och vill du absolut betala tillbaka eller göra en gentjänst så kan du göra det på tusen olika sätt. Till exempel genom din vänskap som är en bättre gåva än allt annat.

7. Vara tacksam för det lilla

Var tacksam för det liv du levt som varit friskt och var tacksam för de ljusa stunderna du har i ditt liv nu. En kronisk sjukdom kan kännas som en enda stor och mörk bedrövelse, men samtidigt så har den lärt dig att uppskatta de små goda stunderna och människorna i din närhet mer.

Läs mer:
Viktigt att kunna hitta de små ljusa stunderna

8. Våga söka professionell hjälp

Smärtan och sorgen som kroniskt sjuka går igenom dag efter dag, år efter år blir lätt tungt att hantera. Det kan knäcka vem som helst och leda till depression och ångest. Att våga ta steget att söka professionell hjälp är ett tecken på styrka och inte svaghet så som många tror.

Vi är inga undermänniskors om klarar oss psykiskt oberörda igenom något så tungt som en kronisk sjukdom. Och att söka professionell hjälp hos till exempel en psykolog är bra för både den som är sjuk och för dess anhöriga.

Vilka av de här punkterna har varit lättast eller svårast för dig att ta till dig? Har du en punkt att tillägga?

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

  1. “Medicinera” inte själv med alkohol, det skadar dej själv och alla i din omgivning nu och för all framtid.
    Allas liv, Ditt slut och dina näras sorg blir tusenfallt mycket plågsammare än någon sjukdom kan orsaka.

    Svälj rädsla och stolthet, sök hjälp, be om stöd. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *