Det kyliga vädrets påverkan på autoimmuna sjukdomar

kyla påverkar sjukdomar
Bild av Kzenon / Canva

Många personer med autoimmuna sjukdomar upplever att det kalla vädret gör att de mår sämre. Här berättar jag mer om hur personer med olika typer av autoimmuna sjukdomar påverkas av kyla och ger några tips om vad man kan göra för att minska risken för sjukdomsskov.

Drastiska förändringar i väderförhållanden eller extrema klimat påverkar vilken människa som helst. Men det påverkar ofta en sjukdomsdrabbad person mera. Speciellt autoimmuna sjukdomar kan påverkas av vädret.

Ibland kan en klimatförändring påverka sjukdomen positivt och i andra fall negativt. Det är väldigt individuellt hur måendet påverkas av vädret. Det går inte att dra alla autoimmuna sjukdomar över en kam eftersom det finns så många olika typer av sådana och alla påverkas olika.

I den här artikeln tar jag i alla fall ta upp den eventuella påverkan som kallt väder har på autoimmuna sjukdomar.

Väldigt individuellt

Det finns många olika typer av autoimmuna sjukdomar, och många olika varianter av varje sort. Till exempel reumatoid artrit (ledgångsreumatism) är en autoimmun sjukdom som påverkas speciellt mycket av vädret, speciellt av kallt och regnigt väder. En del av patienterna påverkas väldigt mycket av det medan andra knappt påverkas alls.

En del autoimmuna sjukdomar blommar tvärt om upp vid varmt väder och tycks vara vilande när vädret är svalare. Det finns alltså inga hårdra regler när det kommer till autoimmuna sjukdomar och väder. Men det verkar ändå som om det är vanligare att få skov av autoimmuna sjukdomar när det är kyligt väder. Man vet inte exakt varför det är så, men det finns i alla fall några saker man vet om detta fenomen.

Läs mer:
Blev stämplad som en dålig mamma och fru

Mindre energi över

Extrema väderförhållanden stressar kroppen på många sätt, vilket inte är bra för någon som är sjuk. Den här extra fysiska och psykiska stressen som kroppen utsätts för kan få en person som lider av en autoimmun sjukdom att må sämre på ett ospecifikt sätt. När det är väldigt kallt ute försvinner kroppsvärmen snabbare och man har mindre energi över för att sköta om sig själv.

En del autoimmuna sjukdomar som till exempel köldagglutininsjukdom som är en typ av hemolytisk anemi som oftast förekommer under perioder då kroppstemperaturen är lägre. Sjukdomen kan alltså utlösas av kyla.

Mer smärta vid kyligt väder

Många personer med autoimmuna sjukdomar upplever mera smärta under kalla väderförhållanden. En trolig orsak till detta är att de små blodkärlen drar ihop sig och krampar vid låga temperaturer. Det här leder till att blodflödet minskar till de drabbade områdena.

Det här tillståndet är också känt som Raynaud’s fenomen när det uppstår som en följd av en autoimmun sjukdom. Det kan också uppstå utan en underliggande sjukdom. Då kallas det för Raynaud’s sjukdom.

Kramperna som uppstår kan orsaka stor smärta, svullnad, domningar, missfärgning av huden. De drabbade kroppsdelarna är oftast fingrar, tår, öron och näsa eftersom blodkärlen i dessa områden är väldigt små.

Läs mer:
Sjukdomströtthet kan inte jämföras med vanlig trötthet

En annan potentiell men väldigt kontroversiell förklaring för smärtan som autoimmuna patienter kan uppleva vid olika typer av väderförhållanden är att lågtryck skulle kunna orsaka svullnad i ledutrymmen.

Mer forskning behövs

Tyvärr finns det allt för lite forskning om hur väderförhållanden påverkar autoimmuna sjukdomar för att kunna dra några riktiga slutsatser. Många patienter upplever ändå att de mår bättre av att vistas i en viss typ av klimat. Det finns de som åker utomlands under de kyligaste månaderna här i norden och berättar om att de mår mycket bättre av det.

Det finns inga magiska knep att ta till för att slippa sjukdomsskov kyligt väder, men det finns några små saker man kan gör för att må bättre som kan fungera för en del patienter.

Vad du själv kan göra när det är kallt ute

Klä på dig flera lager med varma kläder på speciellt kalla dagar.

Ta alltid på dig vantar, mössa och halsduk när du vistas utomhus. Under riktigt kalla dagar försvinner 50 % av kroppsvärmen ut genom huvudet. Att hålla ledområdena varma är viktigt.

Undvik att vistas utomhus lägre tider. Om detta är absolut nödvändigt se till att ta pauser för att gå inomhus och värma dig med jämna mellanrum. Helst före du upplever symptom av din sjukdom.

Läs mer:
En dag i livet med SLE

När det är riktigt kallt utomhus är det att föredra att sköta sin vardagsmotion inomhus istället. Och om man ändå vill motionera utomhus så ska man komma ihåg att hålla igång under hela tiden man vistas i kylan för att hålla lederna och musklerna varma och mjuka. Det minskar risken för smärta och inflammation.

Hur påverkas du av det kalla vädret?

Källor:
Autoimmunemom.com
Medscape.com

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

7 kommentarer

  1. Jag vet inte om väderleken spelar någon roll. Jag har haft småfeber o varit förkyld sedan den 29/7, trodde att det var en långvarig sommarförkylning – men det sitter ju ff i! Är väl frisk en dag på två veckor.
    Jag har tagit två hemtest på CV-19 i september o oktober, negativa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *