Problemkartläggning för kroniskt sjuka

Ladda ner och fyll i Lungan i stormens probelmkartläggninsmall som är utarbetad speciellt för dig som lider av kronisk sjukdom. Det är en investering i din hälsa. Du blir bättre på att identifiera och möta problem i framtiden.

Som kroniskt sjuk har man problem så det räcker och blir över. Problemen uppstår vid olika situationer i familjelivet, arbetslivet, inom vården och i vänskapskretsar. Kortfattat kan man säga att en kronisk sjukdom påverkar alla aspekter av livet. Därför har jag skapat ett problemlösningsformulär speciellt för dig som lider av kronisk sjukdom eller psykisk ohälsa.

Fyra delar av livet

Dokumentet som du kan ladda ner helt gratis och printa ut här är uppdelat i fyra delar: Familjen, arbetslivet, vården och vänskapsrelationer. Meningen är att du ska kartlägga problem som du upplever inom de här olika områdena som kroniskt sjuk.

Fastän du inte kommer på någon direkt och konkret lösning på problemen är det ändå värt att skriva upp allt du kommer att tänka på. Redan det att du får ur dig dina tankar och bekymmer på papper kan ge dig en stor lättnadskänsla. Du har åtminstone lyft katten på bordet och kan fortsätta fundera på hur problemet kunde lösas eller hur du kunde ta upp det med andra som behöver få veta om det.

Läs mer:
Bär inte på flera bördor än du måste som kroniskt sjuk

Formulera dig fritt

Du är fri att formulera dig hur du vill. Inga problem är för små för att skriva ner. Det finns inget som är rätt eller fel. Får texten inte plats på dokumentet kan du skriva på baksidan av pappret eller skapa ett eget textdokuemnt på din dator.

Ta den tid du behöver för att fylla i dokumentet. Du behöver inte skriva upp allt på en gång och du behöver inte fylla i alla spalter heller. Huvudsaken är att du kartlägger dina problem och bekymmer som du har så att du får en bättre överblick över vad du kan arbeta på och förbättra och vad som inte står i din makt att förändra.

Fyll i ensam eller tillsammans

Du behöver inte fylla i listan ensam om du inte vill. Ibland kan det vara till fördel att göra det tillsammans med någon som står dig nära. Det är ofta svårt att själv komma och tänka på alla problem man har som kroniskt sjuk.

När du är klar med listan kan du gå igenom den med dom som berörs av det du skrivit. Det kan vara allt ifrån din partner till vårdare, arbetskamrater eller vänner. Känner du dig obekväm med att visa listan för någon annan behöver du såklart inte göra det. Det kan gott och väl räcka med att man bearbetar problemen för sig själv.

Läs mer:
Medograf kopplar ihop patienter

En investering i din hälsa

Att fylla i det här problemlösardokumentet för kroniskt sjuka är en investering i din hälsa. Genom att ta dig en kort stund för att fundera på var skon skaver blir du mera medveten om dina känslor och tankar och blir samtidigt bättre på att identifiera problematiska situationer i framtiden.

Jag hoppas att du som är kroniskt sjuk och människorna i din omgivning ska ha nytta av detta formulär som jag skapat enbart för dig.

Ladda ner ditt eget problemkartläggningsdokument här.

Bild från Pixabay

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

 1. Hej!
  Vill berätta för dig om min brorsdotter som också började blöda från sina lungor.
  Hennes lungmedicin läkare stod svarslös.
  Slutligen kom den samlade expertisen i landet fram till att hon drabbats av LANE-HAMILTONS SJUKDOM. Hon är den enda diagnostiserade i Sverige (10 milj. inv.).
  Ca: 20-25 diagnostiserade fall i världen.
  Vägen har varit tung smärtsam och fylld av sorg.
  Men i dag, ca 8 -9 efter diagnos, är läget gott. Hon medicinerar, följer den stränga dieten, yrkesarbetar, har gift sig och nyss fått sin andra friska ljuvliga lilla dotter.
  Vill bara berätta för dig om diagnosen, ifall, ifall den kanske kan vara till ngn hjälp för dig och din lungmedicinläkare i din fortsatta fight mot din sjukdom.
  Du är en vardagshjälte och jag önskar dig allt gott framgent.

  Kramar/ Julia

  1. Hej!
   Tack så mycket för att du berättar! Har aldrig tidigare hört om Lane Hamiltons sjukdom. Så roligt att höra att det går bra för din brorsdotter idag. Skulle vara intressant att få veta lite om hurdan diet det är hon följer. Om du eller hon vill ta kontakt och berätta lite mera så får ni jättegärna göra det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *