Att handla mat – en mardröm för många kroniskt sjuka

tungt att handla mat som sjuk
Bild av Kzenon / Canva

Att ta sig till mataffären för att sköta veckans inköp hör till vardagen för de flesta. Det är inget man funderar så värst mycket på. Det går på rutin på väg hem efter jobbet. För en person som lider av en kronisk sjukdom kan ett besök till mataffären framkalla kallsvettningar bara vid blotta tanken på det.

För många känns ett besök i mataffären som om man anmält sig till världsmästerskapstävlingar i någon sportgren. Man vet att det är korkat att utsätta sig för det, men man måste ju äta så man har inte något annat val än att handla. För andra är det kanske veckans enda chans att komma ut och se någonting annat än husets fyra väggar.

Här är några exempel på hur ett besök till mataffären kan kännas för en kroniskt sjuk person.

Som ett maraton

Att åka och handla kan vara som ett maraton. Det är det enda man orkar med den dagen. Allt kring handlandet måste planeras på förhand. Allt ifrån vad man ska köpa till var man kan sätta sig ner för att vila.

Många orkar inte bära sina matkassar och får kanske inte med sig ens hälften av det man behöver för att klara en vecka. Det kan bli mycket velande och funderande hit och dit när man står bland butikshyllorna. Ska man ta två paket mjölk eller välja ett paket yoghurt istället för det enda mjölkpaketet? Vad klarar man sig utan och vad klarar man sig inte utan?

Läs mer:
Är vi kroniskt sjuka bättre på att härda ut i pandemitider?

Andra blir ivriga när de äntligen får komma ut ur huset och se världen. Många kroniskt sjuka har inte möjlighet att röra sig runt omkring världen så som friska människor. Att åka och handla kan vara veckans höjdpunkt. Att få komma ut och se något annat än sjukhusmiljö kan kännas befriande.

Ser fram emot att komma ut

Ibland har man sett så mycket fram emot att få komma ut att man fullständigt går i lås när man väl kommer fram till affären. Att ens ta sig dit är för många sjuka ett enormt åstadkommande och det händer ofta att krafterna tar slut halvvägs in i handlandet.

Många har svårt för den starka och kalla belysningen i mataffärer. Belysningen kan orsaka så stort obehag att man snabbt måste ta sig ut från affären.

I många mataffärer finns det speciella kärror för handikappade. Men många kroniskt sjuka är rädda för att använda dem eftersom de inte ser tillräckligt sjuka ut. Istället kan de sätta sig ner på golvet för att hämta andan och låtsas som om de tittar på en produkt långt nere på hyllan. Har man turen att befinna sig i en affär där det finns någon form av matplats eller café blir många.

Rädda för smittor

Folksamlingar och smittor är något som kan skapa stor oro. Som kroniskt sjuk har man inte råd med att insjukna i en förkylning eller en influensa. För många kan det ha ödesdigra konsekvenser. Samtidigt som man tycker att det är trevligt att komma ut och se lite folk kan det orsaka ett starkt obehag. Det är för många en stor risk att utsätta sig för smittor.tvungna att fly dit för att ta sig en vilopaus.

Läs mer:
Det visste du inte om livet med kronisk sjukdom

Många tycker att en mataffär är som en labyrint som är omöjlig att ta sig ur. Man plockar ner ingredienser från hyllorna som man inte kommer att orka tillreda ändå.

En del köper hem färdigmat för dagen som de handlar, eftersom de inte har energi till att både laga mat och handla på en och samma dag.

Som en seger

Att handla mat kan kännas som om man segrat lite över sin sjukdom. Man har lyckats ta sig ut och vara självständig för en liten stund. Visserligen får man betala dyrt för det efteråt, men att kunna sköta sina egna ärenden är för många väldigt viktigt.

Många lider av sjukdomar som gör att de måste vara väldigt strikta med sin kost. Det kan kännas jobbigt att gå omkring i en affär och titta på allt som man ändå inte kan eller får äta.

Hur är ett besök till mataffären för dig?

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

 1. Jag har tagit hjälp av kommunens tjänst “mat & inköp” för att få den vardagliga veckoinköpen att fungera. Jag skriver lista i början av veckan och de levererar senare under veckan.
  Bra och tryggt att ha den grundläggande inköpen på det viset.
  Skulle jag någon gång vilja lägga min energi på att gå till en mataffär för mindre inköp kan jag göra det.
  Men kom till en punkt, där en förändring av grundstrukturen av beteende var nödvändig.
  Inte hälsosamt, gynnsamt för kronisk sjukdom att slita i uppförsbacke på tex. inköp flera gånger i veckan för att få hem allt och däremellan försöka återhämta sig.
  I värsta fall vara så slut att man inte ens orka laga maten.
  Hur många gånger har man inte rensat kylskåp……..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *