10 vanliga vita lögner som kroniskt sjuka använder

hålla en hemlighet
Bild av Deagreez / Canva

En väldigt vanlig utmaning som de flesta kroniskt sjuka ställs inför är att överväga om de ska berätta sanningen om sitt mående för någon, eller dra till med en vit lögn. Här kommer en lista med de vanligaste vita lögnerna som kroniskt sjuka då och då drar till med. Ibland handlar det om saker man inte säger.

Som kroniskt sjuk ställs man dagligen inför en massa utmaningar. En väldigt vanlig utmaning som de flesta kroniskt sjuka ställs inför är att överväga om de ska berätta sanningen om sitt mående för någon, eller dra till med en vit lögn. Alla gånger orkar man inte säga så som det är, och en del gånger är det helt enkelt inte lämpligt att berätta precis hur dåligt man mår.

Allt beror på situationen. En kronisk sjukdom är så komplex och obegriplig för många friska att man då och då finner sig i situationer där man drar en och annan vit lögn. Ibland gör de små lögnerna sociala situationer lättare att hantera. Alla är inte mottagliga för den hårda sanningen. Alla har tyvärr inte redskap för att hantera den. Och ibland orkar man bara inte berätta som det är.

Jag uppmuntrar såklart ingen till att ljuga. Mottot här på Lungan i stormen är att det är okej att vara sjuk. Jag uppmuntrar alla till att vara ärliga och öppna om sitt mående. Men ibland blir det som det blir. Även för mig.

Här kommer en lista med de 10 vanligaste vita lögnerna som kroniskt sjuka då och då drar till med. Ibland handlar det om saker man inte säger.

1. Jag letar efter ett jobb.

Ibland är det bara lättare att låta andra tro att man har hoppet kvar. Fastän man själv vet att man skulle säcka ihop både fysiskt och psykiskt efter en halv dag på en arbetsplats. Många kroniskt sjuka klarar inte ens av att sköta hushållet, eller ens ta hand om den egna hälsan. Att ljuga för andra om att man fortfarande har förhoppningar om att kunna ta emot ett arbete kan också vara ett sätt att försöka förhindra folk från att få bilden av att man är en lat soffpotatis.

Läs mer:
Därför är initiativförmågan nedsatt hos kroniskt sjuka

2. Ljuger för att ta sig ur planer.

När man är kroniskt sjuk kan tillvaron plötsligt vända. Det är svårt och ofta rent utav omöjligt att förutspå om man ens kommer att orka ta sig ur sängen nästa dag. Ofta blir planer inställda på grund av oväntade sjukdomsskov. När man gång på gång meddelat att man blir tvungen att ställa in planer på grund av sjukdom kan folk till slut börja tro på att man använder sin sjukdom som en ursäkt.

Det är sorgligt men sant. Därför skyller många kroniskt sjuka på allt annat än sin sjukdom när de inte kan delta eller närvara. Det är lättare för folk att tro att man fått förhinder än att man är sjuk igen, när man var igång hela gårdagen.

3. Jag mår bra!

Många kroniskt sjuka svarar att de mår bra eller att de mår helt okej när de får frågan om hur de mår. Detta på grund av att de otaliga gånger blivit anklagade för att de ältar sina sjukdomar jämt. En allt för vanligt svar man får om man berättar ärligt om sitt mående är ”ryck upp dig!”

4. Vad har du gjort idag?

Som kroniskt sjuk behöver man ofta vila. Vissa dagar orkar man knappt ta sig upp ur sängen. Ibland klarar man inget annat än att bara sitta på soffan och stirra rakt framför sig en hel dag i streck. Men behovet av vila och återhämtning är svårt att förstå för många friska. Så istället för att ge ett ärligt svar på frågan ”Vad har du gjort när du varit ledig idag?” så drar man till med något om att man sysselsatt sig med hushållssysslor eller att man tagit en långpromenad. Bara för att man inte vill uppfattas som lat och oduglig.

Läs mer:
Tar vi illa upp för lätt ibland?

5. Jag är inte rädd.

Så säger många kroniskt sjuka när de egentligen är så nervösa, rädda och oroliga för den egna hälsan att de knappt kan tänka en klar tanke. Våra huvuden är ofta fyllda med svarta orosmoln som inte försvinner hur vi än försöker göra oss av med dom. Vad ska jag råka ut för här näst? Hur länge kommer min kropp att orka? Vad händer när den här medicinen inte längre fungerar? Kommer jag att dö ensam? Hur ska jag klara morgondagen? Kommer jag att ligga på sjukhus imorgon? Det här är saker som ofta fyller våra stackars huvuden så att vi är helt matta både psykiskt och fysiskt. Ändå säger vi att vi inte är rädda och att allt är bra.

6. Ljuger om att ha fått en diagnos.

Många kroniskt sjuka får vänta i åratal på att få en diagnos. En stor del av oss får aldrig någon egentlig diagnos eftersom det kan vara fråga om sällsynta sjukdomar. Men det här ljuger vi ofta om. Det är lättare för folk att tro på en om man säger att man faktiskt blivit officiellt diagnostiserad med det som läkarna misstänker att man har. Annars kan ju folk tro att man bara är inbillningssjuk.

7. Jag är van med sjukdomen.

En kronisk sjukdom påverkar vardagen och livskvaliteten på så många sätt. Jag kan garantera dig om att man aldrig vänjer sig med att leva med svåra smärtor och i ständig ovisshet. Man kan lära sig att hantera det, men riktigt van blir man aldrig.

Läs mer:
5 saker vi kroniskt sjuka behöver bli påminda om ibland

8. Jag är bara lite öm.

Till och med när smärtorna är så outhärdliga att man börjar se stjärnor och kallsvetten bryter ut säger många kroniskt sjuka att det inte är så farligt. Man skyller på lite huvudvärk eller en öm muskel. Inget värre, när man egentligen håller på att gå under. Detta på grund av rädsla för att bli utesluten eller att inte duga.

9. Javisst hjälper jag gärna dig!

Det vill man ju också ofta, men inte sällan med allvarliga hälsokonsekvenser. Att hjälpa dig vara barnvakt ett par timmar kan resultera i flera dagar inlåst i ett mörkt och tyst rum med svåra sjukdomsskov.

10. Jag jobbar hemifrån med olika projekt.

Också i detta påstående ligger ofta en hel del sanning. Man jobbar till exempel med projekt som att ta sig upp ur sängen, få i sig mat och uthärda monstersmärtor. Att överleva dagen. Men andra låter man ofta tro att man arbetar med projekt som har med ett arbete i vanlig mening att göra. Bara för att folk inte ska tro att man är en misslyckad och oduglig soffpotatis som sitter hemma och ältar sin sjukdom, utan att någonsin försöka något annat.

Känner du igen dig? Vad brukar du dra för vita lögner?

Du kanske också gillar inlägget 10 vanliga sätt som kroniskt sjuka döljer sina sjukdomar.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

3 kommentarer

  1. Nr 1 där tror jag det finns en del till. Vi som har jobb. Vi som faktiskt tänker det kommer aldrig bli som förr.
    Vi vet det. Vi kämpar med att Acceptera det i kombination med hur det ser ut i vården. Tar månader eller till och med år innan patienter är utredda för att kunna må så bra det bara går.

    Kommentarer som – Det är väl onödigt att komma hit ett par timmar och jobba. Måste vara bättre att vara hemma och pyssla i trädgården?!
    Varför jobba lite när man kan ha sovmorgon?

    Den vita lögnen är läkaren säger så!

    För att säga Du är lyckligt ovetande! Att vara icke arbetsför är just det. Att ej kunna pyssla i sin trädgård på samma vis som förr är ledsamt och sorgligt.
    Att jobba och känna att man utför nåt,att känna att man presterat om det så är 2h på en dag är som bommul för själen.

    Sovmorgon? Att svara som det är. Jag sover sällan en hel natt pga av smärta/värk min sjukdom. Sovmorgon vet jag bara hur man stavar till numer.

    Nä den sanningen vill/kan nog lyckligt ovetande ändå inte förstå.

  2. Detta är ju så mitt i prick, Pernilla! Jag hoppas av hela mitt hjärta att du kan fortsätta med ditt viktiga arbete – att sätta ord på det som är vår vardag, vi som måste brottas med hälsan.

    Kram! <3

    1. Tack! Jag kommer att fortsätta med mitt skrivande, för det är det som ger mig glädje i vardagen. Så du behöver inte oroa dig för att jag ska sluta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *