Lär dig känna igen en kronisk sjukdom

känn igen kronisk sjukdom
Bild av KatarzynaBialasiewicz / Canva

Många kroniska sjukdomar brukar också vara så kallade osynliga sjukdomar.

Trots att fler och fler vågar vara ärliga och berätta om sina sjukdomar är det fortfarande en stor del av de kroniskt sjuka som inte vågar öppna upp. De håller sin sjukdom för sig själv, oftast på grund av rädsla för omvärldens reaktioner.

Men osynliga sjukdomar är inte alltid så osynliga som man skulle tro. Du har högst sannolikt bevittnat en osynlig kronisk sjukdom utan att du vetat om det. Många drar förhastade slutsatser och stämplar människor som konstiga, korkade, mentalt rubbade, slarviga, glömska, opålitliga med mera.

Det föds mängder av förutfattade meningar om människor varje sekund. Förrän du drar förhastade slutsatser kan det vara bra att veta om följande tecken som kan tyda på att någon faktiskt lider av en svår sjukdom.

Var finkänslig

Om du misstänker att någon lider av en osynlig sjukdom kom ihåg att vara finkänslig. Gå inte fram och fråga personen direkt om hen är sjuk, utan låt personen själv berätta det när tiden är inne. Eller fråga på ett diskret sätt om allt är okej. Då kan personen själv välja att berätta eller inte istället för att bli ställd mot väggen.

Kom ihåg att inte tolka enskilda tecken som sjukdom. Det här är bara en lista med saker som du kan lägga märke till och fundera på innan du dömer någon, skrattar åt någon, säger någon olämpligt eller drar förhastade slutsatser.

Vad har personen på sig/med sig?

Ibland kan personer som lider av diverse sjukdomar ha på sig smycken som symboliserar sjukdomen eller en stödgrupp som hen är medlem i. Ibland kan till och med personuppgifterna eller sjukdomens namn vara ingraverat i smycket. Det blir också allt vanligare med sjukdomstatueringar.

En del väljer att tatuera in en bild som på något vis symboliserar sjukdomen som till exempel en varg för sjukdomen SLE (Lupus på engelska) eller också kan de helt enkelt tatuera in sjukdomens namn någonstans. Jag vet flera diabetiker som har diabetes tatuerat på kroppen så att folk ska kunna förstå vad de kan göra i en nödsituation då personen har förlorat medvetandet.

Läs mer:
Hur du kommer ihåg att ta dina mediciner

En del bär omkring på pillerburkar som skramlar i väskan. Andra har med sig inhalatorer, blodsockermätare. Typen av väska som personen har med sig kan också tyda på en osynlig sjukdom. En rullväska kan till exempel vara ett tecken på att personen har svårt att lyfta och bära saker.

Hur beter personen sig?

En del personer som lider av kroniska sjukdomar kan uppfattas som lata och opålitliga. De ställer in i sista minut eller hjälper inte till med diverse saker, helt enkelt för att deras hälsa inte tillåter. En person som ofta är borta från skolan eller arbetsplatsen kan ofta bli stämplad som en skolkare, alkoholist, oansvarstagande person och så vidare, när de egentligen inte mår bra.

En person som alltid tar hissen istället för trapporna kanske lider av kronisk smärta som gör det omöjligt för personen att klara av trappor. Många sjukdomar påverkar koordinationsförmågan. Trappor kan vara för svårt helt enkelt. En person som är vinglig på grund av sjukdom blir tyvärr ofta stämplad som ett fyllo.

Kognitiva symptom vanligt

Att tappa bort sig på bekanta platser, att glömma vilken dag det är, att tappa bort orden och glömma möten och namn på välbekanta personer kan också vara tecken på kognitiva problem kopplat till sjukdom.

Sjukdomsdimma är ett vanligt förekommande fenomen som orsakar just dessa problem. Det är vanligt vid fibromyalgi och många autoimmuna sjukdomar. Men dessa symptom kan orsakas av vilken sjukdom som helst som orsakar smärta, fatigue och sömnbrist.

Ett stökigt rum eller hem kan också tyda på sjukdom. Personen kanske helt enkelt inte orkar ta itu med städning efter en tung arbets- eller skoldag.

Ett annat tecken kan vara att en person går och lägger sig tidigt och stiger upp sent, eller sover bort hela dagar. En del lämnar bort det sociala livet helt och hållet och klarar bara det de absolut måste.

Om en person hela tiden tackar nej till sociala evenemang och träffar behöver det inte betyda att personen av hela sitt hjärta inte skulle vilja delta, utan det kan betyda att personen ligger helt däckad med i sängen, oförmögen att klara minsta lilla vardagsbestyr.

Läs mer:
7 hälsofördelar med fotografering

En person som besöker toaletten väldigt ofta kan också lida av en kronisk mag- eller tarmsjukdom.

Vad säger kroppsspråket?

Även om verbala ledtrådar saknas talar ofta kroppsspråket om sanningen. Lägg märke till om en person ofta masserar sina muskler och leder, masserar sina tinningar och håller ner huvudet, håller om magen, pressar ihop sin läppar, andas ytligt, suckar ofta, sitter stelt, har svårt att sitta stilla, gnuggar sina ögon. Allt det här kan men måste inte vara tecken på smärta orsakad av en osynlig sjukdom.

En del går längs med väggarna och håller fast i räcken och handtag på grund av yrsel. En del går på ett stelt haltande sätt som kan tyda på smärta i leder. Andra går långsamt och blir andfådda av minsta lilla, vilket kan tyda på till exempel hjärt- eller lungproblem.

Skillnader i handstilen kan också vara ett tecken på ledsmärtor. Stor och slarvig ena dagen och snyggare följande dag är inte ovanligt vid vissa reumatiska sjukdomar.

Vad säger personen?

En person som är sjuk vågar ofta inte säga det rakt ut. Istället kanske det säger saker som att “jag är bara lite trött” eller “det är bara lite huvudvärk” eller svarar med undanflykter på frågor om måendet som till exempel “man mår som man förtjänar”, “jämna plågor”, “Tack! Hur mår du själv?”.

Hur ser personen ut?

En del sjukdomar som ofta räknas som osynliga visar sig ändå ibland på ytan men ändå på ett ganska diskret sätt. Några tecken är till exempel om en person ser blek eller röd ut i ansiktet, har eksem på kroppen eller om fingrarna är krokiga, blir bleka eller blåa vid låga temperaturer.

Ett oroat ansiktsuttryck, depression och ett kort temperament kan tyda på att sjukdomen stressar personen. Trötta ögon med svarta ringar och påsar under kan vara ett tecken på fatigue på grund av sjukdom. Ofrivilliga knyckningar och ryckningar kan tyda på en neurologisk sjukdom.

Läs mer:
Hur du kan njuta av julen som kroniskt sjuk

En person som fått tunnare hår eller lossar mycket hår kan lida av en sjukdom eller av en medicins bieffekter. En del kroniskt sjuka har ett kraftigt nedsatt immunförsvar och insjuknar ofta i helt vanliga förkylningar och infektionssjukdomar.

Att var klumpig och tappa saker ofta och tappa balansen kan också vara tecken på en sjukdom.

Lägg märke till matvanorna

Vad äter en person eller vad äter hen inte? Många sjukdomar kräver att man tar hänsyn till maten. En del kan inte äta gluten, andra måste vara försiktiga med kolhydrater, andra kan inte äta fet mat och så vidare. En del tar diskret en munfull av piller eller injektioner till maten.

Vad frågar personen efter?

Om en person ofta frågar dig om hjälp med att bära matkassar, öppna lock på burkar eller frågar dig om lektionsanteckningar som hen missat kan det tyda på att personen lider av en kronisk sjukdom.

Vad gör personen inte?

Klarar personen inte av att stå längre än max någon minut? Deltar personen aldrig i fysiska aktiviteter? Åker personen alltid bil/taxi/buss vart hen än ska istället för att gå eller cykla? Verkar personen trivas med socialt umgänge men tackar ändå oftast nej till inbjudningar och evenemang? Lämnar personen ofta läxor och uppgifter som hen lovat göra ogjorda? Glömmer personen ofta saker hen lovat göra?

Som jag tidigare skrev betyder inget enskilt tecken på att en person lider av en osynlig kronisk sjukdom. Men att hålla ögonen öppna och vara medveten om en del av tecknen som kan vara symptom på en kronisk sjukdom kan du ha lättare för att upptäcka osynliga sjukdomar som finns mitt ibland dig istället för att dra förhastade slutsatser.

Källa: Lymelightfight

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *