Att resa som kroniskt sjuk

resa med kronisk sjukdom
Bild från Pixabay

Att resa är något som många av oss sjuka drömmer om att få göra, samtidigt som det kan kännas väldigt skrämmande. Det är så mycket man ska tänka på innan man åker. Och vad gör man om något händer på resan?

Det är inte alltid så enkelt att komma iväg på resa som kroniskt sjuk. Speciellt inte om man tänkt åka utomlands. Det kan vara knepigt för den som är sjuk att planera sin resa noga, samtidigt som det kan krävas utrymme för spontanitet. Många vet inte när de kommer att ha en period som de mår lite bättre. Därför kan man vilja passa på att åka iväg när tillfälle dyker upp.

Många vågar inte resa

Det finns så många tankar och orosmoment när det gäller resandet att en stor del av oss kroniskt sjuka inte vågar åka någonstans, även fastän vi skulle ha möjlighet.

Men att resa behöver inte vara så svårt som man föreställer sig. Mycket handlar om att våga ta sig ur sin isolerade bubbla en gång, för att märka att det kanske inte var så svårt som man trodde. Och har man gjort det en gång så är tröskeln till att våga igen lägre.

Förstås är pengar ett väldigt stort problem för kroniskt sjuka som inte sällan lever på existensminimum. Många är rädda att kasta sina besparingar i sjön om det inte går som man tänkt sig. Men med lite förberedelser kan man minska riskerna för problem som kan uppstå.

Här kommer en lista över saker som kan vara bra att tänka på när man som kroniskt sjuk planerar en resa.

Reseförsäkring

Det är viktigt att komma ihåg att skaffa sig en reseförsäkring som täcker allt som kan behöva täckas. Fråga ditt försäkringsbolag om din reseförsäkring täcker sjukvård för kroniska sjukdomar. Olika försäkringsbolag kan ha olika villkor för vad de ersätter.

Kom också ihåg att fråga om reseförsäkringen täcker avbokning på grund av sjukdom. Och kom ihåg att skaffa din reseförsäkring i god tid. Oftast är dom inte så dyra. Reser man flera gånger i året kan det löna sig att skaffa en reseförsäkring som är i kraft hela året.

Det europeiska sjukförsäkringskortet

När du besöker ett EU/EES-land behöver du skaffa dig det europeiska sjukförsäkringskortet (I Finland det europeiska sjukvårdskortet). Det går enkelt att beställa här och kostar ingenting. Det europeiska sjukförsäkringskortet ger dig rättighet till samma hälsovård som landets befolkning har rätt till. Med kortet har du också rätt till vård av en kronisk sjukdom ifall det skulle behövas.

Läs mer:
8 oväntade sätt att minska stress och ångest

Om du är utomlands och blir sjuk och inte råkar ha ditt europeiska sjukförsäkringskort till hands kan du kontakta Försäkringskassan i Sverige eller Folkpensionsanstalten i Finland för att få ett provisoriskt intyg. Var beredd på att vänta ett par veckor på leverans av sjukförsäkringskortet.

Ta reda på hur sjukvården fungerar

Det är alltid bra att göra lite efterforskning på nätet om hur sjukvården fungerar i det landet du tänkt resa till.

Ansök om pass i tid

Att ansöka om pass borde inte ta så lång tid, men i värsta fall kan det dröja några månader innan man får sitt pass. Har man ett pass som inte varit i kraft på flera år kan man behöva ta sig till en polisstation för att identifiera sig själv och ge fingeravtryck och en namnteckning. Ett giltigt passfoto behövs också. Allt det här kan ta längre tid att fixa än man tror, så det lönar sig att var ute i god tid.

Läs mer om hur du beställer ett pass i Sverige här och i Finland här.

Intyg över mediciner

Begär din läkare om ett intyg över vilka mediciner du använder. På så vis undviker du eventuella problem ifall någon går igenom ditt bagage. Det är oftast inga problem, men det är alltid bättre att kunna bevisa att man behöver sina mediciner.

Förvaring av mediciner

Ta alltid med dina mediciner i handbagaget ifall din resväska skulle komma bort. Det är också bra att ha medicin i flera väskor. Ifall den ena skulle komma bort så har man den andra kvar. Ta med mer medicin än du skulle behöva och förvara dem i originalförpackning. Man vet aldrig ifall ett plan blir inställt eller om man försenar sig till en avgång.

Läs mer om medicinintyg och förvaring av medicin på flygresa här.

Meddela på förhand om hälsoproblem

Kom ihåg att meddela personalen på förhand om eventuella hälsoproblem. Det mesta går att lösa bara personalen är medveten om situationen. Behöver du syrgas på ett flygplan ska du meddela om det på förhand. Du behöver inte skämmas för att berätta om att du är kroniskt sjuk, infektionskänslig, ångestfull, flygrädd eller vad du än har för problem. Personalen finns till för att erbjuda dig bästa möjliga service.

Att undvika smittor

Om du är infektionskänslig är det bra att vidta några små försiktighetsåtgärder under resan. På ett flygplan/tåg/båt kan det vara bra att ta med sig ett andningsskydd med god filtreringskapacitet för att undvika att smitta eller bli smittad av virus.

Det är inget märkvärdigt att ha på sig ett andningsskydd. På terminaler ser man dagligen väldigt många människor med andningsskydd, så du behöver inte känna dig konstig eller obekväm på något sätt.

Läs mer:
5 tips för att få mera energi

Kom också ihåg att sprita dina händer efter att du tvättat dom. Det kan vara bra att packa med sig en liten tub med handsprit eller antiseptiska våtservetter. De antiseptiska våtservetterna är också bra för att rengöra bordsytor, dörrhandtag, lampknäppen och fjärrkontroller i hotellrummet.

Det är bra att ha med sig några engångshandskar om man ska röra med händerna i maten som man äter. Öppna och stäng dörrhandtag med en ren näsduk eller pappersbit.

Val av transportmedel

Välj ett resmål där det inte är allt för svårt att ta sig fram. Om möjligt välj logi i närheten av platser du vill besöka. Övernattar du långt ifrån platser du önskar besöka kan du på förhand ta reda på vilka transportmedel som finns tillgängliga.

Om det är för tungt eller om du är för infektionskänslig för att åka med offentliga transportmedel kan du fundera på att ta taxi eller hyra en bil. Har du någon annan med dig som kan köra kan det vara en bra idé att hyra en bil. Det är oftast inte så dyrt. Det man kan behöva tänka på är att åldersbegränsningen för att hyra bilar kan vara hög. Ta också reda på om det är höger- eller vänstertrafik i landet du ska besöka.  

Planera inte in mycket program på förhand

Själva resandet kan vara ansträngande för någon som är kroniskt sjuk. Att ha spikade planer och en massa inbokade program är ofta en dålig idé. Försök istället njuta av att vara på resa. Försök koppla av så gott du kan. Ställ inte in dig på att hinna se så mycket som möjligt under din resa. Det räcker gott och väl med att njuta av mat på något trevligt litet ställe i närheten av hotellet, eller att ta en svalkande drink på en lugn plats.

Köp en billig luftfuktare

Den torra luften är ofta ett problem på hotellrum med luftkonditionering. Om du har svårt att andas i torr luft och lätt blir förkyld kan du fundera på att antingen ta med dig eller köpa en liten och billig luftfuktare.

Välj bekvämt resesällskap

Om du är kroniskt sjuk kanske det inte är den bästa idén att åka med på en partyresa med dina vänner. Res med någon som förstår dig och dina behov av vila och lugn. Informera dem du reser med på förhand om din sjukdom. Det kan vara en bra idé i vissa fall att skriva en lista över mediciner man tar och vilka sjukdomar man har. Ifall något skulle hända vet ditt resesällskap om situationen och kan tala med sjukvården för din del.

Läs mer:
7 sätt att hantera depression vid sjukdom

Något som lugnar

Ta med dig något som gör dig lugn. Det kanske är din favoritmusik eller en bra tv-serie eller spel som du kan ha med dig på padden. Eller kanske en skön morgonrock.

Att få sömn

När man reser är man på en obekant plats. Det blir många nya intryck att ta till sig. Man går ofta på övervarv och det kan därför bli svårare att somna. Det kan vara värt att prata med sin läkare om man på förhand vet om att man kommer att ha svårt att sova eller hålla sig lugn under resan.

Lugnande medicin och sömntabletter kan vara värt att ha med sig utifall att läget blir allt för jobbigt. Ibland räcker det med att bara ha med sig några tabletter som man vet att finns där om man inte klarar av att hantera en stressande situation.

Gör kortare weekendresor i hemlandet

Glöm inte bort att det finns massor att göra i det egna hemlandet. Om du sätter dig ner och googlar på resmål och sevärdheter i ditt eget land kan du bli förvånad över vad du hittar.

Undvik högsäsong

Att resa under högsäsong kan vara väldigt stressande. Smittorisken är högre, köerna längre, logialternativen färre och så vidare. Om möjligt, planera din resa när det är mindre folk i farten.

Våga

Avslutningsvis gäller det att våga ge sig iväg. Det är viktigt att förbereda sig och planera. Men förbereder man sig allt för mycket är risken stor att man aldrig kommer iväg. Så ta mod till dig och boka din resa. När du gjort det en gång är steget till att resa lägre nästa gång. Skippa helt och hållet kraven på hur en semester ska vara.

Har du några tips?

Har du erfarenhet av att resa med kronisk sjukdom får du gärna dela med dig av dina tips i kommentarsfältet.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

4 kommentarer

      1. Tack för en fin artikel!
        För de som har behov av toaletter och matanpassningar kan man leta efter appar med information om toaletter för ens resmål, och innan resan kan man göra en egen ordlista på livsmedel man inte tål och tål. Man kan också kolla upp namnet på landets typiska maträtter och skriva ner en översättning av dem till sitt eget språk. Den listan är sedan jättebra att ha vid exempelvis restaurangbesök. Man kan komplettera med översatta korta fraser om att man inte tål all mat, och vilka sjukdomar man har som gör att man inte tål all mat. Tex “Jag har en kronisk sjukdom (som heter…). Jag kan inte äta lök.” på det språk som används i det land man reser till. Det brukar vara väldigt användbart! 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *