10 bra sömntips för en skön nattsömn

tips för att somna
Bild av cyano66 / Canva

Sömnen är livsviktig för att vi skall kunna må bra och fungera som människor. Det är väldigt vanligt att man i perioder kan drabbas av insomni. Det här är 10 sömntips för dig som längtar efter en god natts sömn.

Det är vanligare med insomni hos kvinnor än hos män. Lider man av insomni som varar längre än några dagar eller några veckor bör man kontakta läkare. Är det däremot frågan om kortare perioder av sömnlöshet finns det saker du själv kan göra för att sova bättre.

Här kommer 10 tips som kan hjälpa dig att somna

1. Vädra i sovrummet

Om det är möjligt så skall man vädra i sovrummet varje dag. Man kan ta det som rutin att öppna ett fönster i sovrummet någon timme per dag.

2. Håll sovrummet rent och städigt

Gör dig av med alla extra möbler. Ett sovrum skall kännas luftigt och rent. Lämna inte framme använda kläder och strö inte ut saker i rummet. Ett välstädat och relativt tomt sovrum ger ett lugnare intryck.

3. Byt sängkläder ofta

Byt dynvar, lakan och påslakan ganska ofta. Jag menar inte flera gånger i veckan, men åtminstone varannan vecka om möjligt. Fräscha sängkläder gör underverk för sömnen. Det här är ett mycket effektivt sömntips.

Läs mer:
Autoimmuna patienters trötthet bör tas på allvar

4. Sätt en doft i sovrummet

Ifall du inte är allergisk kan du gömma en svag doft av t.ex. lavendel eller eucalyptus någonstans i sovrummet. Det är två lugnande dofter som fräschar upp sovrummet. Luftfräschare som de kallas kan man köpa i olika varianter. Själv använder jag någon form av liten låda med lavendeldoft som jag har gömt längst upp på en hylla i ena hörnet av sovrummet.

5. Blommor som renar luften

För ett tag sedan läste jag om blommor som lämpar sig att ha i sovrummet. Det skall vara blommor som inte stjäl för mycket syre. De är också bra med blommor som renar luften från kemiska ämnen. Några tips på blommor som passar utmärkt i sovrummet är till exempel svärmorstunga, ampellilja och fredskalla.

Det lönar sig att skaffa en av varje eftersom de renar luften från olika ämnen. Fredskallan är en fantastisk luftförbättrare och renar luften från bland annat bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Om ni inte har prövat några av dessa blommor i sovrummet rekommenderar jag det varmt. På en dag ändrade luften fullständigt hos oss. Tycker du att blommor är ett bra sömntips? Berätta gärna.

6. Undvik koffein och alkohol före läggdags

Försök att dricka den sista kaffekoppen någon gång på eftermiddagen om du går och lägger dig i relativt normal tid. Vill man absolut dricka kaffe eller te på kvällen kan man pröva att byta ut det mot någon koffeinfri variant. Både koffein och alkohol är uppiggande och lämpar sig inte före läggdags.

Läs mer:
Att fira jul som kroniskt sjuk - De mest uppskattade inläggen

7. Hitta din sömntrigger

Olika saker triggar sömnen hos olika människor. Vissa slappnar av genom att läsa en deckare eller någon annan genom att lyssna på musik. Pröva olika saker och försök hitta det som passar just dig. Undvik att fundera på jobbet och alla andra “måsten”.

Någonting lättsamt är bättre för sömnen. Kanske en skvallertidning eller lite avslappnande musik före läggdags på låg volym i bakgrunden. På Youtube hittar man mängder av insomningsmusik om man söker till exempel på “sleep music”.

8. Stäng alla skärmar

Undvik att sitta och stirra in i datorskärmen eller tv:n minst en halv timme före läggdags. Det blåa ljuset stimulerar pigghet och inte sömn. Att verkligen försöka sätta en gräns för skärmtittandet är både ett smart sömntips och ett bra hälsotips.

9. Rör på dig under dagen

Rör på dig och var aktiv under dagen. Minst en halv timme måste vi röra på oss under dagen för att må bra. Det är inte bra att träna precis före läggdags heller eftersom det kan försvåra insomningen. Se till att du får tillräckligt med tid för att slappna av före läggdags.

10. Undvik fet mat

Undvik fet och saltig mat före läggdags. Ät ingenting som är tungsmält för magen. Med en mage som arbetar hårt under natten är det svårt att sova. Något som kan stimulera sömnen är ett glas mjölk eller naturell yoghurt. Banan lär också ska vara bra att äta före läggdags eftersom de innehåller bland annat mineralerna magnesium och potassium som är muskelavslappnande. Avokado innehåller också magnesium och lär också vara bra att äta före läggdags.

Läs mer:
5 tips för att få mera energi

Pröva vår sömndagbok

För att hålla koll på hur du sover är en sömndagbok ett effektivt sömntips. I vår sektion med hälsopyssel kan du ladda ner en enkel och snygg sömndagbok som du kan fylla i varje morgon. Ladda ner den gratis här.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *