Spara pengar genom att välja rätt elavtal

elavtal
Bild av vladans / Canva

*Annons för BytElbolag.se*

Funderar du någon gång över varför din elräkning är så hög? Trots att man försöker hålla nere förbrukningen till ett minimum känns det som om det inte hjälper. Då kan det vara dags att se över ditt elavtal och möjligtvis byta till ett nytt.

Elmarknaden stiger och sjunker hela tiden och elpriserna med den. Därför är det viktigt att nu och då följa med marknaden och gå igenom olika alternativ, för att hitta det lägsta priset.

Att tänka på när du söker elavtal

Saker att ta i beaktande när du söker nytt elavtal är till exempel årstiden. På grund av att det förbrukas mer energi för att värma upp hus och fastigheter på vintern är därför också priset högre då. Däremot kan det vara ett lägre elpris på sommaren när förbrukningen också är lägre. De billigaste avtalen hittar man oftast på våren och sommaren.

Kom också ihåg att kolla ifall du har en uppsägnings- eller bindningstid på ditt nuvarande avtal.

Hitta rätt avtalsform

För att få så billig el som möjligt bör du också välja rätt avtalsform. Vilken typ av elavtal som passar just dig beror på din levnadssituation och din förbrukning. De vanligaste typerna av elavtal är rörligt, fast och mix-avtal.

  • Ett fast avtal eller bundet avtal betyder just det, att du binder dig för en viss tid. Priset är det samma under hela avtalstiden, vilket kan vara bra ifall marknaden stiger.
  • Med rörliga avtal kan du spara pengar på grund av att priset är lägre. Du binder dig inte heller till någon avtalstid och kan därför byta till ett annat avtal när som helst. Risken är lite högre än med fast avtal eftersom priset justeras med marknaden. Samtidigt kan du spara ännu mera om marknaden sjunker.
  • Mixat avtal är en blandning mellan fast och rörligt avtal. Då är en del av tiden fast avtal och resten rörligt.
Läs mer:
Handla mat enkelt via nätet

Klimatsmart el

Ditt val av elbolag kan också påverka miljön. Olika bolag använder sig av olika sätt att producera el. Den gamla formen av elproduktion som drivs med olja och kol är icke förnybara energikällor. Olja och kolförbränning orsakar dessutom växthusgaser och föroreningar.

Om du istället väljer el som produceras av förnybara källor som vatten, vind, sol och biobränslen sparar du på jordens resurser och bidrar till en renare planet. Det är lätt att ta reda på vilka elbolag som använder sig av grön el om du går in och tittar på deras webplatser.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *