Skydda din älskade katt med en kattförsäkring

kattförsäkring
Min katt Chili. Bild av Linda Storsjö

*Annons för Kattförsakring.se*

När din katt blir sjuk och behöver akut veterinärvård kan det snabbt bli väldigt dyrt. Med en kattförsäkring kan du vara säker på att du har råd att rädda livet på ditt älskade husdjur.

Katter har alltid varit en stor del av mitt liv. När jag var yngre föreställde jag mig ofta min framtid som en crazy cat lady, som skulle bo i en stuga tillsammans med en massa katter. Så blev det inte riktigt. Jag och min partner har två norska skogkatter som heter Sickan och Chili. De är som familjemedlemmar för oss. Det käraste och viktigaste vi har.

Våra katter är sju år gamla nu. När vi skaffade dem bodde vi i en stadsmiljö, vilket gjorde det omöjligt för oss att släppa ut dem. Nu för tiden lever dom halva året som utekatter på vår sommarstuga och andra halvan av året som innekatter i vår egentliga bostad.

Katterna stortrivs utomhus, men tyvärr finns det risker med att ha dem utomhus. För några veckor sedan blev vår ena katt ormbiten, vilket krävde ett omedelbart besök till veterinären. I flera dagar var han väldigt dålig. Ansiktet var uppsvällt och han bara låg. Jag var rädd att han inte skulle överleva, men tack vare veterinärens snabba och skickliga agerande gick allt bra.

Läs mer:
Pigga upp vardagen med vackra tavlor

Varför är det bra att ha en kattförsäkring?

Efter den här incidenten har vi övervägt att skaffa kattförsäkring. Att besöka veterinären kan bli väldigt dyrt. Också vanliga åkommor som urinsten kan bli väldigt kostsamma historier. Ett vanligt pris för urinstensingrepp är 15 000 kronor. Något sådant skulle vi aldrig ha råd med.

Utekatter kan råka ut för mycket. De kan hamna i slagsmål, råka ut för smittor, bli ormbitna eller stuckna av getingar. Men också innekatter löper stor risk att drabbas av till exempel tandproblem eller fallolyckor. Katter kan också drabbas av vanliga välfärdssjukdomar om de inte får tillräckligt med stimulans och motion.

kattförsäkring
Mina katter Chili och Sickan. Bild av Linda Storsjö

Vilken kattförsäkring ska man välja?

Det finns en hel del olika kattförsäkringar att välja mellan. Den vanligaste typen är en så kallad veterinärvårdsförsäkring. Med den får du ett basskydd som täcker största delen av utgifterna som kommer i samband med ett besök hos veterinären.

Med denna typ av försäkring kan man ibland också få mediciner till sin katt för ett lägre pris. Veterinärvårdsförsäkringen kan man sedan komplettera med flera olika typer av kattförsäkringar.

Självrisken

Självrisken för en kattförsäkring ligger oftast på cirka 3000 kronor. Trots att man ofta betalar mer för en kattförsäkring än vad man får ut i ersättning är den extra tryggheten och säkerheten man får guld värd.

Läs mer:
En julklapp som ger långvarig glädje

Du kan också välja att betala en så låg månadspremie som möjligt om du är villig att betala en högre självrisk. Det finns också kattförsäkringar där månadsbeloppet är högre och man istället betalar en lägre självrisk när katten behöver veterinärvård.

Oavsett om du har en utekatt eller en innekatt så vill jag uppmuntra dig att läsa på lite mer om kattförsäkringar. Av egen erfarenhet vet jag hur skrämmande det är att inte veta om man ska ha råd att rädda livet på sin käraste och trognaste vän.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Har du hittat någon försäkring som gäller för katter över 7 år? De jag tittat på gör inte det och inte heller för tandsjukdomar (tandskador pga olyckor täcks). Detta för att tandresorption är så vanligt och dyrt. Min katt fick detta och var tvungen att operera bort nästan alla tänder…

    1. Oj stackars din katt! <3 Kan tyvärr inte svara på din fråga. Kanske nån annan som läser den här tråden kan? Hoppas att du skulle hitta en kattförsäkring som passar din katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *