tunga vardagssysslor för kroniskt sjuka

Har du någon gång hört talas om skedteorin, eller the spoon theory på engelska? Det är en teori som många kroniskt sjuka använder när de försöker förklara för anhöriga och vänner om hur den lilla energi man har måste fördelas över en dag. Om man har 12 skedar per dag måste man noga välja till vad man använder dem. Läs mer om skedteorin här.

Människor som inte har någon erfarenhet av kronisk sjukdom förstår inte hur vanliga små vardagssysslor kan kännas som bergsbestigning för oss som är sjuka. När man är frisk tar man mycket i livet för givet. Det här är några exempel på vardagssysslor som fullständigt kan dränera en kroniskt sjuk persons sista energi.

1. Klä på sig

För många sjuka tar energin slut precis när vi stigit upp ur sängen och klätt på oss. Det är nämligen inte lätt att leta fram bekväma kläder och dra dom på sig. Många har svårt att böja sig ner och ta på sig strumporna. Andra kan inte knäppa sina tröjor eftersom det är smärtsamt för fingrarna. Det går åt mycket energi till att dra på sig kläderna. Så mycket att många av oss är helt utmattade efteråt och behöver tid för återhämtning.

2. Läkarmöten och tidsbokning

Många tror att man har hur mycket tid som helst när man är sjukledig. Det stämmer inte alls. En stor del av vår tid går åt till att boka möten med läkare, fysioterapeuter, sköterskor och beställa tider för diverse undersökningar. Dessa ska vi också orka ta oss till titt som tätt. Mycket tid går alltså åt till att sköta våra hälsoärenden.

Läs också  Bra att veta om förkylningar

Pratandet är inte bara tungt fysiskt. För många är det också väldigt tungt psykiskt. Man funderar mycket på vad man ska säga och man oroar sig för vad man ska få höra. Många friska kan säkert känna igen sig när man nervöst väntar på ett beslut eller resultat. Man kan behöva vakta telefonen en hel dag, eller sitta i ett väntrum i flera timmar. Sådant tär mycket på psyket.

3. Matlagning och att äta

Redan att få i sig frukost kan vara kämpigt för någon som är sjuk. Ofta är matlusten helt försvunnen. Och när man äntligen lyckats bre sina smörgåsar och fått på kaffet får man ta sats innan man orkar äta och dricka.

Att äta och dricka ordentligt är viktigt för alla, och speciellt viktigt för den som är sjuk. Tyvärr är det dåligt med ätandet för många kroniskt sjuka. Energin räcker helt enkelt inte till för att tillreda maten och äta den. Därför blir det ofta färdigmat att värma i mikron som oftast är mat med ett sämre näringsvärde.

4. Städning

Många kroniskt sjuka lider av sjukdomar då man är extra känslig för damm och smutspartiklar. Att städa kan i värsta fall utlösa en astmaattack eftersom man inte tål dammet som yr. Dessutom känns det närmast som om man behöver superkrafter för att orka städa. Att dammsuga är för många som att springa maraton. När det kommer till städning kan vi bara göra lite i taget.

Läs också  10 smarta tips för ökat psykiskt välbefinnande

5. Tvätta kläder och diska

Det finns ju mycket fler hushållssysslor än städandet som ska skötas. Energin ska på något vis räcka till för att tvätta kläder och diska. Som kroniskt sjuk får man ofta prioritera det som behöver göras akut. För många är det omöjligt att på en och samma dag orka plocka disk och tvätta kläder.

6. Att ta sig utanför dörren

När man stigit upp, fått i sig frukost och bokat en och annan tid behöver man få i sig frisk luft. Helst borde man motionera för att upprätthålla någon form av kondition. En del kroniskt sjuka klarar av att gå på långpromenader och jogga. Andra får vara glada om de kommer utanför dörren. Naturen och frisk luft kan göra underverk för den fysiska och psykiska hälsan. Därför är det så viktigt att åtminstone försöka få lite frisk luft varje dag. Men det är långt ifrån alla dagar man som kroniskt sjuk orkar med det.

7. Att ta en dusch

Att duscha är ett projekt för sig som många kroniskt sjuka verkligen inte skulle orka med. Men man måste ju tvätta sig. De flesta vill ju hålla sig rena, men många sjuka saknar krafterna som behövs för att klä av sig, tvätta, stå i en varm dusch och torka av sig och klä på sig efteråt. Många får samla alla sina psykiska och fysiska krafter för att orka ta sig an det stora projektet som en dusch kan innebära.

Läs också  De värsta råden kroniskt sjuka fått av läkare

8. Att handla och sköta ärenden

Tack och lov för att så mycket kan skötas via nätet idag. Nu för tiden kan man beställa hem det mesta man behöver från nätet. Allt ifrån böcker till smink och matkassar kan man få hemlevererat till dörren. Det underlättar många kroniskt sjukas vardag. Att handla är för många sjuka något av det värsta som finns. Tyvärr kan ju inte alla beställa sin mat via nätet. Antingen för att man tycker det är för svårt eller för att man är bosatt på ett ställe dit inga matleveranser görs.

Läs min artikel om hur tungt det kan vara att handla mat som kroniskt sjuk här.

Vad vi önskar att vi hade ork för

Alla de här till synes enkla vardagssysslorna är som energiutsugande vampyrer för många kroniskt sjuka. Vi önskar att vi skulle ha tid för saker som att arbeta med något vi tycker om, ha socialt umgänge, hobbyer, uppfriskande vardagsmotion, att laga god mat och njuta av den och att vi orkade hålla vårt hem välstädat och fint. Men vi har bara ett visst antal skedar vi kan använda per dag och då måste vi prioritera noga.

*Bild via Canva