*I samarbete med Mjällbusters*

Ungefär hälften av alla människor drabbas av mjäll någon gång i livet. Mjällbildning är inget dåligt. Det är tvärt om, en normal och hälsosam process. Våra hudceller är i ständig förnyelse. Ungefär en gång i månaden dör de och lämnar plats för nya. Det gäller också hudcellerna i vårt hårbotten.

När de lossnar ser de ut som små, nästan osynliga torra vita fjäll. De är svåra att se med blogga ögat. Därför är vi oftast omedvetna om denna process. När hudflagorna är större och fjällmängden ökar kallar vi det för mjäll.

Det finns två olika typer av mjäll. Den torra varianten som ”snöar” ner på axlarna, och den feta typen som fastnar i hårbotten. Om flagorna knappt är synliga kan man pröva att använda ett schampo som är avsett för torr och känslig hårbotten. I andra fall kan man använda sig av mjällschampon.

Vad orsakar mjäll?

Det är inte helt klart vad som orsakar mjäll. En orsak kan vara att kroppen reagerar på en typ av jästsvamp som finns överallt på huden. Svampen är inte farlig, den är naturlig och spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. Men har man av någon orsak svamp i större mängder, eller är känslig mot den kan huden början producera mjäll.

Läs också  En vanlig dag i livet som kroniskt sjuk

Man tror också att långvarig stress kan vara en utlösande faktor. Vårt immunförsvar rubbas lätt av stress. Med tanke på den höga stressnivån i dagen samhälle är det inte alls konstigt att så många drabbas av mjäll.

Starka hårmedel som gelé, mousse, spray eller läggningsvätska kan innehålla alkohol. Det kan torka ut hårbotten och öka mjällbesvären. Den torra luften på vintern kan göra hårbotten torrare och öka mjällbildningen. Att gå i täta hattar och mössor kan få svampen att öka, vilket också kan resultera i mera mjäll. Att föna håret ofta och mycket kan också öka besvären.

Hur behandlar man mjäll?

Om hudflagorna är större och du anar att du har mjäll kan du pröva använda ett mjällschampo. Mjällbusters har i september lanserat ett bra och effektivt mjällschampo som går att beställa på deras hemsidor.

Löddra schampot i händerna före tvätt och skölj håret länge. På så vis undviker du att irritera hårbotten ytterligare. Om inget mjällschampo hjälper kan man pröva ett specialschampo som innehåller selen. Fråga på apoteket.

När ska man kontakta vården?

Mjällproduktion är sällan ett problem. Bara om man har väldigt rikligt med mjäll kan det leda till irriterad hud. Det finns bot oavsett om mjällen orsakats av torr eller fet hud eller på grund av känslighet mot svamp.

Läs också  5 tips för att få mera energi

Om hårbotten kliar samtidigt som man har mjäll och huden ser irriterad ut kan hårbotten vara inflammerad. Det finns några hudsjukdomar som kan ligga bakom en sådan inflammation. Till exempel eksem eller psoriasis kan orsaka ökad mjällproduktion. Har du dessa symptom tillsammans ska du uppsöka en dermatolog som alltså är en specialist på hudsjukdomar.

Källa: 1177.se
Bild från Pixabay