Skuldkänslor kan vara tyngre än sjukdom att bära

Skuldkänslor och kronisk sjukdom
Bild av arto_canon / Canva

Skuldkänslorna många kroniskt sjuka har är ofta tyngre att bära än själva sjukdomen man lider av. Det är viktigt att förstå och hantera dessa känslor.

Sjukdom, smärta, sorg och ovisshet. Vi kroniskt sjuka bär redan på mycket flera bördor än vad man tror att är mänskligt möjligt. Det är vår vardag och det finns inget annat val än att på något vis försöka uthärda och ta sig från en dag till en annan.

En väldigt tung börda som det nästan aldrig talas om är känslorna av skuld och skam. Trots att många kroniskt sjuka har kommit till insikt om att man inte behöver ha skuldkänslor och skämmas för att man är sjuk är det inte lätt att applicera på verkligheten. Känslorna är så djupt inrotade. De är som nedtrampade stigar i våra hjärnor. De finns länge kvar trots att vi har valt andra vägar för länge sedan.

Skuldkänslorna kommer krypandes

Skuldkänslorna kommer oftast krypande med åren. De tar sig in i våra huvuden så ljudlöst att vi knappt märker det. Plötsligt är våra hjärnor fulla av hjärnspöken som försöker förvränga vår självbild. De jobbar på ända tills vi en dag inte känner igen oss själva längre. Ända tills vi tror att vi inte bara blivit sjuka, utan också dåliga människor. Svikare, bedragare, lata och opålitliga lögnare.

Läs mer:
Ditt eget fel att du inte blir frisk?

När sjukdom förhindrar oss från att vara så som vi vill vara, när vi märker hur familj och vänner gång på gång blir besvikna, när vi blir misstrodda av vården. Då är det verkligen inte konstigt att man som sjuk blir förvirrad och sorgsen.

Exempel på skuldkänslor

Här är bara några få exempel på saker man kan få skuldkänslor av när man är kroniskt sjuk.

  • Skuld för att man inte kan arbeta och försörja sig själv och sin familj.
  • Skuld för att man arbetar men inte känner att man orkar utföra sitt arbete helhjärtat, och för att man när som helst kan behöva sjukskriva sig.
  • Skuld för att man inte orkar höra av sig eller umgås med sina vänner.
  • Skuld för alla planer man blir tvungen att tacka nej till eller avboka i sista minut.
  • Skuld för att man sover bort dagar.
  • Skuld för att man behöver hjälp av vänner och familjemedlemmar. Man känner ofta att man inte kan ge något tillbaka.
  • Skuld över att i många fall behöva dölja hur sjuk man är.
  • Skuld för att man mår dåligt och ställer in en dag och nästa dag gör något roligt på en offentlig plats.
  • Skuld för att man har skuld- och skamkänslor.
  • Skuld för att man känner sig som en dålig människa.
  • Skuld för att man tar av andras tid och resurser.
  • Skuld för att man belastar vården.
  • Skuld för precis allt.
Läs mer:
Jag är inte stark

Ett berg av skuld

Genom åren samlas skuldkänslorna på hög. Tills slut blir de till ett så stort berg att de skymmer hela vår sikt. Vi kan inte längre se klart på oss själva och vår tillvaro. Allt vi ser är det där dåliga framför oss. Att ta sig över berget verkar omöjligt. Speciellt när man mår psykiskt dåligt av allt man tvingats utstå.

Det som är viktigt att veta är att vi fortfarande är samma människor som vi en gång varit. Det är bara de dåliga erfarenheterna som har fått våra tankar att mörkna, till den grad att vi inte längre känner igen oss själva.

Att acceptera och lära sig att leva med en fysisk sjukdom och smärta är ofta lättare än att acceptera att man inte kan och orkar så som man gjorde förut. Därför är det så vanligt att man tar ut sig till max under dagar som är aningen bättre, för att sedan braka ihop fullständigt när ingen ser.

Våga berätta

Att stå ut med skuldkänslorna är otroligt svårt och plågsamt. Därför försöker man sitt bästa för att slippa dem. Men det som istället händer är att man gör väldigt illa åt sig själv.

Som kroniskt sjuk är det viktigt att förstå att det är naturligt och vanligt att ha dessa känslor. Var inte rädd för att berätta om dem för människor som du litar på. Om känslorna har målat dina tankar helsvarta är det värt att tänka på att prata med någon som är professionell. Du ska inte behöva släpa på en så tung börda helt ensam.

Läs mer:
Kroniskt sjukas psykiska mående förbises

Lär dig mer om skuldkänslor

Vill du lära dig mera om skuld- och skamkänslor och hur dom påverkar dig kan jag tipsa om boken Ilska, skuld och skam: tre sidor av samma mynt. Den hjälper dig att göra skam, skuld och ilska till vägledare istället för fiender och lär dig att förhålla dig till de här jobbiga känslorna på ett nytt sätt. Livet skulle bli mycket lättare om du inte längre behövde krympa dig själv för att undvika skuldkänslor.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

1 kommentar

  1. Dessa förklarande texter som gör att man förstår att man inte är ensam med alla problem och ångest , och verklighets uppfattningen om sig själv, blir lite lite bättre när man läser dem❤️Så tack från botten av mitt hjärta❤️ En vilsen själ🥺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *