Lungan i stormen förbättras

lungan i stormen logo

På sistone har jag funderat mycket på vilka projekt jag vill satsa på i livet. Lungan i stormen är absolut det projektet som står mig närmast hjärtat. Just nu är jag i full gång med att förbättra sidan.

Igår var det onsdag. Hela mitt liv har onsdagar bara varit en normal veckodag som alla andra. Men efter det att jag fick min sjukdomsdiagnos år 2011 förvandlades den dagen till en medicindag. Det är då jag tar min cytostatika. Två små gula men urstarka piller. Methotrexate heter medicinen.

Jag har haft turen att inte få jättehemska symptom av medicinen. Många klarar inte av den. Folk kan spy och må illa i flera dagar. En del tål inte pillerformen så de tar sprutor istället. Vissa tål inte heller sprutorna.

Jobbiga biverkningar

Tack och lov har jag hittills ännu inte haft så hemska symptom, men nog har det börjat märkas av mer och mer. För en del går det bra i många år tills det plötsligt vänder. I nio år har jag levt med den här medicinen som gör att jag känner mig urtrött och sjuk. Samtidigt har den räddat mitt liv.

Igår kväll började jag känna av huvudvärk och illamående. Idag är det än värre. Jag svettas vid minsta lilla rörelse och har hjärtklappningar. Det är torsdag, folsyrans dag. Fem små gula tabletter tar jag varje torsdag. Det måste jag göra för att methotrexate tar ner nivåerna av folsyra i kroppen ordentligt. Samma medicin används också som abortmedicin eftersom fostret behöver folsyra för att överleva. Vet inte exakt hur det funkar, men nog förstår man att medicinen är stark.

Läs mer:
Mera vardagsinlägg?

Lungan i stormen förbättras

Men nog pratat om mina mediciner. Jag har mycket på gång just nu. Jag känner att jag behöver tänka på mig själv och vad jag vill i livet. Ibland känner jag att jag har för mycket på gång med diverse projekt. Så nu försöker jag tänka ut vad jag vill hålla kvar, vad jag vill satsa på och hur jag vill göra det.

Lungan i stormen - att leva med kronisk sjukdom logo

Lungan i stormen är det projektet som står mig allra närmast hjärtat. Det är nog det sista jag vill överge. Därför har jag bestämt mig för att gå igenom alla mina hundratals inlägg och förbättra hela sidan, så att den som letar efter något ska hitta rätt. Temat har jag uppdaterat till ett som jag verkligen tycker om och som fungerar riktigt bra.

5 huvudsakliga kategorier

Jag och J går igenom inlägg efter inlägg. Vi byter också ut bilder och gör dom vackrare. Jag försöker klura ut några huvudkategorier för sidan. Just nu har jag kommit fram till följande:

  • Livet som sjuk – Allmänna inlägg som handlar om livet som kroniskt sjuk
  • Våra relationer – Allt som har med vänskaps- och kärleks- och vårdrelationer att göra. Den sociala biten helt enkelt.
  • Diagnoser & berättelser – Läsares och mina sjukdomsberättelser, artiklar om sjukdomar och symptom och artiklar om sjukvård.
  • Copingstrategier – Allt som handlar om hur du som kroniskt sjuk kan hjälpa dig själv eller hur anhöriga kan hjälpa någons om är sjuk.
  • Blogg – Alla mina blogginlägg hittas här.
Läs mer:
Blanketter och mera blanketter

Har du synpunkter på det här? Vill du lämna feedback? Jag tar tacksamt emot all feedback jag får av dig som läser.

Jag är jätteivrig med alla uppdateringar och planer jag har för Lungan i stormen. Trots det dåliga måendet kämpar jag på. Det känns meningsfullt.

Vardagssaker.se – min plats att andas ut

Förutom Lungan i stormen skriver både jag och J på sidan Vardagssaker tillsammans med sidans grundare Sandra Jönsson. Vi skriver om allt som hör vardagen till. Det innebär allt ifrån sjukdom, högtider, inredning, vardagstips och kultur. Vardagssaker är min plats att vara kreativ och hämta andan när jag inte orkar fokusera på att vara sjuk.

Den tredje saken jag jobbar på är musik och fiolspelande. Det kan jag berätta mera om i något annat inlägg. Jag är ganska förvånad över att jag har klarat av och orkat skriva och spela så mycket som jag gjort, under alla omständigheter. Hoppas på mera ork i höst.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

8 kommentarer

  1. Jaha ja så onsdagar är din medicindag med? Då sorterar jag min medicinlåda för en vecka. Jag tar 35 tabletter/dag, många flera av samma sort, då gäller det att hålla reda på hur många man ska ta på morgonen o kvällen. 😀

  2. Nej det brukar gå på 45 minuter om man inte måste hämta nya burkar hela tiden i medicinbyrån! Det finns alltid de som har det värre! Jag har ingen värk o ingen psykisk ohälsa, det är jag glad för! <3

  3. Jag tar också medicin varje dag och jag tror att det är viktigt att ha saker man tycker är roligt också. Häftigt att du kan spela fiol, det låter så fint 🙂

  4. Jag tar som tur är Inga mediciner förutom typ Alvedon för värk men de är bara vid behov inga speciella dagar ja tar det, utan beror på hur de är jo iobbet osv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *