7 sätt att hantera depression vid sjukdom

hantera depression vid sjukdom
Bild av g-stockstudio / Canva

Kronisk sjukdom kan vara både fysisk och psykisk. Ofta både och. Depression är väldigt vanligt förekommande för dem som lider av en kronisk sjukdom. En depression som är kopplad till hela den hopplösa situationen som man inte kan ta sig ur.

Här kommer några nyttiga hanteringsstrategier för dig som lider av kronisk sjukdom och depression.

1. Acceptera ditt nya jag

Du har en sjukdom, den är en del av dig, men det betyder inte att du är din sjukdom. Sjukdomen finns där och begränsar dig och ställer till med otyg. Det går inte att komma ifrån. Ju fortare du försöker att acceptera att den finns där och lär känna ditt nya jag, desto bättre kommer du att kunna hantera din sjukdom. Allt handlar om att hitta en balans mellan aktivitet och vila och att hitta knep för att underlätta tillvaron.

2. Släng ut energitjuvarna från ditt liv

Är du omgiven av människor som får dig att känna skuld och skam för att du inte orkar och kan som förr? Suger de här människorna av din energi varje gång ni ses istället för att fylla dig med nya krafter? Då är det högt sannolikt att relationen är destruktiv för dig och får dig att gå på minus hela tiden.

Ta tid för dig själv och känn efter. Hur nära personen än står dig är den inte bra för dig om den får dig att må dåligt. Sätt upp nya regler och gränser för vad du tolererar. Låt dig inte behandlas illa av någon. Ibland måste kontakten brytas helt och hållet för att kunna ta sig vidare. Tänk efter hur du skulle ha behandlat någon i samma situation som du och fundera på om du blir behandlad likadant.

Läs mer:
7 sätt att göra julen lättare för din kroniskt sjuka vän

3. Tillåt dig själv att ordna en gråtfest

Det är okej att vara ilsken, gråta, vråla och tycka synd om dig själv. Se bara till att du begränsar detta till max 15 minuter per dag. När du fått allt ut ur systemet går du vidare och fokuserar på något trevligt istället. Att ständigt hålla allt inne är inte bra. Vill du gråta och skrika en stund för dig själv, gör det för all del. Om det inte känns bättre efteråt kanske det skulle vara en god idé att hitta någon att prata ut med.

4. Distrahera dig själv

Om dagarna inte går ut på något annat än att tänka på sjukdomen är det nödvändigt att hitta något positivt att distrahera dig själv med. Det går ju förstås inte om man befinner sig i en totalt hopplös situation och lider av plågande smärta. Men om det är psyket som har berövat dig viljan och orken att göra saker kan det vara en god idé att besluta sig för att göra en sak per dag som distraherar dig.

Det kan vara allt ifrån att plocka ogräs, promenera i naturen, odla något, måla, spela ett instrument, lyssna på musik, träffa en vän eller klappa ett djur. Gör detta varje dag trots att du kanske känner att du inte har lust. Lusten kan komma plötsligt medan du gör vad du nu gör. Om inte annat kan det hjälpa dig att skingra tankarna för en stund. Försök ta dig ur de destruktiva tankebanorna.

Läs mer:
Ljudböcker tröstar och ger avslappning

5. Stöd är viktigt

Att hantera en svår kronisk sjukdom är inte lätt. Många gånger är det inte ens möjligt. Har du människor runt omkring dig som du litar på och tycker om? Tveka inte att söka stöd hos dem. Se inte dig själv som en börda. Du har mycket att ge. Du ställer säkert också upp för dina vänner och familj om de behöver tröst och stöd. Det är inte så ensidigt som du föreställer dig.

Om du inte får det stöd du behöver av dina närmaste anhöriga kan du ansluta dig till en stödgrupp, antingen på internt eller i verkliga livet. På stödforum kan man hitta nya vänner för livet. Man kan träffa folk som befinner sig i samma eller liknande situation och stötta och trösta varandra. Det är aldrig försent att knyta nya vänskapsband. Det här kan vara något som ger dig nya krafter och ny livsinspiration trots allt det svåra.

6. Planera in något roligt

Glöm inte bort att göra sådant som du njuter av. En del saker som du gjort tidigare är kanske omöjliga att göra, men det går alltid att arrangera och planera saker på ett sådant sätt som gör det genomförbart. Du kanske inte har ork eller möjlighet att åka på en utlandssemester, men det kanske är möjligt att tillsammans med någon som står dig nära åka på en weekendresa till en trevlig ort nära er.

Försök hitta nya sätt att göra sådant som du tidigare njutit av. Det måste inte vara något så stort som en resa. Det kan vara något så enkelt som att besöka ett nytt café eller grilla i trädgården. Med lite hjälp och planering kan du göra saker som kanske känts hopplösa efter att du insjuknade. Och mår du dåligt just då kan du alltid ställa in.

Läs mer:
10 bra sömntips för en skön nattsömn

7. Kom ihåg vilopauserna

Var uppmärksam på dina kroppssignaler. Ta en stund varje för vila. Berätta för din familj eller personerna runt omkring dig att du behöver din vila för att orka ta dig igenom resten av dagen. Unna dig den vila du behöver för att orka och för att undvika att följande dag blir förstörd. Det här är väldigt utmanande för många. Men sanningen är den att man för det mesta mår bättre om man inte tar ut sig till max.

Det är ibland svårt att sätta band på sig själv. Ibland är man villig att ta konsekvenserna när man gör något riktigt roligt eller något nödvändigt. Men försök ändå att integrera minst en timmes vila per dag. Du måst inte sova. Du kan bara sitta bekvämt och lyssna på musik medan du blundar. Eller göra avslappningsövningar som passar dig.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

4 kommentarer

  1. Så bra och så viktigt. Precis det jag försöker få fram i min blogg. Viktigt att man tar bort energitjuvar, att man accepterar sitt liv och jobbar utifrån det.
    Superbra inlägg 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *