7 sätt att hantera depression och ångest på julen

julångest
Bild av tommaso79 / Canva

Många känner sig stressade inför julen. Julklappar, julmat, julstädning och att träffa familjen kan framkalla känslor av ångest. Här listar vi 10 saker som kan hjälpa dig att undvika stressande situationer och få en skönare jul.

Blir verkligen ångest och depression värre kring julen?

Det finns ingen officiell diagnos som julångest eller högtidsdepression, men tiden kring jul och nyår är full av stressfaktorer och triggers som kan orsaka depression och ångest. Det kan vara stress för att man förväntas delta i aktiviteter, som att fira jul med familjen eller spendera julen ensam. Julshopping och det allt större fokuset på gåvor och en ”perfekt” jul kan också vara stressande.

1. Känn dig inte tvungen att delta

Känner du att du inte orkar eller klarar av att delta i ännu ett julfirande, ska du komma ihåg att det är okej att låta bli. För många känns julen som något stort och viktigt, men kom ihåg att det bara är frågan om 24 timmar på julafton. Sedan är det över. Man klarar sig garanterat också utan den. Du kan istället välja att göra något för dig själv. T inspiration från vårt inlägg Mysiga tips för dig som firar jul ensam.

2. Fokusera på det viktiga

Det viktigaste på julen är inte gåvorna. Man kan lätt bli stressad och deprimerad rent ekonomiskt över hur mycket pengar det kan gå åt till julklappar. Även om man sätter ut allt man har och lite till på julklappar kan det ändå kännas som att det inte räcker till. Många skulle säkert känna sig lättade av att höra att ”vi struntar i julklappar i år”.

Läs mer:
5 sätt att göra tillvaron lättare för kroniskt sjuka

Man kan också minska din julångest genom att ordna ett enkelt gåvobyte med familj eller vänner. Man kan baka egna gåvor eller skapa nya traditioner där julfirandet mera går ut på att samlas och äta gott, ta en promenad och sedan spela brädspel tillsammans.

3. För lite sol?

Känner du dig trött, nere och irriterad den här tiden på året? Juldepression kan också bero på den minskade mängden solljus vi får. Försök ta dig ut på promenader under dygnets ljusa timmar eller använd en solljuslampa dagligen.

4. Minska på användningen av sociala medier

På julen är det enda som syns i reklamkampanjer och julfilmer glada och perfekta familjer som firar jul tillsammans. Detta kan förstärka depression och ångest hos dem som redan lider av det. På sociala medier förstärks ofta känslan av att vara ensam. Om du märker att du blir ledsen eller nerstämd när du loggar in på Facebook kan det vara dags att ändra på din förbrukning av sociala medier.

5. Sov tillräckligt

Det finns tydliga kopplingar mellan sömnbrist och depression. Därför är det viktigt att hålla en bra dygnsrytm även under högtiderna. Försök lägga dig och stiga upp ungefär samma tid varje dag. Undvik stora måltider eller fysiska aktiviteter några timmar före läggdags. Gör också ditt sovrum till en mysig plats utan störande element som TV eller mobiltelefoner.

Läs mer:
Mysiga tips för dig som firar jul ensam

6. Skippa den ”perfekta” julen

Vi ser alla de fina bilderna på en perfekt jul i reklamer och tv-program. Många känner sig pressade till att prestera något otroligt till julen. Det ska vara den finaste julbelysningen, de dyraste klapparna och gud bevare oss om det inte blev en vit jul. Skippa stressen och fråga dig istället vad som egentligen är viktigt. Kanske du rent utav kan få en mycket finare jul av att på något sätt hjälpa de mindre bemedlade eller de som har de svårt.

7. Undvik familjekonflikter

En vanlig sak som kan hända under julfirandet är att familjen kommer i bråk. Eftersom alla troligtvis är lite extra stressade på julen är situationen extra antändbar. Försök därför att undvika ämnen som tidigare har lett till gnabb och bråk.

Om det trots allt uppstår svåra situationer, var förberedd med några standardsvar för att desarmera situationen, som till exempel ”Det här kan vi prata om senare” eller ”Jag kan förstå att du känner så”. Avlägsna dig sedan till ett avskilt utrymme och lugna ner dig en stund eller prata med någon annan. Du kan också ringa till en vän som kan ge dig sympati och kanske lugna dig.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *