Hur du kommer ihåg att ta dina mediciner

komma ihåg mediciner
Bild av Ivan-balvan / Canva

Det är lätt hänt att man som kroniskt sjuk glömmer att ta sina mediciner. Det är så många piller och tider att hålla reda på. Dessutom ser många piller likadana ut, vilket inte gör saken lättare. Här kommer några tips på hur du kan hålla koll på dina mediciner.

1. Använd dosett

Om du inte redan använder en dosett, köp en. De är väldigt behändiga och finns i många varianter, färger och former. Du vet alltid om du tagit din medicin genom att se om facket är tomt eller inte.

2. Välj en synlig plats

Ha dosetten på en plats där du ser den. Till exempel på ett bord bredvid sängen. Och se till att fylla en flaska med vatten som du kan ha med dig vid sängen. Byt ut eller rengör flaskan varje dag.

3. Rutin för påfyllning

Det kan vara bra att ha en rutin för när du fyller på dosetten. Om du har en månadsdosett kan du fylla på den till exempel i början av månaden. På så vis är det lättare att hålla koll på hur mycket medicin man har kvar.

Kom ihåg att vissa mediciner ska förvaras i sin originalförpackning och inte i dosett. Det brukar stå på förpackningen.

Läs mer:
Ta hjälp när du inte själv orkar städa

4. Telefonappar som påminner

Det finns en mängd bra appar till telefonen som hjälper dig att komma ihåg att ta dina mediciner. Om du är en person som alltid har din telefon i närheten kan du pröva att installera en av alla appar som finns. Gå in på Appstore eller Google Play och pröva till exempel någon av följande appar: My Therapy, Medisafe eller Pills Time.

Här finns några förslag på appar som påminner dig om att ta dina mediciner.

5. Apodos

Apodos är dosförpackade läkemedel som man mot en liten månadsavgift kan få från apoteket. Varje dospse innehåller de mediciner som ska tas vid ett och samma tillfälle. Påsen är märkt med dina personuppgifter, när läkemedlen ska tas och vad de innehåller.

Med apodos är det lätt att se om man tagit rätt läkemedel vid rätt tidpunkt. Om du är intresserad av apodos kan du läsa mera här.

6. Careousel medicinpåminnare och dosett

Det finns nog knappast så många kroniskt sjuka som inte använder en dosett. Men dosetten Careousel är inte bara en dosett. Den fungerar också som en medicinpåminnare. Man plockar in sina mediciner i dosan, och när det är dags att ta dem hörs en ljudsignal och/eller ett blinkande ljud syns.

Läs mer:
Saker kroniskt sjuka finner mycket tröst i

En medicinpåminnare ger trygghet. Man behöver inte oroa sig för att man tagit för mycket medicin eller att man glömt att ta den. Det är också en stor fördel för dig som är anhörig till någon som är kroniskt sjuk, men inte alltid kan vara närvarande. Med hjälp av Careousel håller du koll på att dina anhöriga tar sina viktiga mediciner.

Läs mera om Careousel här.

7. Sätt upp lappar

Sätt en lapp någonstans där du går förbi varje dag. Till exempel på kylskåpet eller på en dörr du öppnar varje dag.

8. Larm till kvällen

För vissa är morgonmedicinerna en invand rutin som man inte behöver påminnas om. Men att komma ihåg sina kvällsmediciner kan vara svårare. Det kan vara en bra idé att sätta ett larm på till kvällen som upprepas varje dag för att hålla koll på dina mediciner.

9. Ha en extradosett i väskan

När man har bråttom iväg på morgonen är det lätt att man glömmer sina mediciner. Det är därför bra att ha med sig en liten dosett i väskan. Eftersom mediciner ska förvaras i rätt temperatur är det inte smart att ha extramediciner på en plats där det blir för kallt eller varmt, som till exempel i handskfacket på en bil.

Läs mer:
8 oväntade sätt att minska stress och ångest

Om du glömt att ta din medicin

Om du glömt att ta din medicin ska du inte ta en dubbeldos. Det kan vara farligt. Läs på medicinens bipacksedel om hur du ska göra ifall du glömt att ta din medicin. Om du är osäker på hur du ska göra ska du kontakta vården.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Apdos är superbra. Har många mediciner o de flesta ligger i påsarna. Läkarna doserar ihop med mig o vi bestämmer ihop. Sedan kan de samarbeta kring olika problematiker. Har 11 diagnoser. Viss går inte i påsar o inhalatorer o tarmpulver fungerar inte samt viss smärtstillande. Tagit mediciner sedan jag var ca 1 år o kommer o ha det i livet.
    Så o komma ihåg för mig händer jag nån enstaka gång glömmer men ytterst ovanligt. Har t o m haft andra tider än morgon o kväll o en lär sig. Vissa sätter larm på mobilen o kommer typ alltid ihåg morgon o Kvällsposten

  2. Alla pratar om hur bra larm på mobilen är.. Jag har också testat det, men hur undviker ni att bli galna av allt pipande? Om larmet gör sig påmint t ex när ni är mitt uppe i ett viktigt telefonsamtal, om ni råkar stå i duschen just när larmet kommer, etc etc? Jag är alltid upptagen med nånting som jag inte bara kan avsluta när larmet kommer, och när jag gjort det klart har jag glömt bort att göra det som larmet ska påminna om. Jag har ALLTID telefonen på ljudlös, det låter ju konstant varje gång det “händer nåt” dvs nån uppdatering kommer, när jag får ett nytt mejl, osv! Jag vet ju inte när det är ett larm eller nåt annat skit! Hur pallar folk att jämt ha mobilen på?? Jag blir oftast även störd när det ringer, föredrar sms eller att ringa tillbaka senare.
    Jag har verkligen undrat över hur andra har gjort för att stänga av allt som låter utom just påminnelser & larm? Det skulle vara uppskattat att få förklarat för mig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *