Är du en kronisk övertänkare?

kvinna som övertänker
Bild av natalie_board / Canva

Att övertänka är tortyr. Det kan nog alla kroniska övertänkare skriva under. Det är som att vara låst inuti sitt eget huvud, mitt inne i en orkan av obehagliga tankar.

Att ta sig ut därifrån är inte lätt, det har vår egen hjärna sett till. För att vi ska kunna sluta övertänka måste vi först tänka på att inte tänka på något. Sen måste vi försöka tänka på något annat.

När man är en kronisk övertänkare är man så van med att tankarna stormar förbi att man inte ens vet om att man övertänker. Man tror helt enkelt att det ska vara så. Kanske man till och med tror att alla människor tänker och grubblar lika mycket.

En överlevnadsinstinkt

Vårt övertänkande beror på att vi ständigt letar efter svar som vi många gånger inte kan få. Vi tycker inte om att inte ha kontroll. Det är en del av vår överlevnadsinstinkt att övertänka. Det är alltså inget egentligt fel med oss, men om det går överstyr kan det vara skadligt. Speciellt om man lider av ångest och depression är det lätt att man förvärrar situationen.

När man övertänker analyserar man situationer i detalj. Man går igenom tänkbara scenarion i sitt eget huvud. Man tänker ut olika sätt som en situation kan börja och sluta. Vi upplever katastrofscenarion i vårt huvud innan dom ens hänt. Det är ett naturligt sätt att förbereda sig på överraskande konsekvenser. Vi vill helt enkelt inte bli chockade eller överraskade. Vi vill ha kontroll.

Att övertänka är rädsla

Att övertänka är lika med rädsla. Vi föddes inte som rädda varelser. Det var något vi blev till följd av det vi varit med om i livet. Att insjukna i en kronisk sjukdom kan vara en väldigt traumatisk upplevelse. Inte bara själva sjukdomen, utan allt man måste genomgå och förändra i sitt liv på grund av den. Vänner som sviker, att förlora sitt jobb, att inte kunna utöva sina hobbyer, att inte orka vara social, oförstående myndigheter och att inte kunna ta hand om sig själv är också psykiskt tärande.

Läs mer:
Jag är inte stark

Allt det här bidrar till vårt övertänkande. Det gör också vår intuition. Man kan säga att intuitionen är den där magkänslan som varnar oss om att något är fel. Vi behöver intuitionen för att överleva, men den skulle behöva tonas ner ordentligt.

Vi gör en höna av en fjäder

Alla våra negativa upplevelser kan hålla oss i ett järngrepp. Det leder till att vi börjar övertänka och överanalysera allt vi är med om. Till och med vardagliga ofarliga situationer kan vi börja tolka som något helt annat än vad det egentligen är. ”Sköterskan suckade lite. Hon måste nog tycka illa om mig. Jag är bara till besvär. Ingen orkar med mig. Jag måste ha gjort eller sagt något fel, men vad? Det vore nog bäst om jag isolerade mig i en stuga någonstans uppe i bergen. Alla hatar mig.”

Såhär kan tankarna börja rulla igång. Det blir en så kallad snöbollseffekt. Ju mera vi tänker, desto värre blir tankarna. Och desto svårare är det att sluta. Ju mera vi övertänker desto mera rädsla bjuder vi in. Till slut är våra tankar helt förgiftade.

Hur slutar man övertänka?

Det är omöjligt att helt och hållet stänga ute rädsla. Som kroniskt sjuk måste man ju vara på sin vakt i någon mån. Meditation kan vara ett kraftfullt sätt att lugna tankarna, men det kan inte ta bort dom helt och hållet. Man behöver lära sig att leva med en del av sin rädsla. Allt går inte att kontrollera.

Läs mer:
7 tips för att ta sig igenom ett sjukdomsskov

1. Bli medveten

Det bästa vi kan göra är att bli medvetna om våra tankar. Sätt upp lappar på något ställe du ofta går förbi. På lapparna kan du till exempel skriva ”Var medveten om dina tankar” eller ”Håll fokus”. På så vis påminner du dig själv om att du är en övertänkare. Då är det lättare att ta sig själv på bar gärning när man tänker irrationella och destruktiva tankar.

2. Prata högt

Prata med dig själv eller någon annan. Säg till dig själv eller någon annan att du övertänker igen. Identifiera tankarna som dykt upp. Du kanske börjar hitta mönster. Ofta är det liknande situationer som vi övertänker. Det kanske finns faktorer som utlöser det. Om man pratar högt är det lättare att få tyst på tankarna.

3. Distrahera dig själv

Distrahera dig själv genom att göra något helt annat. Ta en dusch, diska, städa, titta på tv, gå ut en sväng eller måla. Att få tankarna på något helt annat kan vara ett mycket effektivt sätt att lugna hjärnan. Sysslor som får oss att gå in i ett slags ”flow-läge” är bra. Enformiga sysslor kan fungera bra. Att köra bil kan också fungera. Då håller man fokus på trafiken och omgivningen.

Läs mer:
Bär inte på flera bördor än du måste som kroniskt sjuk

4. Gråt

Att gråta är också bra ibland. Vårt ständiga övertänkande kan göra oss väldigt uppe i varv. Våra tankar matar våra rädslor. Att gråta kan hjälpa dig med att släppa taget om tankarna. Trycket och ångesten lättar. Efter att man gråtit får man ibland huvudvärk. Det är ett tecken på att trycket har lättat.

5. Tänk konstruktivt

Det låter kanske konstigt, men att tänka kan hjälpa dig att sluta övertänka. När vi övertänker så tänker vi inte konstruktivt. Istället vänder och vrider vi oss i gamla slitna tankebanor. Vi ältar rädsla och frustration istället för att försöka förändra oss själva och vårt tänkande.

Vi har inte så mycket kontroll över våra sjukdomar, men vi har kontroll över våra tankar. Det krävs mycket övning och självdisciplin för att förändra destruktiva tankemönster, men det är fullt möjligt. Ibland klarar vi inte av det här ensamma. Professionell hjälp kan också behövas. Så var inte rädd för att kontakta vården och be om hjälp.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

13 kommentarer

  1. jag övertänker allt när jag träffa en tjej som jag börja gilla och hon umgås med andra och så. då börja min hjälpa övertänka precis allt som kan hände. det är sjukt jobbigt 🙁 Jag orka inte det längre 🙁 Vad ska jag göra? 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *