Fallfrukt – en podcast om psykisk ohälsa

Sara Andersson och Victoria Nilsson driver podden Fallfrukt som handlar om psykisk ohälsa. De är själva sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa för tillfället och lägger ner mycket arbete på podden. De vill nå ut till andra i liknande situation och uppmuntra till att våga tala öppet om sitt psykiska mående. Här berättar de med egna ord om sin podcast.

Berätta lite om Fallfrukt. Hur kom ni på namnet?

Vår podcast heter fallfrukt och det namnet kom vi på när vi var i nybörjarstadiet och kom in på extremer vad gäller livsstilar. Det finns så kallade fallfruktsveganer som enbart äter råvaror som ”självdött”. Vi tyckte att en extrem idé som denna symboliserade oss med starka åsikter – om än vi själva inte är just fallfruktsveganer. Det symboliserar också de som mått väldigt dåligt psykiskt och som ”fallit mellan stolarna” av samhället. De som självdött utan att någon tagit emot oss i fallet.

Vad handlar Fallfrukt om?

Som sagt så lider vi båda av olika typer av psykisk ohälsa, till den grad att vi båda är sjukskrivna på grund av det. När idén om att göra en podcast kom upp blev det som uppenbart att det är något vi har förmågan att kunna prata om, samt lusten att göra. Även om det är väldigt påfrestande ämnen. Vi försöker dock även bryta en del mer vardagliga problem för människor i detta samhälle som vi lever i. Tanken är att inte bara de som personligen drabbats av psykisk ohälsa ska relatera, utan även en bredare samling.

Hur kom det sig att ni startade podden?

Vi träffades på en mötesplats/aktivitetscentrum för folk med diverse svårigheter, ett ställe i Skellefteå som heter Urkraft. Där började idén om en podcast gro och vi parades som ihop av en av handläggare som tyckte att vi faktiskt hade förmågan att få detta hittills förvirrande projekt att funka. Vi fick en del stöd i det tekniska och materiella (bl.a. att införskaffa mikrofoner), men sedan har vi fått fundera ut hur allt skulle gå ihop i princip helt själva. Frågan kvarstår dock, vet vi ens vad vi gör? haha…

Läs mer:
Leende depression - missas ofta av vården

Hur känns det ta upp ett ämne som för många är så svårt att tala om?

Det känns stärkande och lustfyllt för det mesta och vår ambition är att kunna ta upp jobbiga, men väldigt viktiga ämnen som annars nästan skambeläggs, så det är förstås personligen ångestladdat. Förhoppningsvis kommer det att vara värt det, men vi tar det dag för dag! Vi försöker att vara personliga för annars kunde det lika gärna vara ett faktaprogram, och det finns nog med sådana, och på tok för lite genuina diskussioner. Det är just genom att vara utelämnande som man kan nå ut till folk som befinner sig i samma sits. På ett sätt fungerar det lite som terapi för oss – om vi nu inte hinner förlora förståndet på kuppen.

fallfrukt-2

Till vilka lyssnare riktar ni er?

Eftersom att vi också ämnar att vara underhållande i misären (lite galghumor..) så skulle det vara roligt om alla typer av människor skulle vilja lyssna, men vi riktar väl in oss mot folk med psykisk ohälsa och mycket även till deras omgivning. Vi försöker att prata åt de som annars kanske sitter i ensamheten och inte alltid kan förmedla sina känslor och tankar.

Varför ska man lyssna?

För att vi är bäst och roligast? haha…Nä, för att vi tycker att det är ämnen värda att lida för att uttrycka, med tanke på att det kan bli så personligt och att det blir extremt mycket fokus på ens problem. Psykisk ohälsa drabbar allt fler människor i detta samhälle och tid och nästan alla känner nuförtiden någon med problem. Det är alltså något som berör många och därför tycker vi det är väldigt aktuellt att prata om det, samt gottgörande om det kan upplysa eller påverka någon. Sedan hoppas vi som sagt på att det ska bli lite skratt i mitten av allt kaos.

Läs mer:
Min depressionsberättelse

Har ni fått någon respons på era program?

Oja! Vi har fått väldigt bra respons från de som lyssnat, vilket främst har varit folk associerade med Urkraft, men många anhöriga och vänner. Men vi försöker att marknadsföra detta till en bredare publik så att fler utomstående får upp ögonen. Kritiken vi fått har dock som sagt för det mesta varit bra och vi har tack och lov fått bekräftelse för att det vi gör är viktigt och spelar roll. När man själv har stora besvär med ångest, utbrändhet och depression så betyder det mycket, så man orkar kämpa vidare.

Vad har Fallfrukt betytt för er?

Att vi hållit ut så här länge med ett så pass ansträngande projekt har gett oss bättre självförtroende och självkänsla. Vi orkar mycket mer än på länge och det känns inte alls lika jobbigt som tidigare projekt har gjort. Vi känner oss stärkta och vågar göra mer, säga mer, och kanske t.o.m. tänka mer – fast på ett lite mindre hopplöst sätt än tidigare. Det känns skönt att ha någonting meningsfullt att göra och häftigt att vi nu i princip jobbar halvtid – om än vi inte fått in några pengar på detta halvtidsjobb, grr!

Har ni några framtidsvisioner?

Vi har ingen aning vart det här kommer att ta oss, så vi försöker som sagt ta dag för dag, men målet på agendan är att i alla fall marknadsföra vår podcast så att vi når ut så långt vi kan, samt att utvecklas både personligen, och innehållsmässigt. Vi vill göra bättre och bättre program såklart, så att innehållet i våra program gör det värt att lyssna på så att marknadsföringen inte blir vårt hinder. …Sara som nu skriver vill även ta över världen, haha…Vicki här bredvid försöker behålla lugnet när ”hon” spårar.

Läs mer:
100 ansikten av psykisk ohälsa

Var hittar man podden?

Man hittar den här. Vi finns även nu på Itunes under namnet Fallfrukt. Vi kommer även att finnas på Google Play snart i framtiden – så håll utkik! Vi vill tillägga att man kan följa vårt projekt på Twitter och snart även Facebook och Instagram.

fallfrukt-podcast-poster-a3

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *