6 tröstande saker du kan säga till din kroniskt sjuka vän

trösta kroniskt sjuk vän
*Bild av Antonio_Diaz / Canva

Det här är 6 tröstande saker som du kan säga till någon som är kroniskt sjuk.

1. Jag tror dig

Det är inte ovanligt att kroniskt sjuka får en känsla av att de är bedragare. Många blir både misstrodda och missförstådda av familj, vänner, arbetskamrater, sjukvården och övriga instanser. Vardagen går ofta ut på att försöka bevisa att man är så sjuk som man påstår att man är.

Det är väldigt energidränerande för en person som är sjuk. När ingen tror en mår man ofta psykiskt mycket dåligt. Genom att inte ifrågasätta en kroniskt sjuk person när hen mår dåligt besparar du personen skam och skuldkänslor och mycket psykiskt lidande. Säg istället ”Jag tror dig” när någon som är kroniskt sjuk säger att hen mår dåligt.

2. Kan jag komma hem till dig och hålla dig sällskap?

Som kroniskt sjuk har man ofta inga extra krafter att ta sig ut. Man känner sig ofta väldigt ensam. Ibland längtar man efter någon att prata med. Du kan då istället erbjuda dig att komma över till personen som mår dåligt. Gör klart för personen att hen absolut inte behöver städa eller bjuda på något.

Du kan istället ta med något om du vill. Säg också att du inte stannar längre än vad den sjuka orkar med. Och att ni inte behöver prata om personen inte orkar. Ibland är allt som behövs någon som sitter bredvid en på soffan och tittar på ett trevligt tv-program i tystnad, med en kopp te eller kaffe.

Läs mer:
Ljudböcker tröstar och ger avslappning

3. Kan jag hämta mat eller hjälpa dig med hushållsarbete?

För en kroniskt sjuk person är det ofta svårt att be om hjälp. Enkla hushållssysslor som dammsugning, klädtvätt, diskning, matlagning med mera kan kännas som bergsbestigning. Att få lite hjälp med städning och matlagning när man mår dåligt är ofta väldigt uppskattat. När man lever i ett inre kaos känns det ofta lättare om allt runt omkring en inte är ett lika stort kaos. En blomma på ett rentorkat köksbord kan vara till stor glädje för någon som mår dåligt, fysiskt eller psykiskt.

4. Jag vet att du kämpar hårt

Vi kroniskt sjuka döljer ofta hur dåligt vi mår. De dagar vi orkar ta oss ut och träffa folk har vi ofta en bättre dag, eller en dag då vi klarar av att bita ihop och hålla uppe fasaden. Många kroniskt sjuka klarar av att arbeta, sköta sina barn och hushållet. Det har förstås sitt pris i form av dagar då man inte klarar något annat än att ligga på soffan eller i sängen. Det kan kännas bra att nu och då få höra av andra att de förstår och ser att man kämpar och gör så gott man kan trots en svår sjukdom.

Läs mer:
Verktygslåda för kroniskt sjuka

5. Det gör inget om du avbokar i sista minut

Hur många gånger har man inte som kroniskt sjuk sett fram emot något otroligt mycket, men tvingats avboka i sista minut? Flera gånger än vad man kan räkna. Måendet kan vända plötsligt. Ett sjukdomsskov kan komma när som helst. Det är inte lätt att leva i ständig ovisshet.

Det är inte heller lätt att känna att man gör andra besvikna när man blir tvungen att avboka gång på gång. För att inte tala om hur besviken man själv blir. Att ha något inbokat blir ofta ett stort stressmoment. Man hoppas och vill så mycket att det ska gå att man stressar ihjäl sig och blir dränerad på alla sin energi. Det kan vara mycket tröstande att veta att du inte tar illa upp när din vän avbokar en träff. Det kan ta bort en stor börda från den sjukas axlar.

6. Jag önskar att jag visste vad jag kunde säga, men jag är här för dig

Ibland kommer man bara inte på något att säga som skulle vara tröstande eller meningsfullt för den sjuka. Men det finns inget speciellt som man behöver säga. Man kan inte säga rätt saker hela tiden. När du inte kommer på något annat att säga, säg istället bara att du inte vet vad du ska säga, finns där för personen som är sjuk. Alltid. En kram kan också göra underverk.

Läs mer:
Ta din livskris på allvar

Gillade du den här artikeln?

Om du gillade artikeln kan du följa Lungan i stormen på Facebook här. Jag publicerar nya artiklar och blogginlägg varje vecka. På vår Facebooksida har vi också byggt upp en fin gemenskap där vi diskuterar kronisk sjukdom och ger varandra kamratstöd. Välkommen med!

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *