Hur du kan visa ditt stöd för någon med en kronisk sjukdom

stötta din sjuka vän
Bild av MangoStar_Studio / Canva

Att veta vad man skall göra och säga när någon som står en nära råkar ut för något så obehagligt som en kronisk sjukdom är inte det lättaste. Det blir ofta fel oavsett hur väl man menar. Därför tänkte jag ge dig några tips som kan vara till nytta om du vill visa ditt fulla stöd för en person som lider av en kronisk sjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att alla människor är olika. Personligheterna bör tas i beaktande när man försöker hjälpa någon som är kroniskt sjuk. En del är i stort behov av att få prata av sig, medan någon annan kanske har mera nytta av konkret hjälp som att sköta inköp m.m. När du läser dessa råd, kom ihåg att alla punkter inte uppskattas av alla som är kroniskt sjuka.

Lyssna och visa ditt stöd

Lyssna på personen och visa ditt stöd. Uppmuntra dem till att tala om sina rädslor, besvikelser, förhoppningar, smärtor eller behov. Visa att du är en person som finns där för att lyssna på vad den sjukdomsdrabbade än vill prata om, och kom ihåg att försäkra personen om att konversationerna förblir privata.

Du behöver inte alltid komma med lösningar och svar

Tro inte att det alltid är nödvändigt att du skall komma med lösningar till den kroniskt sjukes problem. Att finnas där bara för att lyssna och visa sitt stöd räcker mer än väl.

Läs mer:
7 sätt att hantera depression och ångest på julen

Om din sjukdomsdrabbade vän ber dig om råd

Var då noga med att beakta personens individuella situation och i vilket mentalt stadie hen befinner sig. Att ge allmänna råd som att ”du måste gå ut och vara lite social och tänka på något annat än din sjukdom” kanske inte lämpar sig att säga i alla situationer. En kroniskt sjuk person har ofta en väldigt begränsad psykisk ork och kan lätt känna sig misslyckad om du inte alls tänker efter före du ger dina råd, trots att du bara menade väl.

Sätt inte för stor press på dig själv

Sätt inte pressen på dig att du alltid måste säga och göra de rätta sakerna. Ingen kan lyckas med något sådant. Var bara försiktigt med att inte ge råd eller förslag som ökar stressen hos personen som är kroniskt sjuk.

Var generös med din tid

Visa att du gärna finns till för den sjukdomsdrabbade, i både bra och svåra stunder.

Fokusera på det som är positivt

Gör roliga aktiviteter tillsammans när och om den kroniskt sjuka har lust. Det kan vara allt ifrån att ta en liten promenad, en biltur, en kopp kaffe eller spela ett sällskapsspel. Ibland behöver den sjuka något annat att fokusera på, och det finns inget som hindrar er från att prata om sjukdomsrelaterade saker medan ni utför era aktiviteter tillsammans.

Läs mer:
6 tröstande saker du kan säga till din kroniskt sjuka vän

Praktiska och konkreta sätt du kan hjälpa till

Rent praktiska sätt som du kan hjälpa den kroniskt sjuka med är att sköta ärenden, laga mat, passa barnen och att sköta hushållssysslor.

Kom ihåg att höra av dig

Hör av dig till personen som är sjuk ofta, men inte för ofta. Här beror det igen på personen. En del vill ha daglig kontakt och andra mer sällan. Om du är osäker på vilket så fråga.

Läs på om den kroniskt sjukas sjukdom

Ibland har inte den sjukdomsdrabbade orken som krävs för att ta reda på fakta om sin egen sjukdom. Dessutom får du själv en bättre insikt i den sjukes situation om du läser på. Det är ett sätt att visa att du bryr dig och är engagerad.

Källa: Psychology Today

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *