Du som är så glad kan väl inte vara sjuk?

humor trots sjukdom
Bild av mail272 / Canva

Är det faktiskt möjligt att skratta och vara glad när man drabbats av en svår sjukdom? Kan man någonsin ha roligt igen när man vet att sjukdomen dessutom är kronisk, eller är all humor förlorad?

Tro det eller ej, men det finns faktiskt många människor som förundras över att kroniskt sjuka faktiskt både kan le och skratta och verka normala trots alla tunga omständigheter. Ibland får man som sjuk höra märkliga påståenden i stil med ”Du som är så glad kan väl inte vara så sjuk?” Som om en sjukdom skulle sudda ut allt det vi är och allt det vi tycker att är roligt.

Det händer sig till och med att kroniskt sjuka känner sig obekväma när de ler och skrattar offentligt, eftersom de är rädda att uppfattas som sjukdomsbedragare. Många låter också bli att publicera bilder på sig själva när de gör något roligt. Ofta har folk dålig förståelse för att man kan orka lite mer under en lite bättre dag, eller bestämma sig för att ta de negativa konsekvenserna då och då.

En överlevnadsstrategi

Att sjuka skulle förlora sitt sinne för humor i samband med sin hälsoförlust är en ganska så konstig tanke. Tvärt om är nog humorn är en väldigt viktig överlevnadsstrategi för den som är sjuk. Att kunna glädja sig över småsaker i vardagen, eller att kunna gapskratta åt något man tycker är roligt är guld värt. Det ger oss kämpaglöd och får oss att skifta fokus för en stund. Hur jobbig en sjukdom än är vill man definitivt inte ägna hela sin vakna tid till att älta den.

Läs mer:
Till dig som nyligen insjuknat i kronisk sjukdom

Humor avväpnar allvaret

Ibland när vi ska umgås med vänner och bekanta tar vi till humor för att avväpna situationens allvar. Någon kanske ställer frågor om sjukdomen men kanske inte riktigt är beredd på att få höra sanningen. Det kan lätt bli en spänd stämning när ämnet sjukdom kommer upp. Därför är det inte ovanligt att den sjuka försöker rädda situationen genom att skämta bort allvaret.

Humor som försvarsmekanism

Många sjuka lever också i någon sorts förnekelse och använder humor som en försvarsmekanism. Den blir ett sätt att fly från den dystra verkligheten. Det här är något som kan leda till att vi börjar må ännu sämre, både fysiskt och psykiskt. Ibland är vi inte ens medvetna om att vi mår psykiskt dåligt.

Du kan läsa mera om leende depression här. Det är ett depressionstillstånd som ofta missas av vården.

Humor för att dölja sin sjukdom

Om du tror att ett leende eller ett skratt innebär att man inte kan må urdåligt på insidan så tror du fel. Det är faktiskt möjligt att må riktigt bedrövligt dåligt, gråta, skrika och gapskratta på en och samma dag. Tyvärr finns det många kroniskt sjuka som inte vågar eller vill gå ut med att de är sjuka. Att använda humor till och med i överdrivna mängder kan vara ett sätt att maskera sjukdomen.

Läs mer:
Att låta kroppen vila eller njuta av livet?

Humor är alltså viktigt för att vi sjuka ska orka kämpa vidare. Samtidigt kan det i många fall vara ett sätt att släta över allvaret, både för andra och för sig själv. Men i de flesta fall är nog vi sjuka precis som alla friska. Vårt sinne för humor går inte förlorat trots att vi insjuknat i en svår sjukdom. Visst sörjer vi vår förlorade hälsa, men inte nödvändigtvis alla dygnets timmar och alla årets dagar.

Hurdan betydelse har humorn för dig som är sjuk?

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *