Jag efterlyste kroniskt sjukas bästa råd till personer som nyligen blivit diagnostiserade med en kronisk sjukdom. Till min stora glädje fick jag in många goda råd. En person påpekade också att man ska vara försiktig med att dela ut sina råd till andra. Det är en bra poäng, men jag tänker som så att var och en själv får avgöra vilka råd man är redo att ta till sig av. Allt passar ju inte alla, men det kan i alla fall vara till tröst att läsa om hur andra kroniskt sjuka som har lite längre erfarenheter av att vara sjuk har klarat av att hantera och ta sig igenom svåra stunder.

16 goda råd

Hitta andra i samma situation på forum som till exempel i stödgrupper på Facebook för att utbyta erfarenheter. Ingen annan kan förstå dig på samma sätt som en person som sitter i samma båt.

Bli expert på din egen sjukdom om du har tid och energi över. Läs på ordentligt så att du har lättare för att hänga med i vad läkarna pratar om och för att kunna bli mera delaktig i din egen vård.

Låt inte sjukdomen definiera dig! Du HAR en sjukdom men du ÄR inte sjukdomen.

Våga gråta och tycka synd om dig själv

Hittar man ingen annan med samma sjukdom som man själv har så kan man åtminstone hitta flera med liknande diagnoser eller prata med personer som lider av sällsynta sjukdomar. Redan det att man har en kronisk sjukdom  gemensam nämnaren är ofta tillräckligt för att man ska kunna förstå och stötta varandra på ett bra sätt.

Läs också  5 faser man går igenom som kroniskt sjuk

Fokusera på sådant du kan göra och sådant som du klarar av och försök känna tacksamhet för det under jobbiga och frustrerande dagar.

Det är viktigt att låta sig själv gå igenom alla stadier. Det är okej att vara ledsen, arg och uppgiven. Det är först när du gått igenom dessa stadier som du kan börja bygga upp dig själv och bli så starkare.

Leta reda på fakta i din egen takt och låt alla stadier av bearbetning ta den tid de tar. Livet kommer att ha sin gång och med tiden lär man sig förstå sin sjukdom bättre och kan lättare tackla problemen som den ställer till med.

Ta en dag i taget!

Var inte rädd för att ta hjälp av en psykolog för att få en bättre sjukdomsinsikt och bra verktyg för att hantera jobbiga situationer som din sjukdom orsakar. Det är inte många som ensamma klarar av att leva med vetskapen om att man har en kronisk och obotlig sjukdom som inte blir bättre med tiden.

Försök att inte ödsla tid på att grubbla över det du inte kan förändra.

Använd din energi till att hitta sätt att leva ett gott liv trots sjukdomen istället för att uppleva nederlag i hopp om att återställas. Livet ska levas, även om det inte blir som du tänkt dig.

Läs också  6 sjukhusrutiner jag ogillar

Försök att bryta dig ur den sociala isoleringen genom att nå ut till personer som stöttar och förstår dig.

Våga känna alla känslor

Ödsla inte tid på personer som inte har ett intresse av att försöka förstå dig och stjäl av din energi.

Det är normalt att sjunka in i en depression när man inser innebörden av en kronisk sjukdom. Det skulle vara sjuk att inte reagera på det.

Vill du dela med dig av ett gott råd?

Skriv gärna och kommentera om något som hjälpt dig att ta dig igenom svåra stunder som kroniskt sjuk, eller berätta om vilka insikter du kommit till.