Hur man tar hand om sig själv som kroniskt sjuk

ta hand om sig själv
Bild av studiokovac / Canva

Som kroniskt sjuk får man ofta höra om hur viktigt det är att ta hand om sig själv. Och visst är det väldigt viktigt. Hur vi tar hand om oss själva har stor betydelse för helhetshälsan.

Om vi tar hand om oss väl kan vi ofta (men inte alltid) påverka hur ett sjukdomsförlopp framskrider, hur många sjukdomsskov vi får och hur vi mår psykiskt.

Tipsen man oftast får är att man ska äta hälsosamt, röra på sig, gå ner i vikt, sova på nätterna samt att man inte ska överanstränga sig, stressa eller tänka för mycket på att man är sjuk. Samtidigt ska man ta en mängd olika livsnödvändiga läkemedel som kan trötta ut en rejält. Visst är det här stora nycklar till välmående. Men hur kommer man dit? Det är långt ifrån alla gånger så lätt att bara förändra sig själv över en natt.

Som att bestiga berg

Att få allt detta till stånd kan kännas som att bestiga berg. När man under en längre tid försökt kämpa med att nå alla dessa mål utan att lyckas kan man känna sig uppgiven och misslyckad. Det är många som inte vet i vilken ända de ska börja, utan har fokus på alla delar samtidigt. Ofta leder det ingen vart.

Om du känner dig hopplös och misslyckad för att du inte klarar allt det där ska du få en liten tröst här. Det gör ingenting. Du måste inte klara allt det där på en gång. Man behöver inte hålla ett så brett fokus. Man kan istället börja med små förändringar. Nedan följer några exempel.

Läs mer:
7 naturliga sätt att kontrollera autoimmuna sjukdomar

Sänk kraven ordentligt

Om du vill börja äta hälsosammare och gå ner i vikt behöver du inte ha stenkoll på ditt kaloriintag och stirra dig blind på siffrorna på vågen var och varannan dag. Du behöver inte ha som mål att du måste ut och motionera varje dag. Sådana storslagna planer slutar ofta med att man tar ut sig för mycket och börjar må sämre än man gjorde före man börjar.

Börja med riktigt små förändringar. Nästa gång du handlar kan du ha som mål att du åtminstone ska få med några frukter, grönsaker eller bär. Släpp tvångstankarna på att du måste gå ner 10 kg och du måste äta hälsosamt. Beröm dig själv för att du den här gången lyckades köpa hem några hälsosamma varor. Nästa gång du är i mataffären kanske du känner dig mera motiverad till att köpa hälsosam mat.

Håll fokus på små saker

Har du hakat upp dig på sömnen? Du kanske har problem med att somna in eller vaknar många gånger under natten. Ofta har vi intalat oss saker som att man måste sova ett visst antal timmar, annars är man en vandrande katastrof nästa dag. Sömnen blir till slut till ett ont måste. Det känns inte skönt att lägga sig ner i sängen på kvällarna. Istället triggas ångesten varje gång man lägger sig.

Våra kroppar är väldigt duktiga. Duktigare än vi tror. Om vi sover lite mindre timmar en natt gör det ingenting. Vi sover olika djupt beroende på hur mycket vi behöver ta igen oss. Om du är orolig för att din kropp kommer att skadas eller må dåligt av att du bara sov några timmar kan du försöka glömma den tanken. Lita på att din kropp kompenserar för den dåliga sömnen en annan natt genom att vila djupare.

Läs mer:
Hur du kan njuta av julen som kroniskt sjuk

Sätt istället upp mindre mål som att du ska läsa några sidor i en bok du tycker om före du lägger dig. Ta in en trevlig doft i sovrummet, till exempel lavendel. Eller rensa ditt sovrum från onödiga saker och klädhögar. Ha som mål att byta lakan lite oftare eller att öppna sovrumsfönstret för att vädra varje dag. Släpp den där tanken på att ”Jag måste sova bra varje natt, annars blir allt katastrof”.

Hur talar du till dig själv?

Försök att under en dag hålla fokus på din inre monolog. Vad säger du till dig själv? Hur låter rösten som beskyller dig och klankar ner på dig för allt du gör och inte gör? Är det du säger till dig själv snällt? Talar du till dig själv så som du skulle tala till någon annan i samma situation?

Som kroniskt sjuk känner man sig ofta otillräcklig, misslyckad och hopplös. Många av oss talar undermedvetet mycket elakt till oss själva. Vi tänker ju hela tiden. Inte undra på att allt känns svårt och att vi bara mår ännu sämre när vi inte ger oss själva de förutsättningar som behövs för att vi ska orka fundera på att sköta vår hälsa bättre. Vi anklagar till och med oss själva när vi gjort precis allt så som ”man borde”. Ofta är det så att man kan göra precis allt rätt, men sjukdomen har sin helt egna vilja.

Läs mer:
Hur mycket får man som anhörig lägga sig i en sjuk människas liv?

Lösgör dig från negativa tankar

Så försök släppa tankarna på att du måste bli bättre. Du måste det ena och det andra, annars händer något hemskt. Sluta jämföra dig själv med andra som har samma sjukdom som du och klarar av mycket mera. Det är inte förrän vi kan lösgöra oss från sådana tankar som vi faktiskt kan börja slappna av och må så bra vi kan trots våra kroniska sjukdomar.

Kom ihåg att hålla fokus på det lilla du kan göra i vardagen. Och tala snällt till dig själv. Kom ihåg att det är okej att inte alltid lyckas och framför allt att det är okej att vara sjuk. Nästa gång du blir överväldigad av något försök att skifta fokus till en liten sak du kan göra istället.

Hur tar du hand om dig själv? Dela gärna med dig av dina tips.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *