Du som är så glad kan väl inte vara sjuk?

humor trots sjukdom
Bild av mail272 / Canva

Är det faktiskt möjligt att skratta och vara glad när man drabbats av en svår sjukdom? Går det att ha roligt när man dessutom vet att sjukdomen är kronisk?

Tro det eller ej, men det finns många människor som förundras över att kroniskt sjuka kan le, skratta och verka normala trots de tunga omständigheterna. Ibland får man som sjuk höra märkliga påståenden i stil med ”Du som är så glad kan väl inte vara jättesjuk?” Som om en sjukdom skulle sudda ut allt det vi är och det vi tycker att är roligt.

Det är inte ovanligt att kroniskt sjuka känner sig obekväma när de ler och skrattar offentligt, eftersom de är rädda att uppfattas som sjukdomsbedragare. Många låter också bli att publicera bilder på sig själva när de gör något roligt. Ofta har folk dålig förståelse för att man orkar lite mer under en bättre dag, eller när man bestämmer sig för att göra roliga saker trots att man mår dåligt.

En överlevnadsstrategi

Att sjuka skulle förlora sitt sinne för humor i samband med sin hälsoförlust är en rätts märklig tanke. Tvärt om är humorn ofta en viktig överlevnadsstrategi. Att kunna glädja sig över småsaker i vardagen, eller att kunna gapskratta åt något man tycker är roligt är guld värt. Det ger oss kämpaglöd och får oss att skifta fokus för en stund. Hur jobbig en sjukdom än är vill man inte ägna hela sin vakna tid åt att älta den.

Läs mer:
Ditt eget fel att du inte blir frisk?

Humor avväpnar allvaret

Ibland när vi ska umgås med vänner och bekanta tar vi till humor för att avväpna en allvarlig situation. En vän kanske ställer frågor om vår sjukdom utan att vara beredd på att höra sanningen. Stämningen kan lätt bli spänd när ämnet sjukdom kommer upp. Därför är det inte ovanligt att den sjuka försöker rädda situationen genom att skämta bort allvaret.

Humor som försvarsmekanism

Många sjuka lever i förnekelse och använder humor som en försvarsmekanism. Skrattet blir ett sätt att fly från den dystra verkligheten. Det här kan leda till att man börjar må ännu sämre, både fysiskt och psykiskt. Ibland är vi inte ens medvetna om att vi mår psykiskt dåligt. Att ständigt skämta bort allvaret är sällan en hälsosam långtidsstrategi.

Du kan läsa mera om leende depression här. Det är ett depressionstillstånd som ofta missas av vården.

Humor för att dölja sin sjukdom

Ett glatt yttre innebär inte automatiskt att allt är bra. Man kan le och samtidigt må urdåligt på insidan. Tro det eller ej, men det är faktiskt möjligt att må riktigt bedrövligt dåligt, gråta, skrika och gapskratta på en och samma dag. Tyvärr finns det många kroniskt sjuka som inte vågar berätta att de är sjuka. Att använda humor, till och med i överdrivna mängder kan vara ett sätt att maskera sjukdomen.

Läs mer:
Till dig som nyligen insjuknat i kronisk sjukdom

Humor är alltså viktigt för att orka kämpa vidare. Samtidigt kan det i många fall vara ett sätt att släta över allvaret. Både för andra och för sig själv. I de flesta fall är vi sjuka ändå precis som alla friska. Vårt sinne för humor går inte förlorat bara för att vi insjuknat i en kronisk sjukdom. Visst sörjer vi vår förlorade hälsa, men inte nödvändigtvis dygnets alla vakna timmar.

Hurdan betydelse har humorn för dig som är kroniskt sjuk?

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *