8 fysiska varningstecken för kronisk ångest

fysiska varningstecken för kronisk ångest
Bild av AlbinaTiplyashina / Canva

Det är vanligare att man uppmärksammar de psykiska symptomen på ångest, men visste du att kronisk ångest också kan ge fysiska symptom? Här är en lista på åtta fysiska symptom som kan vara tecken på att du lider av kronisk ångest.

Att lida av kronisk ångest är mycket mer än att bara känna lite nervositet inför första arbetsdagen på en ny arbetsplats eller att få lite magknip inför en dejt. Kronisk ångest är stark, ihållig och kan störa en person så mycket att det är svårt att leva ett normalt liv med god hälsa.

Den kroniska ångesten gör att man konstant går omkring med ett orosmoln ovanför huvudet, man känner sig spänd och nervös konstant. Att slappna av är så gott som omöjligt och man känner sig ofta överväldigad av obehagliga känslor.

Mindre fokus på fysiska symptom

Många känner till de psykiska symptomen av ångest, men det många inte vet är att ångest också kan ta sig i uttryck i en rad fysiska symptom. En del sjukdomar har ibland ett direkt samband med stress, som till exempel matsmältningsproblem (magsår, magkatarr, förstoppning, diarré med mera). Men också till exempel astma, allergier, hudproblem, ångest, depression, sömnproblem och vissa hjärtproblem kan koppas ihop med stress.

8 tecken som kan tyda på kronisk ångest

Därför tar jag här upp åtta fysiska symptom som kan vara tecken på att man lider av kronisk ångest.

Läs mer:
När kronisk sjukdom förgiftar våra tankar

1. Muskelsmärta

Ett av de vanligaste symptomen i samband med ångest är muskelsmärta. Stress kan orsaka både smärta och inflammation i musklerna.

2. Huvudvärk

Huvudvärk är ett annat vanligt symptom på ångest. Stress skapar spänning i musklerna som kan orsaka återkommande huvudvärk. Om du dessutom dricker för mycket koffeinhaltiga drycker kan det förvärra huvudverken ytterligare. Det rekommenderas inte att man dricker mer än till exempel tre 1,5 deciliters koppar kaffe per dag.

3. Trötthet (fatigue)

Stressen som orsakas av ångest kan påverka binjurarna som spelar en verkligt viktig roll för kroppen och hälsan. Den extrema tröttheten kan vara ett tecken på utmattade binjurar. Binjurarna släpper ut kortisol som ett svar på stress. Det är kroppens eget motmedel som reducerar inflammation och stress vid behov. Idag lever vi i en värld där stressen är stor och långvarig. Det här gör att binjurarna får jobba riktigt hårt och till slut ger upp. Tillståndet kallar man ofta för nervsammanbrott eller utmattning, när man egentligen menar binjureutmattning.

4. Problem med matsmältningen

Kronisk ångest har kunnat sammankopplas med matsmältningsproblem och IBS (irritable bowel syndrome). Den största delen av kroppens serotoninproduktion, ett hormon som också kalla för ”må bra-hormonet” utsöndras till stor del i tunntarmen. Serotonin stimulerar tarmens motoriska funktion.

Forskningar har visat att personer som lider av IBS har mindre serotonin i tunntarmen än friska personer och att många som lider av IBS också lider av ångest och depression. Det är tillstånd där serotoninet också spelar en stor roll. När hjärnan inte fungerar ordentligt kan det också orsaka störningar i matsmältningssystemet.

Läs mer:
Fallfrukt - en podcast om psykisk ohälsa

5. Sötsug

Det är inte ovanligt att man får ett ökat sötsug när man känner sig stressad. Lättillgänglig energi som socker och andra snabba kolhydrater kan stimulera hjärnans belöningssystem och göra att man känner en tillfällig lindring av ångesten, vilket förstås inte är bra på något vis i längden.

6. Sömnproblem

När man lider av kronisk ångest kan det vara väldigt svårt att kunna slappna av och få tag i sömnen. Hjärnan går på högvarv och vill inte sakta ner när det är läggdags. Det är väldigt vanligt att de som lider av kronisk ångest inte klarar av att ”stänga hjärnan” till natten.

7. Humörsvängningar

När hjärnan är fylld av orostankar har man inte mycket tålamod. Det är därför vanligt att de som lider av kronisk ångest tenderar att vara snäsiga och vresiga när de har att göra med andra människor.

8. Koncentrationsproblem

En person som lider av kronisk ångest kan ha stora problem med att koncentrationen. Det beror på att man har tankarna på tusen olika håll. Det blir svårt att arbeta och fokusera på en sak när tankarna är ute och flyger.

Vad kan du själv göra?

Det finns inget snabbt sätt att mota kronisk ångest, men det finns några saker som man kan göra för att hålla symptomen i styr. En hälsosam och balanserad livsstil kan hjälpa, och kom ihåg att inte vara rädd för att söka professionell hjälp av en läkare. Misstänker man att man lider av kronisk ångest så är det viktigt att man låter sig undersökas professionellt.

Läs mer:
Min depressionsberättelse

Här är några viktiga förändringar på vanor som du själva kan försöka satsa på att förändra:

  • Sov ordentligt
  • Begränsa koffeinintaget
  • Undvik alkohol och nikotin
  • Ät en hälsosam och balanserad kost
  • Motionera regelbundet
  • Se över ditt schema och försök minska på stressmomenten
  • Se över vilka människorelationer som påverkar dig negativt
  • Prata med någon när du känner dig överväldigad av ångest
  • Undvik personer som får dig att må sämre

På Lungan i stormen kan du läsa många inlägg om ångest och depression. Du hittar till våra inlägg om ångest här.

Källor:
Dailymedicalnews
Binjurar.se
Må Bra
Perspektiv.nu

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *