5 tips för att få mera energi

tips för att få mer energi
Bild av Kamil Macniak

Som kroniskt sjuk känner man sig ofta trött och energilös. Här är fem tips på hur du kan öka din energinivå och känna dig mindre trött.

Läs om sjukdomströtthet (fatigue) här.

Alla tips passar inte för alla, eftersom vi alla har olika sjukdomar och är trötta i olika grad och av olika orsaker. Ibland finns det inget som hjälper, hur mycket man än försöker.

1. Uteslut övriga hälsoproblem

Trötthet är ett symtom på många sjukdomar, som till exempel diabetes, sömnapné, autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, anemi med flera. Listan kan göras oändligt lång. Om du plötsligt blir trött eller om du inte vet vad som orsakar din trötthet ska du fråga din läkare om det.

Många mediciner som till exempel vissa blodtrycksmediciner, antihistaminer och depressionsmediciner kan ge biverkningar i form av trötthet. Om du känner dig trött efter att du börjat en ny medicinering ska du tala om det för din läkare. Det kanske finns någon medicinförändring man kan göra för att du ska känna dig mindre trött.

2. Försök motionera lätt

För många kroniskt sjuka är motion inte möjligt. Men i många fall gör sjukdom att man hamnar in i en ond cirkel. Man känner sig trött och energilös, vilket leder till att man blir stillasittandes, vilket i sin tur leder till att man känner sig ännu mer orkeslös. Man kan till och med bli deprimerad.

När man inte alls rör på sig på dagen kan det vara svårare att få sömn på natten, vilket leder till att man blir trött följande dag. Ibland måste man bara försöka bryta dåliga mönster. Om du känner att du har en lite bättre dag kan du försöka ta dig ut på en kort promenad och andas lite frisk luft.

Läs mer:
10 smarta tips för ökat psykiskt välbefinnande

Motion gör att ditt hjärta, dina lungor och dina muskler arbetar bättre. Genom att sakta försöka förbättra sin grundkondition har man mera energi över för övriga aktiviteter. Var bara noga med att inte ta i för mycket. Du känner bäst själv vad som är lämpligt.

Boktips om motion

Träning för stillasittare

En bok om hur man med hjälp av enkla övningar förblir håller kroppen i skick trots många timmars stillasittande per dag.

Smygträna: varje minut gör skillnad

I den här boken visar Leila Söderholm hur vi med små steg kan bryta stillasittandets effekter och förbättra hjärt-kärlhälsan. enkla övningar och korta träningsprogram.

3. Börja med medicinsk yoga

Nästan alla former av motion är bra, men yoga har visat sig vara speciellt effektivt för att öka energinivån. Forskare på University of Oregon erbjöd yogainstruktioner för 135 män och kvinnor i åldrarna 65 – 85. Efter sex månader rapporterade deltagarna att de kände sig piggare och mådde bättre.

MediYoga (medicinsk yoga) är en form av yoga som har utvecklats under kliniskt och terapeutiskt arbete med människor på arbetsplatser och inom den svenska sjukvården sedan 1997. Det är en form av helhetsträning för både kropp och sinne. Den bidrar till ökad rörlighet och styrka och hjälper en att koppla av

Läs mer:
7 personer som får oss att dölja våra sjukdomar

Yoga för de sjuka

Mediyoga finns för många olika patientgrupper med speciella behov. Det finns till exempel mediyoga för utmattning, psykisk ohälsa, neuropsykiatri, ryggproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes, sömnstörningar, neurologiska sjukdomar med mera. Läs mera om MediYoga här.

Per Söder har arbetat som medicinsk yogainstruktör sedan 2004. Han har skrivit boken Stressyoga: Ta kontrollen över ditt liv. Det är en enkel handbok som ger dig verktyg för att hantera stress i din vardag. Många kroniskt sjukas vardagar är kaotiska och stressiga. Medicinsk yoga har visat sig vara effektiv mot stressens negativa effekter. Övningarna i boken är enkla som man kan göra varje dag i sitt eget hem.

4. Drick tillräckligt

När man sitter stilla en stor del av dagen är det lätt hänt att man inte känner sig törstig. Man glömmer bort att dricka. Vissa mediciner och sjukdomar kan påverka törstkänslorna. När man dricker för lite kan man känna sig trött och okoncentrerad.

En vuxen människa behöver dricka ungefär 1,5 liter vatten om dagen, och få i sig ytterligare 0,5 liter via maten. Behovet är individuellt och beror bland annat på hur mycket man väger och hur mycket man svettas. Vätskan bör man få i sig jämt längs med dagen för bästa upptag.

Om man tömmer sin blåsa några gånger om dagen och urinen inte är mörk och koncentrerad får man i sig tillräckligt med vatten. Urinen ska vara ljusgul.

Läs mer:
Det viktigaste nyårslöftet vi kroniskt sjuka kan göra tillsammans

5. Hälsosamma matvanor

Om man är överviktig kan redan en liten viktminskning ha en positiv effekt på hälsan. Humöret blir bättre och livskvaliteten ökar.

Det är inte alltid så lätt att gå ner i vikt när man lider av en sjukdom. I många fall behöver man ha kontakt med en näringsterapeut som kan göra upp en specialanpassad plan.

Om du har som mål att bli av med några extra kilon är det viktigaste att man inte går ner i vikt för fort. 0,5 – 1 kg i veckan är en normal viktnedgång. Börja med att äta regelbundet och se till att du äter flera mål mat per dag. Ungefär 4 – 6 mål per dag rekommenderas. Se till att du får i dig tillräckligt av alla näringsämnen samt fibrer, vitaminer och mineraler.

Jag är licensierad kostrådgivare och tipsar om min artikel på Reumatikerförbundet: Goda matvanor kan göra stor skillnad i det fysiska och psykiska måendet. Läs den om du vill få koll på grunderna i ett hälsosamt ätande.

Källor:
Karolinska Institutet
Mediyoga.se
WebMD

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *