10 tips för att hantera ovisshet som kroniskt sjuk

hantera ovisshet kronisk sjukdom
*Bild av KatarzynaBialazievicz / Canva

Att leva med kronisk sjukdom innebär att leva med kronisk ovisshet. Hela tillvaron kan vändas upp och ner på en dag när ett sjukdomsskov knackar på dörren.

Allt man planerat går i stöpet. Istället står plötsligt avbokningar, smärta och ångest på agendan. Mitt i allt befinner man sig i en ödslig sjukhuskorridor istället för att njuta av den där mysiga kaffestunden med sin vän som man så länge sett fram emot. För hur lång tid framöver sjukdomen kommer att hålla ett krampaktigt tag om en vet man aldrig.

Att aldrig veta, att aldrig kunna förutsäga är något enormt frustrerande för den som är sjuk. Det är ungefär som att leva i en destruktiv relation, där man aldrig förstår varför den andra parten plötsligt blir på väldigt dåligt humör. Man undrar vad man gjort för att förtjäna straffet som kom som en blixt från en klarblå himmel.

Inte har man valet att lämna heller. Kroniskt är kroniskt. Det är ungefär som att ha Dr Jekyll och Mr Hyde inneboende i sin kropp. Ena dagen är det lugn och ro som gäller, andra dagen destruktion.

Här kommer några tips på hur man kan göra för att försöka hantera ovissheten som är så svår att leva med. Kanske du hittar något som du kan ha nytta av.

1. Fokusera på det du kan kontrollera

Ofta ägnar man mycket av sin tid till att fundera på saker man inte kan kontrollera, som till exempel hur en sjukdom kommer att bete sig. Gå igenom alla dina orostankar och fundera över vilka du kan kontrollera och vilka som inte står i din makt att kontrollera. Genom den här övningen klargör man för sig själv vad som lönar sig att lägga sin energi på och vad som är fruktlöst att oroa sig för. Det är när vi ägnar för mycket tid på att fundera över det vi inte kan förändra som vi börjar må riktigt dåligt.

Läs mer:
Sluta säga till sjuka att de ska tänka positivt

2. Ha realistiska mål

När man är sjuk så vill man så mycket och orkar så lite. Ibland vill man något så mycket att man väljer att ta de negativa konsekvenserna. Men många gånger glömmer man bort att man inte länger orkar på samma sätt som förr. Därför är det bra att ta sig en funderare innan man bestämmer sig för att göra något som man tvivlar på att man klarar av. Att förankra sig i verkligheten kan göra ont, men kan också bespara dig mycket onödigt lidande.

3. Ha en reservplan

Sällan går saker som man planerat. Det gäller ju alla i den här världen, men som kroniskt sjuk går saker nästan aldrig som man tänkt sig. Besvikelsen man ofta känner när man blir tvungen att tacka nej till något man sett fram emot är stor. Sjukvården kan när som helst göra förändringar i våra vårdplaner. Plötsligt ska vi inte vara tre dagar på sjukhus, utan två veckor.

Därför kan det vara till stor nytta att planera och förbereda sig på olika scenarier. Packa en väska med de där extra sakerna du vill ha med på sjukhus. Kan du inte gå på den där marknaden du sett fram emot kan du istället ha förberett en myskväll. Det trollar ju inte bort känslorna av besvikelse, men det fungerar som ett litet plåster på såren.

4. Ovisshet är en del av livet

Det här är kanske inte ett av de mest hjälpsamma tipsen, men det är ändå en bra sak att påminna sig själv om när de svarta tankarna håller på att ta över hjärnan. Vi lever alla i ovisshet. Det är en del av livet. Försök acceptera att dom där känslorna finns där. Att påminna sig själv om att känslorna man har är naturliga kan trösta lite.

Läs mer:
Att fira jul som kroniskt sjuk - De mest uppskattade inläggen

5. Sök information

Ibland går man omkring och funderar sig gråhårig på saker som det faktiskt finns information om. Kanske man är orolig för en biverkning man läst om för någon medicin. Kanske har man fantiserat ihop något om sin sjukdom som man inte riktigt vet om stämmer. Vissa saker kan man ta reda på. Ta mod till dig och fråga en läkare eller en sköterska. Läs på Internet om pålitlig information finns. Vill du inte själv läsa om det kan du kanske be en vän att hjälpa dig med det. Mycket av den oro vi går omkring med går att få bukt på genom att ta reda på fakta.

6. Du klarar mer än du tror

Man klarar nästan alltid mer än man tror. Det är bra att påminna sig om när rädslorna tar över. Hur många gånger har man inte tänkt tanken att man aldrig kommer att klara sig ur en jobbig situation. Hjärnan är expert på att förstärka de här destruktiva tankarna tills du själv är övertygad om att du är världens svagaste människa. Kom ihåg alla gånger du tänk de här tankarna och ändå klarat dig ur det som var så svårt. Ingen som är kroniskt sjuk är en superhjälte som tål vad som helst, men ofta underskattar vi oss själva.

7. Distrahera dig själv

När inget annat fungerar så kan du försöka distrahera dig själv. När tankarna snurrar i huvudet på natten, stig då upp och sätt på tv:n. När ångestbägaren fylls på till kanterna och du inte kommer någon vart med dina tankar, hitta på något annat. Spela ett roligt spel, ring en vän, sätt på din favoritmusik, öppna fönstret, gå ut till postlådan. Gör det fastän du inte har den minsta lust till det. Det hjälper till att styra hjärnan ur dåliga spår.

Läs mer:
Verktygslåda för kroniskt sjuka

8. Skriv av dig

Att bara skriva ner alla sina orostankar är effektivare än man tror. Ta några minuter och skriv upp varenda liten tanke som stör, irriterar, skrämmer och oroar dig. Spara eller släng. Skriv på papper eller på dator. Hur det än passar dig. Efteråt kommer ofta en känsla av lättnad och befrielse. De jobbiga tankarna som du ältat och ältat har runnit ur dig och fastnat på ett papper.

9. Gå igenom dina tankar

Är du medveten om dina egna tankar? Ibland spökar tankar omkring som vi inte lägger märke till. De flyger och surrar omkring där som irriterande flugor som vi vant oss vid. När du känner dig stressad och ångestfylld kan du försöka att uppmärksamma dina tankar. Ibland känner man sig lättad när man förstår var det är som skon skaver.

10. Förvänta dig inte alltid det värsta

Vår fantasi kan vara både vår bästa vän och vår värsta fiende. Ju mera kreativt lagd man är, desto större problem har man oftast med sina orostankar. Man är allt för bra på att måla upp olika skräckscenarier. Det ena mer levande än det andra. Försök också att måla upp det bästa tänkbara scenariot. Allt måste ju faktiskt inte alltid gå 100 % åt helskotta. Var uppmärksam på ”tänk om”- tankarna. Det är ofta de som får fantasin att spåra ur.

Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela

2 kommentarer

  1. Hej Pernilla.skulle vara fint att se alla dina bra texter i en bok,där man kan slå upp.du skriver precis som det är.tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *