Julen är här i år också. För många kroniskt sjuka är det en av årets tyngsta högtider. Här får du tips på hur du kan underlätta det jobbiga i tillvaron.
Första december är här och så är onekligen också julen. För många kroniskt sjuka är stora högtider som julen speciellt svåra. Ensamheten gör sig mer påmind än vanligt på grund av allt högtidsståhej som pågår runt omkring. Sociala medier bombarderar oss med juliga bilder på familjer och par som åtminstone utåt verkar lyckliga.
Det är klart att vi kroniskt sjuka inte är missunnsamma på något vis. Man behöver inte ha skuldkänslor för att man känner ett sting i hjärtat för att andra verkar lyckliga. Det är tvärt om en väldigt normal och naturlig reaktion när man inte mår bra.
Längtan efter gemenskap
Det är många kroniskt sjuka som säger att de verkligen ogillar högtider. En del påstår till och med att de avskyr julen och önskar att den bara skulle vara över. Men innerst inne är det sällan själva högtiden man har något emot, utan det är hur högtiden får en att känna sig.
När man spenderar största tiden av sitt liv isolerad och ensam är längtan efter vänskap, familj och socialt umgänge överlag nästan outhärdlig. Julen fungerar som en trigger för dessa jobbiga känslor. Innan man hunnit säga första advent har irritation, hopplöshet och skuldkänslor hunnit bubbla upp till ytan.
Hur kan vi hantera känslorna?
Frågan är hur vi som är kroniskt sjuka kan bli bättre på att hantera dessa känslor? För det första kan vi försöka gå till botten och försöka klura ut vad det egentligen är vi känner. Är det faktiskt julen vi avskyr? Eller är det något helt annat vi har svårt med att hantera? Det är lättare att hantera sina känslor när man sätter ord på dem.
Det andra man kan göra är att skriva upp sina triggers. Är det julmusiken som är jobbig att lyssna på? Är det bilder på sociala medier som är värst? Skriv upp allt du kommer att tänka på som gör dig nedstämd eller upprörd. Att kunna identifiera det som får dig på dåligt humör tar udden från de jobbiga känslorna.
Det allra bästa vi kan göra är att prata om det. Vi kan berätta för någon som står oss nära om vilka känslor julen väcker. Om man inte har någon närstående att prata med kan man alltid nå ut till andra kroniskt sjuka via stödgrupper. Att prata med någon som verkligen förstår hur man känner sig är en otrolig lättnad.
Och om du som kroniskt sjuk älskar julen är det förstås inget fel med det heller. Ingen ska behöva ha dåligt samvete för sina känslor, oavsett om de är positiva eller negativa. För många sjuka är julen det som piggar upp den annars grå tillvaron.
Mera hanteringsstrategier
För mera tips om hur du kan göra julen lättare för dig själv kan du läsa mitt inlägg “Hur du kan njuta av julen som kroniskt sjuk.”
Är du anhörig till någon som är kroniskt sjuk kan du ha nytta av att läsa mitt inlägg “7 sätt att göra julen lättare för din kroniskt sjuka vän.”