Arkiv – Läsares sjukdomsberättelser

20202019201820172016

2020
  • 31.08 Hypokondri (hälsoångest) – Bli av med din oro för sjukdomar
    Att lida av hypokondri (hälsoångest) innebär att man har en stark oro om att vara allvarligt sjuk. Man tar till tvångsmässiga handlingar för att kontrollera sin kropp och hälsa.
    lida av hypokondri och hälsoångest
  • 12.05 Lilla guiden om ME/CFS
    ME/CFS är en av världens mest funktionsnedsättande kroniska sjukdomar som inte tas på allvar av sjukvården. Läs mera om vad ME är och om vad du kan göra för att lindra symptomen.
    me/cfs fatigue
  • 08.05 Stress förvärrar autoimmuna sjukdomar
    Stress både kan utlösa och förvärra autoimmuna sjukdomar. Vården borde informera bättre om stressens negativa effekter på hälsan.
    stress kan förvärra autoimmuna sjukdomar
  • 02.03 Viktigt att veta om smittospridning
    Det är inte bara cancerpatienter som är i riskgruppen för influensasmitta. Det är helt vanliga unga och gamla människor mitt bland oss. Vet du vilka det är? Och vet du hur du förhindrar smittospridning? Svar får du här.
    smittospridning virus
20192018
  • 08.10 Odiagnostiserad och nedbruten av instanser
    Att gå länge utan en diagnos kan bryta ner en människa fullständigt. Att varken bli trodd av sjukvården, vännerna och instanser är tungt.
    odiagnostiserad
  • 03.10 Jessica orkar inte längre kämpa för sin vård
    Jessica är 28 år och har kämpat i åratal för sin vård. Läkarna har inte tagit hennes svåra hjärtproblem på allvar. Hon har bemötts illa och bollats runt mellan sjukhus och instanser.
  • 01.10 Ny forskning om autoimmuna sjukdomar
    Forskare har undersökt sambandet mellan testosteron och skydd mot autoimmuna sjukdomar och gjort en intressant ny upptäckt. Det här är en ledtråd som kan hjälpa oss förstå varför kvinnor drabbas mest av autoimmuna sjukdomar. Det är ett litet steg mot bättre behandlingar.
    forskning autoimmuna sjukdomar
  • 05.08 6 sjukhusrutiner jag ogillar
    Det finns många sjukhusrutiner som är obehagliga. Här berättar jag om några som jag tycker är speciellt jobbiga.
    på sjukhus i rullstol
  • 14.07 10 saker som vana patienter på sjukhus gör
    Vi patienter som har lång erfarenhet av att vistas på sjukhus beter oss ibland lite annorlunda. Det finns många saker vi vant oss vid. Ta det här inlägget med humor.
    patienter på sjukhus
  • 06.06 100 ansikten av kronisk sjukdom
    Döm aldrig någon för hur de ser ut på utsidan. Anta inget. Leta inte efter bedragare, för sanningen är den att du inte kan veta hur dåligt någon mår på insidan! Här är 100 ansikten av kronisk sjukdom!
    100 ansikten av kronisk sjukdom
  • 27.05 Hur det är att bli opererad
    Jag har blivit opererad totalt sju gånger. Här berättar jag lite om mina egna upplevelser och om hur det egentligen går till när man blir opererad.
    kirurger som opererar
  • 18.02 Anna om livet med kronisk migrän – vägen till diagnos
    Anna har levt med kronisk migrän sen innan tonåren. Ingen läkare har tagit henne på allvar och hon har fått kämpa hårt i väldigt många år för att få sin diagnos.
    kronisk migrän
2017
  • 31.08 Reumatikerförbundets personporträtt av mig
    Här finns Reumatikerförbundets personporträtt av mig att läsa online.
  • 07.08 Osynlig sjukdom är osynlig styrka enligt Hanna
    "Man kämpar med att hitta balansen mellan sociallivet och sjukdom. Man kämpar mot depression, trötthet och uppgivenhet. Men någonting jag inte trodde att jag skulle behöva kämpa mot så mycket som jag gör, är sjukvården." Skriver Hanna.
    osynlig sjukdom
  • 29.05 Hjärndimma, hjärntrötthet eller fatigue? – En guide i diagnosdjungeln
    Hjärndimma, hjärntrötthet, mental trötthet eller fatigue? Begreppen är många och dimmiga men något som kroniskt sjuka har nytta av att veta.
  • 25.05 Methotrexate – en medicin att både hata och älska
    Methotrexate är verkligen en fantastisk medicin, men tyvärr kommer den med fantastiskt tråkiga biverkningar också. Ta en titt på mitt videoinlägg för att få veta mera om medicinen som används för att behandla autoimmuna sjukdomar.
    methotrexate
  • 19.05 Kommer aldrig att känna mig som hemma på sjukhus
    Vissa verkar ha en uppfattning om att man kan börja känna sig hemma och trivas på sjukhus. Det håller inte jag med om. Jag kommer nog aldrig att börja trivas på sjukhus som om jag vore hemma.
    sjukhussäng
  • 18.05 Jag var inte oduglig, jag hade fibromyalgi!
    När Annelie bara var 14 år märkte hon att något inte stod rätt till. Hon var konstant stressad och orolig, hade magont, eksem, huvudvärk och extrem trötthet. När hon blev mamma för 7 år sedan brakade hon rakt in i kaklet. Det var där hennes resa började.
  • 28.04 Bilder som ärligt beskriver livet som sjuk
    I det här inlägget berättar kroniskt sjuka genom bilder och en kort text om sina oförutsägbara liv. Ena dagen på toppen av ett berg, och andra dagen inlagd med livshotande symptom. Enkla livsnjutningar får man ofta betala dyrt för. Allt man kan göra är att bara försöka gilla läget.
    bilder på sjuka
  • 26.04 Att leva med hjärndimma
    Många sjuka lever med en konstant hjärndimma som är omöjlig att råda bot på. Här berättar jag om hur min vardag med hjärndimma ser ut.
    hjärndimma
  • 13.04 Min svåraste livsinsikt som kroniskt sjuk
    Min sjukdom påverkar mitt liv så mycket att det inte går att bortse från den. Den är en del av mitt liv som de flesta inte vill kännas vid. Det är en av de tråkigaste insikterna som kroniskt sjuk.
    livsinsikt
  • 17.03 Låt dig inte luras av detoxprodukter
    Påståendena om den så kallade "detoxens" renande och positiva effekter på våra kroppar är oändliga. Men vad är egentligen bevisen på att det fungerar? Och hur hälsosamt är det egentligen?
    detox
  • 13.03 Ung, multisjuk och misshandlad av samhället
    En del drabbas hårt av livet och andra så hårt att det är närmast otänkbart. Anettes liv vändes upp och ner 2009 när hon bara var 27 år gammal och plötsligt blev dödssjuk.
  • 12.03 ME-sjuka Hannas brev till makthavarna
    Hanna är 22 år gammal och lider av ME, som är en kronisk neurologisk sjukdom med handikappande symptom. Inga botemedel finns och läkarna vill helst inte kännas vid diagnosen. Hon har skrivit ett känslosamt brev till makthavarna i Sverige i ett desperat försöka att uppmärksamma hur illa svårt sjuka människor blir behandlade av sjukvården.
  • 10.03 Maria om livet med myofasciellt smärtsyndrom och artros
    ”Jag drömmer fortfarande om att kunna ta på joggingskorna och bara dra ut och springa, kunna vara impulsiv i största allmänhet. Inte vara begränsad hela tiden.” Maria berättar om livet med myofasciellt smärtsyndrom, artros och utmattning.
    myofaciellt smärtsyndrom
  • 09.03 Sjukdomsrelaterad trötthet tas inte på allvar
    Fatigue är en typ av trötthet som inte går att jämföra med att bara vara lite trött. Det är en ihållande fruktansvärd trötthet som sjuka kan drabbas av. Tröttheten är obeskrivlig och går inte att vila bort.
    fatigue
  • 07.03 Måste man motivera sin läkare?
    Får patienter som klarar av att vara trevliga och tillmötesgående och som kommer förberedda till läkaren en bättre vård? Hänger det på patienten att motivera sin läkare till att vilja hjälpa på bästa sätt?
    motiverad läkare
  • 06.03 Vad vi kroniskt sjuka önskar av läkare
    Det finns några saker som kroniskt sjuka ofta upplever att läkarna förbiser eller ignorerar. Det leder inte sällan till att man som patient mår ännu sämre. Det här är några viktiga punkter som vi kroniskt sjuka önskar att alla läkare skulle tänka på när de träffar oss.
    patient och läkare
  • 03.03 Syndrom eller sjukdom – är skillnaden så viktig?
    Sjukdom eller syndrom? Vad är egentligen skillnaden mellan dessa begrepp som många gånger är väldigt vaga och förvirrande? Är det verkligen viktigt att särskilja på dem för oss som är drabbade? Det är allt annat än svartvitt.
    syndrom sjukdom skillnad
  • 22.02 Sällsynta sjukdomar är inte så sällsynta
    Den 28 februari firar vi den internationella dagen för sällsynta diagnoser. Det finns en mängd olika sätt att definiera sällsynta diagnoser. Bara inom Europa beräknas 27-36 miljoner människor vara drabbade. Det sorgliga är att många av de drabbade aldrig får en klar diagnos eller den hjälp de behöver.
    man med sällsynt diagnos
  • 19.02 Skillnaden mellan att vara och att ha en sjukdom
    Ofta hör man kroniskt sjuka stötta varandra genom att säga ”kom ihåg att du inte är din sjukdom, du bara har den”. Men vad betyder det egentligen? Kan någon verkligen vara sin sjukdom? Det här är min tolkning på av saken.
    att ha eller vara en sjukdom
  • 17.02 Nödbromsen – en annorlunda berättelse om kronisk sjukdom
    Det här är en berättelse som beskriver kronisk sjukdom på ett annorlunda sätt. Tänk dig att någon drar i nödbromsen på ett tåg. Bromsarna skriker och du faller handlöst till marken. Du ligger skadad på golvet medan alla andra verkar helt oskadda och oberörda, som om inget skulle ha hänt. Ingen verkar höra dina rop på hjälp.
    en annorlunda sjukdomsberättelse
  • 07.02 Erika om barndomen som svårt sjuk
    Erika föddes med en svår missbildning mellan mat- och luftstrupen. Största delen av sitt liv har hon andats med hjälp av trakeostomi och matats via en gastostomiknapp i magen. Läs Erikas gripande berättelse.
    barndomen som svårt sjuk
  • 01.02 Mer tid åt datorerna än patienterna
    Enligt en studie ägnar läkare över hälften av sin arbetsdag åt administrativt arbete. Patienterna är de som drabbas hårdast eftersom den viktiga patientkontakten till stor del uteblir.
    läkare med dator
  • 30.01 Kronisk migrän påverkade hela Lindas liv hårt
    Linda har prövat på allt från piercingar till botox för att lindra sin kroniska migrän. Nu verkar hon äntligen vara på rätt spår. Här berättar hon själv om hur hennes liv påverkas av migränen och vilka behandlingar och knep hon testat.
    kronisk migrän
  • 24.01 Felbehandlingen som ledde till ett liv i rullstol
    År 2005 råkade Linda Garbén ut för en felbehandling som ledde till att hennes redan försvagade hjärta skadades ytterligare. Nu för tiden är hon rullstolsburen och klarar inte av att gå i trappor utan att få kärlkramp.
    rullstolsburen
  • 18.01 Intressant fakta om kronisk sjukdom
    Har du koll på vad som menas med begreppet kronisk sjukdom? Här hittar du en hel del fakta om kroniska sjukdomar som du högst antagligen inte visste förut.
    fakta om kronisk sjukdom
  • 04.01 Det kyliga vädrets påverkan på autoimmuna sjukdomar
    Många personer med autoimmuna sjukdomar upplever att det kalla vädret gör att de mår sämre. Här berättar jag mer om hur personer med olika typer av autoimmuna sjukdomar påverkas av kyla och ger några tips om vad man kan göra för att minska risken för sjukdomsskov.
    kyla påverkar sjukdomar
  • 02.01 Gustav om livet med Visual Snow
    Gustav levde ett helt normalt ungdomsliv då han plötsligt drabbades av sjukdomen Visual Snow. Sjukdomen som orsakar obehagliga störningar i synfältet kan vara enormt livsbegränsande. Här berättar Gustav om hur hans liv förändrades efter att han drabbades av sjukdomen.
2016
  • 28.12 Din sjukdom är inte farlig!
    När ska vården komma så långt så att man ser och hör patienten framför sig istället för att läsa i en faktabok eller stirra sig blind på blodprovsvärden? Människan är så mycket mer komplex än siffror och text på ett papper, och en sjukdom kan suga livet ur en fastän man rent fysiskt finns till.
    kvinna tar medicin
  • 20.12 Autoimmuna patienters trötthet bör tas på allvar
    Trötthetssyndrom eller fatigue är något som drar ner på livskvaliteten hos majoriteten av alla som lider av autoimmuna sjukdomar. Ändå tycks ingen riktigt vilja ta det på allvar. Nu forskar man om detta för att lära sig mera om hur man kan bli bättre på att bemöta patienter lider mycket av sin fatigue.
    trött man
  • 13.12 Sannas kamp för sin restless legs-diagnos
    Sanna kämpade mycket och länge mot vården för att få sin restless legs diagnos. Här kan du läsa hennes egen berättelse.
    restless legs
  • 12.12 Hur det är att uppsöka akutvård som kroniskt sjuk
    Ett inlägg om hur det är att som kroniskt sjuk uppsöka akutvård. Vi blir ofta dåligt bemötta och misstrodda av vården. Vi söker inte akutvård om vi absolut inte måste. Vi behöver också känna att vi räknas trots att våra sjukdomsbilder och symptom är oklara.
    akutvård
  • 11.12 En dag i livet med en sällsynt lungsjukdom
    Det här är min berättelse om hur en dag i livet kan se ut för mig. Jag lever med en autoimmun lungsjukdom som orsakar blödningar i lungorna. Vaskulit kallas sjukdomen.
  • 09.12 En dag i livet med SLE
    En anonym kvinna i 25-års åldern berättar om hur en dag i livet med SLE kan se ut.
    livet med sle
  • 06.12 Johanna om livet som multisjuk och ung
    Johanna har inte haft turen på sin sida. Redan som ung har hon drabbats av migrän, psykisk ohälsa, Raynauds sjukdom och lymfocytkolit. Trots många svåra kroniska sjukdomar kämpar hon för att få livet på rätt köl igen.
    multisjuk
  • 05.12 Att insjukna som ung är extra tungt
    Det är aldrig lätt att vara sjuk, men att insjukna i unga år innebär extra svårigheter och utmaningar. Många upplever att de går miste om hela sin ungdom medan andra i samma ålder lever livet. Det är inte lätt att stå och se på medan andra växer upp och man själv står och stampar på stället.
    sjuk tonåring
  • 02.12 Dottern är ljuset i Antons liv
    Anton berättar om hur han upplever att vara man och lida av den kroniska sjukdomen Ulcerös kolit (tjocktarmsinflammation).
  • 29.11 Sophia drabbades av smärtsam spondartrit
    När Sophia drabbades av spondartrit dalade det psykiska måendet på grund av outhärdliga ledsmärtor. Här berättar hon om hur hon tog kontroll över livet trots många hårda motgångar och hur viktigt kamratstödet har varit för henne.
    kamratstöd
  • 24.11 Livet som multisjuk trebarnsfar
    Andreas Kuschel är en trebarnsfar som lever med en rad kroniska sjukdomar. Han har startat en blogg för att tackla vardagen. Läs mera om Andreas och hans blogg här.
    multisjuk pappa
  • 23.10 Linda gör saker hon tycker om på sina egna villkor
    Linda har levt med fibromyalgi i två år. I dagens inlägg berättar hon själv hur hon blivit bemött av sjukvården, hur hon fick sin diagnos och hur den smärtsamma sjukdomen påverkar hennes liv.
    livet med fibromyalgi
  • 29.09 Ni med reumatiska sjukdomar är hjältar!
    Att balansera jobb, fritidsaktiviteter, ett samboliv och vänner är inte lätt när man lider av reumatism. Att får höra att man är egoistisk som inte hör av sig är sårande. C slår huvudet på spiken när hon beskriver livet med en kronisk sjukdom.
    reumatism
  • 28.09 Veckan då vi uppmärksammar osynliga sjukdomar
    Visste du om att den här veckan är det den årliga Invisible Illness Awareness Week? Det är veckan då vi uppmärksammar osynliga och kroniska sjukdomar.
    sällsynta sjukdomar ansiktsmålning
  • 25.09 Att vara mittemellan frisk och allvarligt sjuk
    Maria berättar om hur tufft det kan vara att sköta barn och hushåll när man lider av tre olika kroniska sjukdomar. Hon ser inte sjuk ut, men mår desto sämre, och hon känner att det är väldigt tungt att hålla uppe den positiva och glada fasaden som man som mamma och fru ofta förväntas vara.
    stressad mamma
  • 19.09 Lotta gav inte upp trots många hårda motgångar
    I hela mitt liv har jag lidit av ångest, stress, sensorisk överstimulering, värk, domningar, minnesluckor, känt utanförskap och blivit mobbad. Läs Lottas berättelse här.
    wiplash
  • 17.09 En dag i livet med diabetes typ 1
    Maria insjuknade i diabetes typ 1 redan när hon var 9 år. Här berättar hon om sitt liv och sin vardag med sjukdomen.
    diabetes typ 1
  • 16.09 Blev stämplad som en dålig mamma och fru
    En mamma delar med sig av sin sjukdomsberättelse. Hon skriver om hur hon blev stämplad som en dålig mamma och fru av sin man och bonusdotter.
    trött stressad mamma
  • 15.09 Anneli om livet med fibromyalgi
    Här berättar Anneli 58 år om sin fibromyalgi. Vägen till diagnos var lång. Smärtan är inte det värsta symptomet som hon upplever.
    fibromyalgi
  • 13.09 Att leva med reumatism
    En kvinna berättar om hur en dag i livet med reumatism kan kännas. Att bli kroniskt sjuk är hennes livs trauma och sorg. Ofta frågar hon sig varför detta måste hända just henne.
    reumatism
  • 13.09 Livet med idiopatisk pulmonell hemosideros
    Jessica berättar om hur hon insjuknade i den sällsynta sjukdomen idiopatisk pulmonell hemosideros, som orsakar kraftiga lungblödningar.
    idiopatisk pulmonell hemosideros
  • 13.09 Dela din sjukdomsberättelse och hjälp andra!
    Hjälp mig att hjälpa andra genom att dela med dig av din vardag som sjuk. Också anhörigas berättelser är välkomna och väldigt uppskattade!
    dela din sjukdomsberättelse
  • 12.09 Bra att veta om förkylning
    Vet du hur du skiljer mellan halsfluss och en vanlig förkylning? Här får du tips på hur du skyddar dig mot smittor. Du får också tips på några huskurer mot förkylning.
    förkylning
  • 10.09 De värsta råden sjuka fått höra
    Som kroniskt sjuk får man höra mycket galenskaper. Det här är några av de värsta sakerna sjuka fått höra av vänner och bekanta.
    värsta råden sjuka fått
  • 29.08 Att se sjukdomen eller patienten
    Få vårdare förstår att människan måste ses på som en helhet. Det är inte alltid bara det fysiska som felar i våra kroppar som ligger bakom en sjukdom. Man måste gräva mycket djupare än så.
    läkare och patient
  • 20.08 En sann sjukhushistoria
    Den här historien är baserad på mina egna sjukhusupplevelser. Anita är baserad på två olika patienter som jag har mött och lärt känna under en och samma sjukhusvistelse. Historian fick väldigt många gillningar på min förra blogg, så jag väljer att publicera den här också.
    sjukhushistoria
  • 15.08 Autoimmuna sjukdomar, vad är det?
    Autoimmuna sjukdomar är fortfarande ett olöst mysterium. Här kan du läsa om vad som händer när dessa sjukdomar drabbar oss.
    autoimmuna sjukdomar orsak
  • 11.08 Vad är vaskulit?
    Vaskuliter är lömska och sällsynta sjukdomar som vi behöver lära oss mera om. Vet du vad vaskulit är? Lär dig grunderna här.
    vaskulit
Du är varmt välkommen att bli en del av vår fina gemenskap på sociala medier!
Dela